Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Keyboard Keys Close UpΡεσιτάλ Πιάνου της Φανής Καραγιάννη

«Συνομιλίες»: Beethoven-Smirnov, Τσούγκρα-Rachmaninov, Liszt-Berio, Δήμου-Debussy, Chopin-Σακαλλιέρου

Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Υ.Κ.Ο.Θ.),
διοργανώνει ένα ιδιαίτερο Ρεσιτάλ Πιάνου με τη γνωστή πιανίστα, θεωρητικό και μουσικολόγο Φανή Καραγιάννη. Τη συναυλία συνθέτουν ενδιαφέροντες συνειρμοί, διάλογοι και αντίλογοι… μεταξύ των έργων και των δημιουργών τους, αλλά σε δεύτερο επίπεδο και (αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο) μεταξύ του καλλιτέχνη και του ακροατή.

Ο κορυφαίος Λούντβιχ φαν Μπετόβεν «συνομιλεί» με τον Ντμίτρι Σμιρνόφ, που έγραψε την περίφημη «Ανατομία των θεμάτων των Σονάτων για Πιάνο του Μπετόβεν», ο συνθέτης, μουσικολόγος και καθηγητής Κώστας Τσούγκρας «συναντά» τον μεγάλο πιανίστα (αλλά συμβατικό συνθέτη) Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ο κατά πολλούς κορυφαίος πιανίστας όλων των εποχών Φρανς Λιστ «αντιπαρατίθεται» με έναν από τους μεγαλύτερους πειραματιστές σειραϊκής μουσικής του περασμένου αιώνα, Λουτσιάνο Μπέριο, ο σύγχρονος «δικός μας» Στυλιανός Δήμου με τον ιδιοφυή αντικομφορμιστή Κλωντ Ντεμπισί και τέλος ο Γιώργος Σακαλλιέρος «αναμετράται», όχι στην κιθάρα, αλλά στο πιάνο με το κορυφαίο σύμβολο του οργάνου αυτού στην ιστορία της μουσικής, Φρεντερίκ Σοπέν.

Η σειρά με την οποία παρουσιάζονται τα έργα, αφήνει να διαφανούν οι συγγένειες αλλά και οι αντιθέσεις ανάμεσα τους. Η διαφορετικότητα των συνθετών και η χρονολογική απόσταση δημιουργίας των έργων, καθώς και ο τρόπος χειρισμού ενός συχνά κοινού θεματικού, μοτιβικού ή αρμονικού υλικού, εικόνας ή ιδέας, προκαλούν το ενδιαφέρον του ακροατή.

Σάββατο 25 Μαΐου 2013, ώρα 21:00

Αίθουσα δοκιμών Κ.Ο.Θ. «Σόλων Μιχαηλίδης» (πρώην Παλλάς)
Λεωφόρος Νίκης 73, Θεσσαλονίκη

Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Ludwig v. Beethoven (1770-1827): Sonata op. 27 nr 2 (1801): ΙΙ. Adagio sostenuto
Dmitri Smirnov (1948-): Sunlight Sonata op. 129 (2001)

Κώστας Τσούγκρας (1966-): Six miniatures for solo piano (2010)
Sergei Rachmaninov (1873-1943): Prelude in C sharp minor op. 3 nr. 2 (1892)

Franz Liszt (1811-1886): Nuages Gris (1881)
Luciano Berio (1925-2003): Luftklavier (1985)

Στυλιανός Δήμου (1988-): L’ echo d’ une vision 1 & 2 (2012)
Claude Debussy (1862-1918): Preludes, Book I, nr. 7: Ce qu’a vu le vent d’ Ouest (1910)

Γιώργος Σακαλλιέρος (1972-): Pause-S (2012)
Frederic Chopin (1810-1849): Prelude in B flat minor op. 28 nr. 16 (1839)

Βιογραφικό σημείωμα
Φανή Καραγιάννη

Γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε πιάνο με τις Λίλα Ρίζου και Christine Fressinier, και ανώτερα θεωρητικά με τους Δημήτρη Δημόπουλο (πτυχίο αρμονίας) και Χρήστο Σαμαρά (πτυχία αντίστιξης και φούγκας). Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Καθοριστική στην μουσική της πορεία υπήρξε η εμπνευσμένη διδασκαλία του Γιώργου Χατζηνίκου, τόσο στα ατομικά μαθήματα ή μαθήματα μουσικής δωματίου όσο και σε γενικότερες παρακολουθήσεις διαλέξεων ή συναυλιών.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου, μουσικής δωματίου και τσέμπαλου με τους: Α. Γαρουφαλή, Δ. Τουφεξή, Μ.Tirimo, Br. Fredriksen, D. Deliponti, L. Boyadjieva, D. Athanasof, T. Αποστολίδη, M. Margaunt, K. Lunz, C. Fressinier, A. Krustev, Μ. Δαλμάτη.

Επί σειρά ετών διατέλεσε μόνιμος συνοδός πιάνου όλων σχεδόν των οργάνων, διαφόρων χορωδιών και συνόλων μουσικής δωματίου. Έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ καθώς και συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την μελέτη της σύγχρονης μουσικής και πραγματοποίησε αρκετές πρώτες εκτελέσεις έργων του 20ου και 21ου αιώνα. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε έργα σύγχρονου ρεπερτορίου, όπως στους Γάμους του I. Stravinsky, στα Carmina Burana του C. Orff κ.α.

Παρουσίασε σε α΄ πανελλήνια εκτέλεση έργα των El. Allberga, Ed. Roxbough, Al. Schnittke, A. Part, Κ. Τσούγκρα, Γ. Σακαλλιέρου, Χ. Ναβροζίδη κ.α. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με τις τάξεις σύνθεσης των: Χρ. Σαμαρά, Μ. Λαπιδάκη, Κ. Τσούγκρα, Λ. Χατζηλεοντιάδη και Β. Κίτσου για την α΄ παρουσίαση έργων των νεότερων συνθετών.

Διδάσκει στο ωδείο Φίλιππος Νάκας (παράρτημα Θεσσαλονίκης). Μαθητές της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

You may also like...