Τέχνη και Αλληλεγγύη

Παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Ελληνογερμανικής Αγωγής «Τέχνη και Αλληλεγγύη: Από τον κόσμο των χρωμάτων στο παράλληλο σύμπαν των αγορών»

Προβληματισμένοι για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη χώρα αλλά συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια εμφανίζονται οι νέοι και οι νέες της χώρας μας. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC για την Ελληνογερμανική Αγωγή, η οποία και παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα με την αθρόα συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής και επιχειρηματικής ζωής και δράσης του τόπου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο χώρο του νεοκλασικού κτηρίου Image Gallery, όπου παρουσιάστηκαν  τα έργα τριάντα δύο Ελλήνων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ελληνογερμανικής Αγωγής και προσέφεραν τα έργα τους,  προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Οι καλλιτέχνες προσέφεραν αφιλοκερδώς τα έργα τους σε μία δημοπρασία με συμβολικό σκοπό την προσφορά των εσόδων για την αγορά κρατικών ομολόγων και τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Τα έργα που φιλοτεχνήθηκαν από τους καλλιτέχνες θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Bonhams στο πλαίσιο του εαρινού (24 Απριλίου 2013) Greek Sale, που θα γίνει στο Λονδίνο. Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα δοθούν στο μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό «GreeceDebtFree»  με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται στο ελληνικό κράτος. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων. Του οργανισμού αυτού ηγείται ο κ. Πήτερ Νομικός και οποιοσδήποτε ιδιώτης είναι ευπρόσδεκτος να λάβει μέρος στην πρωτοβουλία.

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που παρέστη στην εκδήλωση, μίλησε για τη σημασία και το συμβολισμό της κίνησης των Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως επίσης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ για τα έργα τέχνης μίλησε η Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.

«Πρόκειται για ένα μήνυμα ότι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να βοηθήσουμε στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας, όπως οι καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς προσέφεραν τα έργα τους» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος. Όπως δήλωσε, η πρωτοβουλία αυτή του δίνει ιδιαίτερη χαρά, γιατί προέρχεται από ανθρώπους της τέχνης και εντάσσει στη συμμαχία που έχει δημιουργηθεί και τον οίκο Bonhams. Ο Υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε την Ελληνογερμανική Αγωγή και δήλωσε ότι «σημασία έχει η συμμετοχή στα κοινά και το να κάνει ο καθένας από εμάς ό,τι μπορεί, για να βοηθήσει την πατρίδα μας τη στιγμή που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση μετά τη μεταπολίτευση».

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για μια «πρωτοβουλία που δίνει λόγο στους νέους». Δήλωσε, δε, ότι  έγιναν λάθη, γιατί η Ευρώπη άργησε να καταλάβει ότι η κρίση ήταν συστημική και να καταλήξει σε αποφάσεις. «Όλα αυτά δεν πρέπει να αποθαρρύνουν, αλλά να μας δίνουν κίνητρο να προσπαθήσουμε. Τα επιτεύγματα της Ευρώπης ήταν πάντα αποτέλεσμα κρίσεων», είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταθούμε κοντά στις προσδοκίες των σημερινών Ευρωπαίων πολιτών. Κλείνοντας ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας είπε ότι σήμερα μπορούμε να πιστέψουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ότι οι θυσίες των Ελλήνων έπιασαν τόπο, τα πράγματα αλλάζουν και διαφαίνεται προοπτική για το μέλλον».

«’Οι Έλληνες ήταν πάντα εθελοντές μιας ρεαλιστικής ουτοπίας», τόνισε  η κυρία Λαμπράκη Πλάκα. «Η Ελλάδα είναι φω,ς και αισιοδοξία. Αυτό αποπνέουν τα έργα των καλλιτεχνών και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα» δήλωσε. Μίλησε για μια συμβολική κίνηση που μας εμπνέει, μια κίνηση που δεν είναι μόνο χρήματα, είναι ψυχή, ενέργεια, όραμα, ένδειξη θέλησης  ότι θα τα καταφέρουμε  και όλοι μαζί θα σταθούμε όρθιοι. Δήλωσε καταλήγοντας ότι «ίσως αυτή η πρωτοβουλία σημάνει συναγερμό, για να ξυπνήσουμε όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι».

