Τέσσερα σαξόφωνα ξεσηκώνουν το κοινό

Τέσσερα σαξόφωνα ξεσηκώνουν το κοινό
ξαναγράφοντας γνωστά κλασικά έργα
Κουαρτέτο σαξοφώνων Signum

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, 8:30 μ.μ.
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

ECHO Rising Stars
Mε την υποστήριξη του Προγράμματος Πολιτισμός
της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το ντεμπούτο του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κάνει το Κουαρτέτο σαξοφώνων Signum τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, φέρνοντας μαζί του από την Κολωνία, την πόλη-ορμητήριό του, έναν άλλον αέρα, γεμάτο ενέργεια, ζωτικότητα και πρωτοτυπία. Τα μέλη του συνόλου έχουν στις αποσκευές τους μεταγραφές έργων των Σιμπέλιους και Μπάρμπερ, μια παρτιτούρα του Λίγκετι, ένα κουαρτέτο για σαξόφωνα του Γκλαζούνοφ και μια σουίτα με αγαπημένα θέματα από τη διάσημη όπερα «Πόργκυ και Μπες» του Γκέρσουιν.
Όσοι, πάντως, είναι συνηθισμένοι σε περισσότερο… ακαδημαϊκές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά στη μουσική εκτέλεση, θα εκπλαγούν ευχάριστα, αφού οι τεχνικώς άρτιοι σαξοφωνίστες του Signum επιδίδονται πάνω στη σκηνή σε ένα είδος ελεύθερης αυτοσχεδιαστικής χορογραφίας-σκηνοθεσίας στον χώρο, γεγονός που μετατρέπει τις συναυλίες τους σε μια πολύ ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία για τους μουσικόφιλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι σολίστ του Κουαρτέτου, που συχνά παίζουν χωρίς παρτιτούρα, κατορθώνουν μέσα από τον ήχο των πνευστών τους να αντικαθιστούν τα έγχορδα, το πιάνο –ακόμα και μια ολόκληρη ορχήστρα!– χωρίς να στερούν από τις συνθέσεις που ερμηνεύουν τη γοητεία της αυθεντικής τους εκδοχής.

Η συναυλία τoυ Κουαρτέτου σαξοφώνων Signum…
… εντάσσεται στη Σειρά του Μεγάρου «Καλωσόρισμα-ECHO Rising Stars». Χάρη στον θεσμό του Προγράμματος Rising Stars [Ανατέλλοντες αστέρες], το κοινό πολλών χωρών έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει σήμερα τους αυριανούς πρωταγωνιστές της διεθνούς μουσικής σκηνής. Eδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, ο ECHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής) επιλέγει ανερχόμενους καλλιτέχνες με εξαίρετες επιδόσεις, με στόχο να φέρει σε επαφή νέους μουσικούς με καινούργια ακροατήρια διεθνώς και να τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης έργα της δικής τους επιλογής. Στον ECHO ανήκουν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και οι τέσσερις γερμανικές αίθουσες που προτείνουν το Κουαρτέτο σαξοφώνων Signum για τον κύκλο των φετινών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων των Rising Stars, οι οποίες υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Philharmonie της Κολωνίας, η Laeiszhalle Elbphilharmonie του Αμβούργου, το Festspielhaus του Μπάντεν-Μπάντεν και το Konzerthaus του Ντόρτμουντ.

Με δυναμισμό από την Κολωνία: Κουαρτέτο Signum
Οι Σλοβένοι Μπλαζ Κέμπερλε και Άλαν Λούζαρ και οι Γερμανοί Έρικ Νέστλερ και Ντάβιντ Μπραντ συναντήθηκαν το 2006 στη Γερμανία. Σπούδασαν μουσική στην Κολωνία και τη Βιέννη. Για τους τέσσερις νεαρούς σαξοφωνίστες, πηγή έμπνευσης εξακολουθούν να παραμένουν κυρίως τα Κουαρτέτα Ébène και Artemis. Η κατάκτηση βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Βερόνα, το Λουγκάνο και το Βερολίνο τους εξασφάλισε εμφανίσεις σε φημισμένες συμφωνικές αίθουσες, όπως το Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης ή η Αίθουσα Συναυλιών του Βερολίνου, καθώς και συμμετοχές σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ αλλά και σε εκπαιδευτικά προγράμματα (Rhapsody in School). Το ανήσυχο και ευέλικτο πνεύμα των μελών του Κουαρτέτου Signum αντικατοπτρίζεται με σαφή τρόπο στο ρεπερτόριο του συνόλου, το οποίο περιλαμβάνει μεταγραφές έργων της μπαρόκ και κλασικής φιλολογίας έως και σύγχρονες δημιουργίες που έχουν γραφτεί ειδικά για το Κουαρτέτο σαξοφώνων Signum. Το σχήμα απαρτίζεται από τους Μπλαζ Κέμπερλε (σοπράνο σαξόφωνο), Έρικ Νέστλερ (άλτο σαξόφωνο), Άλαν Λούζαρ (τενόρο σαξόφωνο) και Ντάβιντ Μπραντ (βαρύτονο σαξόφωνο).

