Σχέδιο Δράσης ΄΄Χρώματα και Ελπίδες΄΄ από την Art in Progress

ΖΩ ΓΡΑΦΗ ΖΩ
Η Art in Progress στο πλαίσιο των συνεργασιών της με φορείς της πόλης συμμετείχε σε εθελοντική βάση στο Σχέδιο Δράσης «Χρώματα και Ελπίδες» που υλοποιείται για το σχολικό έτος 2016-17 στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας που λειτουργεί εντός του Κ.Κ. Αγ. Στεφάνου Πατρών.
Η πρόθεση των μελών της Art in Progress ήταν να προσφέρει σε ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάζονται σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους την εμπειρία μιας ιδιαίτερης δραστηριότητας, που ίσως δεν θα είχαν ποτέ την δυνατότητα να βιώσουν ακόμη και ως ελεύθεροι πολίτες…
Να κάνουν graffiti στον προαύλιο χώρο του Σχολείου εντός των φυλακών!
Πιστεύουμε πως σε σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες η μόρφωση, η παιδεία, η τέχνη και η δημιουργικότητα πρέπει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, γίνεται ίσως ένας μοναδικός κρίκος επικοινωνίας με την ύπαρξή τους.
Η τέχνη σε οποιονδήποτε χώρο και αν πραγματοποιείται «εκκρίνει ουσίες» πνευματικής και ψυχικής ελευθερίας, ιδιαίτερα δε σε ανθρώπους που συνειδητοποιούν τα λάθη τους μέσα σε συνθήκες στέρησης και παῤ όλα αυτά θέλουν και προσπαθούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Η δράση βρήκε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους εκπαιδευόμενους και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!
Αναπτύχθηκε σε 4 ημερήσιες συναντήσεις, ολοκληρώνοντας από την αρχή έως το τέλος την τεχνική του stencil graffiti.
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε μια εκτενής παρουσίαση στο κίνημα της street art, στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες επιλέγοντας θέματα και σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εικαστικούς υλοποιήθηκαν 9 εικόνες stencil, μεγάλων διαστάσεων, σε τοίχο του προαυλίου χώρου των φυλακών.
Οι συντελεστές που συνεργάστηκαν για τη δράση αυτή ήταν
από την πλευρά της Art in Progress, ο Κλεομένης Κωστόπουλος (εικαστικός καλλιτέχνης), ο Αριστομένης Χατζήπαπας (εικαστικός – εκπαιδευτικός), η Βασιλική Στάμου (εικαστικός καλλιτέχνης), ενώ από το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας ο διευθυντής του σχολείου κ. Γεράσιμος Αντύπας και οι εκπαιδευτικοί κα Ανθή Καρατράντου και κ. Λεόντιος Χαραλαμπίδης.

You may also like...