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα κ. Wolfgang Dolt, που μίλησε για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης, μια πρωτοβουλία – πρόταση, η οποία ενθαρρύνει τους Έλληνες να είναι ενωμένοι και να ακολουθήσουν το δρόμο της Ευρώπης.

«Οι συλλέκτες θα ανταποκριθούν σε ένα πατριωτικό κάλεσμα και θα αποκτήσουν ένα σημαντικό έργο τέχνης σε χαμηλή τιμή», ανέφερε ο κ. Τίμος Οικονομόπουλος εκ μέρους του οίκου Bonhams.

Την εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου έκλεισε η χορωδία της Ελληνογερμανικής Αγωγής δίνοντας το δικό της μήνυμα για την Ευρώπη και το αύριο ερμηνεύοντας το τραγούδι «Σας μιλούν οι κληρονόμοι της Ευρώπης».

Οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν και προσέφεραν έργα, για να δημοπρατηθούν στο εαρινό Greek Sale είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιάννης Αδαμάκης, Κώστας Βαρώτσος, Αλέξης Βερούκας, Όπυ Ζούνη (προσέφερε έργο η οικογένειά της), Χρήστος Καρράς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Χάρης Λάμπερτ, Αφροδίτη Λίττη, Τάσος Μαντζαβίνος, Ναταλία Μελά, Βαγγέλης Μουστάκας, Χρήστος Μποκόρος, Δημήτρης Μυταράς, Βάνα Ξένου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ιωάννης Παρμακέλλης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Κωνσταντίνος Ράμμος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Γιώργος Σταθόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Παναγιώτης Τέτσης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Γιώργος Χαδούλης και Μανώλης Χάρος.

Οι τιμές των έργων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ ο οίκος Bonhams συμμετέχει αφιλοκερδώς.

Παρέστησαν: ο βουλευτής, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, η τ. βουλευτής κυρία Πέμυ Ζούνη, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Σοφία Βούλτεψη, η Υπουργός, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, οι πρυτάνεις κ.κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης (Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών), Κωνσταντίνος Γάτσιος (Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Κώστας Ρέμελης (Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), ο κ. και η κυρία Πέτρου Νομικού, ο πρόεδρος του Μουσείου Φρυσίρα, κ. Βλάσσης Φρυσίρας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Η Άλλη Αρκαδία», κ. Σωτήρης Φέλιος, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, κυρία Γιάννα Γραμματοπούλου, οι επιμελητές τέχνης, κ.κ. Αθηνά Σχοινά και Τάκης Μαυρωτάς, οι κ.κ. Στρατής Στρατήγης, Βερνίκου Μαρίνα, Σαραντοπούλου Φανή, Σούτου Ράνια, Τατιάνα Σπινάρη  Πολλάλη, Στρατάκη Γιάννα, Απεσάκη Μυρσίνη, Λόλα Νταϊφά και πλήθος κόσμου. Παρέστησαν επίσης σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες που στήριξαν την πρωτοβουλία.

Με την παράκληση της δημοσιοποίησης
Πληροφορίες: κυρία Πετρέα Κυριακή, τηλ. 210 -8176770

Η έρευνα

Στην έρευνα με τίτλο «Οι νέοι/ες και η στάση τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», συμμετείχαν 700 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που απάντησαν στα σχετικά ερωτηματολόγια που συντάχθηκαν, στο χρονικό διάστημα από 12 Οκτωβρίου  έως 16 Νοεμβρίου του 2012. Στο σύνολο του δείγματος το 49,3% ήταν κορίτσια και το 50,7% ήταν αγόρια. Στο σύνολο του δείγματος το 58.5% ήταν μαθητές Λυκείου και το 41,5% μαθητές Γυμνασίου. Ένα 5% των μαθητών του δείγματος φοιτούσαν σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ το 95% φοιτούσε σε δημόσιο σχολείο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο)

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα

-Στην ερώτηση «σε γενικές γραμμές πιστεύεις ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση;» ένα ποσοστό 87% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνει «σε λάθος κατεύθυνση». Ένα 5% απαντάει «σε σωστή κατεύθυνση», ένα 5% «ούτε σωστή, ούτε λάθος» και ένα 3% «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

