Συζήτηση με τον αρχιμουσικό Μίλτο Λογιάδη και τον συνθέτη Κορνήλιο Σελαμσή
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:00
Υποσκήνιο Β΄ Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
Είσοδος ελεύθερη
Προεγγραφή για τη διάλεξη από την 1η έως τις 15/11 στο education@megaron.gr (με σειρά προτεραιότητας). Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, θα διανέμονται δελτία προτεραιότητας και την ημέρα της εκδήλωσης από τις 17:30.
Είναι η σύγχρονη μουσική κολασμένη; Ακούγεται όντως κακόηχη στα αυτιά του ακροατή; Πώς μπορούμε να την καταλάβουμε καλύτερα; Σε αυτά τα ερωτήματα, μεταξύ άλλων, θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις ο Μίλτος Λογιάδης, αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ, και ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής, οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στα έργα σύγχρονης μουσικής, στο πλαίσιο της πρωτότυπης διαδραστικής συζήτησης με τίτλο «Σύγχρονη μουσική: μουσική από την κόλαση;» που φιλοξενείται Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου.
Σύγχρονη μουσική: μουσική από την κόλαση;
«Είμαστε σχεδόν όλοι ακροατές. Η ζωή μας είναι και μια ζωή ακρόασης. Διαρκούς ακρόασης. Από την εμβρυακή μας ηλικία μέχρι τον θάνατο. Και όλοι έχουμε το προνόμιο να ζούμε με τον αέναο ήχο που υπάρχει γύρω μας.
Ο ήχος είναι μια αδιάκοπη πραγματικότητα. Ένα συνεχές που δεν σταματά ποτέ. Κι εμείς είμαστε παρατηρητές. Και από αυτή την παρατήρηση αρχίζει η εμπειρία του χρόνου που περνάει. Η μουσική είναι μια συγκεκριμένη περιοχή αυτής της ροής. Ταξινομημένος ήχος που κάποιος επέλεξε να παραγάγει και εμείς επιλέξαμε να βιώσουμε. Και όμως. Όταν αρχίζει η μουσική να αναδύεται μέσα από το χάος των ακουστικών μας εμπειριών, για παράδειγμα από τη σιωπή λίγο πριν αρχίσει η συναυλία ή όταν μέσα στην αταξία των ήχων της πόλης αναδύεται ένα οικείο μουσικό θέμα στη μνήμη μας, η σχέση μας με τον ήχο αλλάζει. Χάνουμε την περιέργειά μας και απαιτούμε να αισθανθούμε Κάτι. Οι εμπειρίες μας και οι εμμονές μας, ό,τι μας δίδαξαν, ζητούν από τη μουσική να είναι ο παράδεισος. Η φαντασία ζητά να ερεθιστεί κατάλληλα, το αποτέλεσμα πρέπει να είναι σαφές, κι εμείς βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στο αίτημα για σαφήνεια και συμμετρία των ήχων, για οικεία συγκίνηση, χάνοντας την ευκαιρία να δούμε μιαν άλλη πλευρά του κόσμου που αντηχεί.
Και αν δεν υπήρχε η ομορφιά και η ασχήμια; Αν όλα ήταν ακουστά φαινόμενα προς παρατήρηση; Αν δοκιμάζαμε να είμαστε ενεργητικοί στη φαντασία και στην παρουσία μας ακροατές;
Στη μουσική από την κόλαση, ένας διευθυντής ορχήστρας και ένας συνθέτης κατασκευάζουν ενώπιον του ακροατηρίου μια συζήτηση (ή μήπως ένα μουσικό έργο;) που περιέχει σκέψεις και θέσεις πάνω στην ομορφιά και την ασχήμια, μουσική από την κόλαση ή τον παράδεισο, τη σύμπτωση και την τυχαιότητα και πάνω απ’ όλα την τέχνη του χρόνου που περνάει μέσα στην διαρκή παρουσία του ήχου.» Κορνήλιος Σελαμσής
Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη προεγγραφή στο education@megaron.gr 1-15 Νοεμβρίου
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, θα διανέμονται δελτία προτεραιότητας και την ημέρα της εκδήλωσης από τις 17:30.
Πληροφορίες http://www.megaron.gr
https://www.facebook.com/megaron.gr
https://www.instagram.com/megaron_athens/
https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall
https://twitter.com/MegaronAthens