ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3dΦεστιβάλ Ρεμπέτικου
Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη
31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου
Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνδιοργανώνουν στη Σύρο το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» προς τιμήν του μεγάλου Συριανού δημιουργού και θεμέλιου λίθου της λαϊκής μουσικής στην Ελλάδα, Μάρκου Βαμβακάρη.
Η σχέση της Σύρου με την αστική λαϊκή μουσική, η οποία επικρατεί ως αναπόσπαστο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. στα μουσικά δρώμενα του νησιού μας και ο σεβασμός και η αναγνώριση στο έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έχει καταστήσει τη ρεμπέτικη μουσική και το νησί μας γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούν το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει και στην επίσημη αναγνώριση της καλλιτεχνικής αξίας του ρεμπέτικου.
Το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσει το έρεισμα για μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σε μια προσπάθεια αφενός να συμβάλουμε στην καλλιέργεια της μουσικής μας παιδείας, μυώντας σε αυτή τους νέους μας που αποτελούν την καλύτερη σπορά, και αφετέρου να προβάλλουμε τουριστικά το νησί μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεις για παιδιά, προκειμένου να προβληθεί και να αναδειχθεί το ρεμπέτικο και η συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη μέσα από τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», θα πραγματοποιηθεί η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα Rembetiko “Unplugged”, η οποία αποτελεί αφιέρωμα στο ρεμπέτικο, με ιδιαίτερη αναφορά στον Μάρκο Βαμβακάρη. Ο Γιώργος Νταλάρας, μεγάλος γνώστης της παράδοσης αυτού του τραγουδιού, δίνει στο ρεμπέτικο μια καινούργια ώθηση, κάνοντας γνωστά τα διαχρονικά στοιχεία αυτού του τραγουδιού στο κοινό της Ευρώπης.
Σας προσκαλούμε όλους να ακολουθήσετε τα μουσικά μονοπάτια του ρεμπέτικου και του Μάρκου Βαμβακάρη και να μυηθείτε στον κόσμο μιας άλλης εποχής. Η στήριξη και η αποδοχή σας για το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, αποτελεί για εμάς την κινητήριο δύναμη για να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα.

Ρεμπετάνγκο
Όταν το Ρεμπέτικο συνάντησε το Τάνγκο
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου
Ρεμπέτικο και Τango – Δρόμοι παράλληλοι: Καμιά άλλη μουσική δεν έχει τόσα κοινά σημεία με το ρεμπέτικο, όσο το tango, ξεκινώντας από την ομοιότητα των κοινωνικών καταβολών τους.
Η περίοδος του μεσοπολέμου ήταν η πιο χαρακτηριστική για το αργεντίνικο tango, όπως ήταν άλλωστε για το αστικό λαϊκό τραγούδι πολλών λαών. Την εποχή εκείνη, το tango βγήκε από το «περιθώριο» και ξεπέρασε τα σύνορα της Αργεντινής, αποκτώντας θαυμαστές σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Εκείνη την εποχή, επίσης, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες ορχήστρες και γράφτηκαν κάποια από τα καλύτερα μουσικά κομμάτια στην ιστορία του tango.
Από περιβάλλον περιθωρίου, το tango θα μετατραπεί, ακολουθώντας τις κοινωνικές μεταλλαγές της αργεντίνικης ιστορίας, σε πολιτιστική θρησκεία ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων -όπως και η τζαζ και το ρεμπέτικο- με νέους ήρωες και νέους θρύλους, με δικά του τεμένη και δικούς του τόπους λατρείας, εκπέμποντας ένα νέο μυστικισμό, ισχυρό ακόμη και σήμερα, αν τουλάχιστον ακούσουμε τις ερμηνείες του Άστορ Πιατσόλα.
Οι ομοιότητες της ιστορίας του tango με την ιστορία του ρεμπέτικου είναι απρόσμενες, χαρακτηρίζοντας ίσως χώρες, όπου η επίσημη κουλτούρα βρίσκει ικανούς ανταγωνιστές ανάμεσα στους ανένταχτους και τους επιμένοντες διαφορετικά.
Συντελεστές
Φωνή
Κατερίνα Κουρεντζή
Μπουζούκι / μαντολίνο
Θάνος Θεοδωρόπουλος
Κιθάρα / μπαντονεόν/ πιάνο
Roman Gomez
Κιθάρα/πιάνο/ μπάσο
Χέρμαν Μάγιερ
Ακορντεόν – πιάνο
Γιώργος Σχοινάς
Σενάριο
Μαργαρίτα Πλέσσα
Χορογραφίες
Ariel Perez
Φώτα – Ήχος
Federico Bustamante
Σκηνοθεσία / απόδοση διαλόγων/ έρευνα εικόνων
Άννα Γκόμεζ
Διάρκεια: 120′
Θέατρο Απόλλων
Ώρα έναρξης 21.00
Τιμή εισιτηρίου:
Προπώληση 8€ | Μειωμένο 6€ | Στην είσοδο 10€

Εικαστικά
05/09 – 25/09
ΔΑΝΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Έκθεση Ζωγραφικής
Art Exhibition
“Ι ή Υ – ιδέα ή ύλη”
Αίθουσας Τέχνης “Γ. & Ε. Βάτη”
Y. & E. Vatis Art Hall
Εγκαίνια: Σάββατο 10/09, 21:00
Ώρες Λειτουργίας: 11:00-14:00 & 18:30-22:30

05/09 – 15/09
ΔΑΠΟΛΛΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ
Έκθεση Ζωγραφικής
Art Exhibition
“Χειμερινό ηλιοστάσιο”
Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη
Emmanuel Rhoides Hall
Εγκαίνια: Δευτέρα 05/09, 20:30
Ώρες Λειτουργίας: 11.00-14.00 & 18.00-22.00

Συνεχίζονται…
11/08 – 04/09
ΞΕΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ | Χειροποίητα κοσμήματα από φερμουάρ “by Alcha”
Αίθουσα Καμάρα Άνω Σύρου | Ano Syros Kamara Hall
Ώρες Λειτουργίας: 18:00-24:00

22/08 – 05/09
BORN HIER | Your body is a Battleground
Αίθουσα Δημ. Συμβουλίου Άνω Σύρου | Ano Syros City Council Hall
Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα και Παρασκευή 10:30-21:30
Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 10:30-17:30
Σάββατο και Κυριακή 17:00-21:30

19/08 – 10/09
ΜΠΟΛΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ | Έκθεση Χειροποίητων Αντικειμένων
Πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άνω Σύρου | Ano Syros former Exhibition of Traditional Professions
Ώρες Λειτουργίας: 19:00-23:00

25/08 – 19/09
ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ | Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής
Πινακοθήκη Κυκλάδων | Cyclades Art Gallery
Ώρες Λειτουργίας: 10:00-14:00 & 18:30-21:30

You may also like...