-Η «ανεργία» είναι για ένα ποσοστό 29,6% το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι στην Ελλάδα. Ένα 24,5% του δείγματος απαντάει «η παιδεία/εκπαιδευτικό σύστημα» και ένα 13,9% «η οικονομική κρίση». Πάντως ένα 8,2% του δείγματος κατατάσσεται στο «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ». Ακολούθως  ένα 6,5% απαντάει «η έλλειψη στόχων, οραμάτων, ιδεολογίας», ένα 4,4% «η έλλειψη ελεύθερου χρόνου», ένα 3,4% «η κακή ψυχολογία, άγχος, στρες», ένα 2,7% η «κρίση του πολιτικού συστήματος», ένα 2,0%  «η φτώχεια/χαμηλοί μισθοί», από 1% κερδίζουν οι απαντήσεις «διαπροσωπικές σχέσεις», χαλάρωση κοινωνικού ιστού/δεσμών με την οικογένεια», «ρατσισμός/ξενοφοβία», ένα 0,7% «ναρκωτικά/εξαρτήσεις», ένα 0,3% «βία (π.χ. στα σχολεία), ένα 0,7% «άλλο».

– Στο ερώτημα «όταν σκέφτεσαι το μέλλον σου τα επόμενα χρόνια, πόσο σίγουρος/η  αισθάνεσαι», το 80% απαντάει ότι δεν αισθάνεται σιγουριά με το 30% από αυτό το ποσοστό αυτό, να δηλώνει «καθόλου σίγουρος/η». Το 19% του δείγματος απαντάει ότι αισθάνεται σιγουριά και το 1% «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».

-Στο ερώτημα «από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα θα έλεγες ότι είσαι…», το 84% του δείγματος τοποθετείται στην απάντηση «δυσαρεστημένος/η» με το 28% να απαντάει «καθόλου ικανοποιημένος/η». Το 14% απαντάει «ικανοποιημένος/η» και ένα 2% « δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

-Στο ερώτημα «πιστεύεις ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα ασχολούνται με τα προβλήματα της νεολαίας…», ένα 54,1% του δείγματος απαντάει «λιγότερο από όσο πρέπει», ένα 38,4% «καθόλου»,  ένα 6,8% «περίπου όσο χρειάζεται».

Ευρώπη και κοινό νόμισμα

 -Στο ερώτημα «ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση», το 50% των νέων που απάντησαν στα ερωτηματολόγια, αναφέρει «η ελευθερία να μετακινείσαι, να σπουδάζεις, να βρίσκεις δουλειά και να ζεις οπουδήποτε στην ΕΕ». Στην ίδια ερώτηση το 30% απαντάει «το κοινό νόμισμα (το ευρώ), το 10% η κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία (κοινοί νόμοι για όλα τα κράτη-μέλη), το 6% η κοινή χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης και το 4% «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

-Το 36,1% του δείγματος απάντησε ότι ενημερώνεται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «από το σχολείο», το 33% από τα «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπος), το 33,0% από το Ίντερνετ, το 13,7% «από την οικογένεια/συγγενείς/φίλους», το 10,3% απάντησε «δεν ενημερώνομαι»,  το τοποθετήθηκε στο «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ», το 1.0% «από δημόσιους φορείς (π.χ. δήμους), το 0,3% «από τα πολιτικά κόμματα».

-Στο ερώτημα «μιλώντας γενικά, πιστεύεις ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι…;», το 76% του δείγματος απαντάει «κάτι καλό», το 13% «κάτι κακό», το 8% «ούτε καλό, ούτε καλό» και το 3% «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

– Στο ερώτημα «απ’ όσο γνωρίζεις ή έχεις ακούσει, πιστεύεις ότι η Ελλάδα γενικά έχει ωφεληθεί ή δεν έχει ωφεληθεί με το να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το 64% των νέων απαντάει ότι «έχει ωφεληθεί». Ένα 22% απαντάει «δεν έχει ωφεληθεί», ένα 10% του δείγματος στέκεται στην μέση απαντώντας ότι ούτε έχει ωφεληθεί, ούτε δεν έχει ωφεληθεί και ένα 4% τοποθετείται στο «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

– Σε ερώτημα που αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ένα 74% του δείγματος θεωρεί απίθανο να μην υπάρχει τα επόμενα πέντε χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ένα ποσοστό 18% από την αντίθετη πλευρά, το θεωρεί πιθανό. Ένα ποσοστό 51% θεωρεί απίθανο τα επόμενα πέντε χρόνια να μειωθούν οι διακρίσεις εναντίον αλλοδαπών ή ανθρώπων από άλλες κουλτούρες ή εθνικές ομάδες, αλλά και ένα 41% θεωρεί ότι είναι πιθανόν τελικά κάτι τέτοιο να συμβεί.

