Σχετικά με την Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου 2014) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

IMG_2777 (2)Πάνω από 450 Ηλείοι επισκέπτες όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκαν με συγκινητική προθυμία στην ανοικτή πρόσκληση της Εφορείας μας να συναντηθούμε και να συνεορτάσομε την Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου 2014.Επίκεντρο του εορτασμού αυτού υπήρξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, το έβδομο κατά σειράν, νέο αρχαιολογικό μουσείο της Ηλείας, που από την Μεγάλη Πέμπτη άνοιξε τις πύλες του για το κοινό μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των εκθεσιακών ενοτήτων του (Προϊστορικοί κ ιστορικοί χρόνοι, Βυζαντινοί και Μεταβυζαντινοί χρόνοι).
Τους επισκέπτες που διάβηκαν την πύλη της αρχοντικής, πάλαι ποτέ Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς του Πύργου, υποδέχθηκε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας κ. Γεωργία Χατζή-Σπηλιοπούλου και είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να ξεναγηθούν δωρεάν από αρχαιολόγους της Ζ΄ΕΠΚΑ και της συναρμόδιας 6ης ΕΒΑ Πατρών στα δύο σκέλη της εκθέσεως, που αντιστοιχούν στις χρονικές περιόδους της αρχαιότητος, για τις οποίες οι δύο Εφορείες είναι αρμόδιες.
Το απέριττο νεοκλασσικό κτήριο της πρώην Δημοτικής Αγοράς έλαμψε στη μνήμη και στην καρδιά των επισκεπτών της 18ης Μαΐου, ανακτώντας μετά σαρανταπέντε σχεδόν έτη υπόσταση ζωής στην καρδιά της πόλης του Πύργου. Ως Δημοτική Αγορά υπήρξε τόπος συνάντησης ανθρώπων και εμπορικών συναλλαγών . Ως Αρχαιολογικό Μουσείο της ηλειακής πρωτεύουσας αποτελεί εκ νέου τόπο συνάντησης ανθρώπων και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων πολιτισμού.
Το πλέον πρόσφατα ολοκληρωμένο Αρχαιολογικό Μουσείο στον Πύργο Ηλείας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα έργα πολιτισμού στην Δυτική Ελλάδα, αποτέλεσμα πολυετούς μόχθου, αγάπης και μέριμνας πλειάδας λειτουργών και υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για έργο υψηλών προδιαγραφών, το οποίο, μαζί με τη μουσειακή τριλογία της Ολυμπίας, τα δύο μουσεία της ΄Ηλιδος και το μουσείο των ιπποτών και της Φραγκοκρατίας στο Χλεμούτσι, απευθύνεται στην μαθητική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό με σύγχρονη, εύληπτη και ευχάριστη μουσειολογική αντίληψη. Πρόκειται πράγματι για «το διαμάντι του Πύργου».
Η Εφορεία μας ευχαριστεί θερμά όσους προσήλθαν και ετίμησαν με την παρουσία τους την Διεθνή Ημέρα Μουσείων . Επιβραβεύει τους αγαπητούς συναδέλφους αρχαιολόγους Σταυρούλα Γιαννούλη της Ζ΄ΕΠΚΑ και Νίκο Βασιλάκη της 6ης ΕΒΑ για τις τρείς, όχι μόνον ωριαίες και πλέον, αλλά και ωραίες ξεναγήσεις τους προς το πολυπληθές κοινό, του οποίου τα ευμενή σχόλια και τον θαυμασμό εκλαμβάνομε ως ένα μεγάλο εύγε, το οποίο δωρίζεται προς όλους τους συντελεστές του έργου. Τελευταίο, αλλ΄ όχι αμελητέο ευχαριστήριο απευθύνει προς το φυλακτικό προσωπικό του Μουσείου, που με την ευπρέπεια και την ευγένειά του ελάμπρυνε την όλη εκδήλωση.
Γεωργία Εμμ. Χατζή-Σπηλιοπούλου
΄Εφορος Αρχαιοτήτων Ολυμπίας

 

You may also like...