Από τις Εθνικές Σχολές μέχρι σήμερα…
… και από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα θα ταξιδέψουν οι φίλοι των χάλκινων πνευστών, μέσα από τις μουσικές επιλογές των μελών του Κουαρτέτου σαξοφώνων Signum. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού τους, η δική τους μεταγραφή του σύντομου Αndante Festivo του Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957). Ο μεγάλος μεταρομαντικός συνθέτης υπήρξε ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της Εθνικής Μουσικής Σχολής της Φιλανδίας και έγινε γνωστός κυρίως για το συμφωνικό του έργο. Το μελωδικό Αndante Festivo γράφτηκε αρχικώς για κουαρτέτο εγχόρδων στα 1922 και μεταγράφηκε από τον ίδιο τον συνθέτη για ορχήστρα εγχόρδων και τύμπανα στα 1938. Σύγχρονος του Σιμπέλιους, ο ρώσος συνθέτης, μαέστρος και μουσικοπαιδαγωγός Αλεξάντρ Κωνσταντίνοβιτς Γκλαζούνοφ (1865-1936) ήταν εκείνος που κατόρθωσε να συμφιλιώσει, στο προσωπικό του ιδίωμα, τον εθνοκεντρισμό με τον κοσμοπολιτισμό, και να συνδυάσει το επικό μεγαλείο του Μποροντίν και την ορχηστρική δεξιοτεχνία του Ρίμσκι-Κόρσακοφ με το λυρισμό του Τσαϊκόφσκι και την αντιστικτική δεινότητα του Τανέγεφ. Το Κουαρτέτο για σαξόφωνα σε σι ύφεση μείζονα, έργο 109 είναι οκταμερές, γράφτηκε στα 1932 στο Παρίσι –όπου είχε μεταναστεύσει ο Γκλαζούνοφ από το 1928– και είναι αφιερωμένο στους καλλιτέχνες του Κουαρτέτου Σαξοφώνων της Γαλλικής Δημοκρατικής Φρουράς. Θεωρείται ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά κομμάτια του ρεπερτορίου για κουαρτέτο σαξοφώνων και είναι μία από τις ελάχιστες συνθέσεις μεγάλης διάρκειας για τον συγκεκριμένο συνδυασμό οργάνων (πάνω από 20 λεπτά). Το πρώτο μέρος της συναυλίας του Κουαρτέτου Signum θα ολοκληρωθεί με τις Έξι μπαγκατέλες του πολυβραβευμένου Γκεόργκυ Λίγκετι (1923-2006), ενός από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του β΄ μισού του 20ού αιώνα, οι οποίες προέρχονται από τον φημισμένο κύκλο του για πιάνο «Musica ricercata». Πρόκειται για έξι μινιμαλιστικές μικρογραφίες που, στη συνέχεια, διασκευάστηκαν για κουιντέτο πνευστών, καθώς και για σύνολο πνευστών και ακορντεόν. Στη συναυλία της Δευτέρας 10 Νοεμβρίου, οι Έξι μπαγκατέλες θα ερμηνευτούν σε μεταγραφή για κουαρτέτο σαξοφώνων (Fabio Oehrli, 2007).

Το εναρκτήριο έργο του δεύτερου μέρους…
… είναι το δημοφιλέστατο Αdagio, έργο 11 (ενορχ.: Johan van der Linden) του μεγάλου αμερικανού συνθέτη Σάμιουελ Μπάρμπερ (1910-1981), για την ερμηνεία του οποίου το Κουαρτέτο Signum έχει αποσπάσει τα διθυραμβικά σχόλια του ευρωπαϊκού Τύπου: «Παίζοντας το Αdagio του Σάμιουελ Μπάρμπερ, τα μέλη του σχήματος άγγιξαν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Οι απαλές αρμονίες του έργου αναδείχθηκαν ήδη από τις πρώτες νότες, δημιουργώντας […] μια ατμόσφαιρα πλούσια σε πάθος, φορτισμένη από κλιμακούμενη συγκίνηση. Το Κουαρτέτο πείθει το κοινό χάρη στην υψηλή μουσικότητά του. […] Αξίζει να αναφερθούμε επίσης στον πλήρη έλεγχο του ήχου από το ensemble, γεγονός που αποδεικνύεται κυρίως από τα θαυμάσια crescendi του, τα οποία αρχίζουν από σχεδόν ανεπαίσθητες νότες. Απλώς εκπληκτικό!» (εφημερίδα L’Arena για τη συναυλία του Κουαρτέτου Signum στο ιταλικό θέατρo Ristori).
Η βραδιά θα κλείσει με την πανέμορφη Σουίτα επάνω σε θέματα από την όπερα Πόργκυ και Μπες (1935) του Τζωρτζ Γκέρσουιν (1898-1937), την οποία επανενορχήστρωσε με εμπνευσμένο τρόπο για τέσσερα σαξόφωνα ο Sylvain Dedenon, φίλος του Κουαρτέτου. Το νεανικό σύνολο σαξοφώνων Signum, στην πρώτη του συναυλία στο Μέγαρο στις 10 Νοεμβρίου, θα ανακαλύψει εκ νέου μερικά από τα πιο λαμπερά διαμάντια της παρτιτούρας του κορυφαίου αμερικανού συνθέτη: μεταξύ άλλων, το κοσμαγάπητο νανούρισμα της Κλάρας Summertime και τον ατμοσφαιρικό σκοπό It Ain’t Necessarily So του Σπόρτιν Λάιφ από την Πρώτη και Δεύτερη Πράξη του έργου αντίστοιχα.

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (Ζώνη B΄) και 20 € (Zώνη Α΄).
Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και ΑΜΕΑ) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr

Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

Χορηγοί επικοινωνίας
OTE TV • ΝΕΡΙΤ • ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ • ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ • KOSMOS • ΑΘΗΝΑ 9.84 • NAFTEMPORIKI.GR • CLICKATLIFE.GR • NEWS247.GR • E-GO.GR • CULTURENOW.GR • MONOPOLI.GR • THETOC.GR • METEO.GR • IN.GR

You may also like...