– Ένα 57% του δείγματος πιστεύει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα κοινωνικά προβλήματα στις χώρες της Ε.Ε. τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή και ένα 57% των νέων πιστεύουν ότι είναι πιθανόν τελικά να επιτύχουν οι άνθρωποι καλύτερη ποιότητα ζωής. Πάντως, ένα 81% του δείγματος πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ ανδρών  και γυναικών.

Νέοι και πολιτική

-Ένα 76% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνουν ότι «η πολιτική δεν τους ενδιαφέρει», ενώ ένα 24% ότι τους ενδιαφέρει.

– Στο ερώτημα «για ένα θέμα που εσύ έχεις άποψη, πόσο συχνά προσπαθείς να πείσεις τους άλλους…», το 87% του δείγματος απαντάει «συχνά/μερικές φορές» και το 12% «σπάνια/ποτέ».

-Το 36,4% του δείγματος θεωρεί ότι η πιο  αποτελεσματική ενέργεια για να φτάσει η φωνή των πολιτών στα αυτιά των υπευθύνων που χαράζουν πολιτικές είναι «η συμμετοχή σε διαδηλώσεις, πορείες», το 15,6% «η δημιουργία blogs/ιστοσελίδων όπου οι πολίτες θα εκφράζουν τις απόψεις τους», το 12,9% «η συμμετοχή σε ένα πολιτικό κόμμα», το 12,9% «η συμμετοχή σε απεργίες/στάσεις εργασίας», το 8,8% «η συμμετοχή/οικονομική στήριξη σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση», το 5,4% «η συμμετοχή σε εργατικά σωματεία/συνδικάτα εργαζομένων», το 3,4% «καμία/ τίποτα» και «δεν ξέρω/δεν απαντώ», το 0.7% «όλες» και το 0,3% «μέσω των ΜΜΕ».

Ποιότητα εκπαίδευσης

– Στο ερώτημα «από όσο γνωρίζεις ή έχεις ακούσει, πιστεύεις ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχει το ελληνικό σχολείο είναι καλύτερη από αυτή που παρέχουν τα σχολεία στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι χειρότερη ή περίπου η ίδια», το 75% του δείγματος απαντάει «χειρότερη». Το 14% απαντάει «περίπου η ίδια», το 6% «εξαρτάται η χώρα/από άλλες χειρότερη, από άλλες καλύτερη», το 3% «καλύτερη» και το 2% «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

– Στο ερώτημα «πόσο πιθανό θα έλεγες ότι είναι όταν τελειώσεις το σχολείο να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε κάποια χώρα της Ε.Ε.;» το 61% απάντησε «πιθανό», το 35% «μη πιθανό» και το 4% «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Προοπτικές, σπουδές  και αγορά εργασίας

– Το 61,2% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δήλωσαν ότι μετά το σχολείο θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο Πανεπιστήμιο η ΤΕΙ, το 17,0% ότι δεν έχει σκεφτεί ακόμη τι θα κάνει μετά το σχολείο, το 12,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, το 3,1% ότι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ, το 2,4% ότι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο  ΙΕΚ ή ιδιωτικό κολλέγιο, το 1,4% ότι θα αναζητήσουν εργασία, το 1,4% (από τον μαθητικό πληθυσμό των αγοριών) ότι θα πάνε στον στρατό.

– Το 97% του δείγματος απάντησε ότι μαθαίνει σήμερα Αγγλικά, το 28,8% ότι μαθαίνει Γερμανικά, το 22,9% ότι μαθαίνει Γαλλικά, το 2,2% ότι μαθαίνει Ιταλικά, το 2,2% ότι μαθαίνει Ισπανικά και από ένα 0,7% των μαθητών του δείγματος μαθαίνουν Ρώσικα, και 0,4% μαθαίνουν Κινέζικα.

– Το 95,6% του δείγματος χρησιμοποιεί υπολογιστή στο σπίτι, το 41,2% στο σχολείο, το 15,6% αλλού, ενώ  ένα 2,7% απάντησε ότι δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή και ένα 1,0% έδωσε την απάντηση «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

– Το 92% απάντησε θετικά στην ερώτηση «έχεις κινητό;». Ένα 7% απάντησε αρνητικά και  το 1% του δείγματος «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

You may also like...