Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών συνοδεύοντας ζωντανά, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, το διαχρονικό αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν ‘Ο Χρυσοθήρας’, μία ταινία-σταθμό στην ιστορία της έβδομης τέχνης.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών συνοδεύοντας ζωντανά, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, το διαχρονικό αριστούργημα του Τσάρλιν Τσάπλιν ‘Ο Χρυσοθήρας’, μία ταινία-σταθμό στην ιστορία της έβδομης τέχνης, η οποία ψηφίστηκε ως μία από τις 50 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών, βρίσκεται στην 58η θέση των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, ανακηρύχθηκε το 1958 ως η δεύτερη σημαντικότερη ταινία στην έως τότε ιστορία του κινηματογράφου στην Παγκόσμια Έκθεση των Βρυξελλών, ενώ το 1992 επιλέχτηκε να διατηρηθεί στο Εθνικό Κινηματογραφικό Μητρώο από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Η.Π.Α. ως μία ταινία ‘πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική’. Πάνω απ’ όλα όμως ‘Ο Χρυσοθήρας’ είναι η ταινία για την οποία θα ήθελε ο δημιουργός της να τον θυμούνται, όπως πολλάκις έχει δηλώσει.
Ο αξιολάτρευτος Σαρλώ καταφθάνει στην Αλάσκα προς αναζήτηση χρυσού και εκεί μπλέκει με διάφορους άγριους τύπους σε μία σειρά από ξεκαρδιστικές περιπέτειες, ενώ συναντά τον έρωτα στο πρόσωπο της όμορφης Τζώρτζια. Ο ιδιοφυής Τσάπλιν ασκεί έντονη κοινωνική κριτική και προκαλεί διάφορους προβληματισμούς, με όπλο πάντα το απαράμιλλο χιούμορ του, ενώ στις φορτισμένες συναισθηματικά σκηνές της ταινίας καταφέρνει και συνδυάζει το πάθος και το δράμα με τη χαρακτηριστική τρυφερότητα και ευαισθησία των έργων του. Στα αιχμηρά κοινωνικά του σχόλια διακρίνεται μία πικρία που απορρέει από έναν γνήσιο ρομαντικό ιδεαλισμό. Οι New York Times έγραψαν πως ‘…ο ‘Χρυσοθήρας’ εμπεριέχει περισσότερη σκέψη και πρωτοτυπία από κάθε άλλο έργο του…’. Ο ‘Oceana Roll’ χορός του Τσάπλιν με τα δύο καρφωμένα ψωμάκια στα πιρούνια και η σκηνή που βράζει και τρώει τα παπούτσια του αποτελούν σίγουρα δύο από τις πλέον αξιομνημόνευτες στιγμές στην ιστορία του σινεμά.
Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1925 ως απόλυτα βωβή ταινία, ενώ το 1942 ο Τσάπλιν προχώρησε σε επανέκδοσή της κάνοντας κάποιες τροποποιήσεις. Τότε έγραψε (με τη βοήθεια του Max Terr) και την υπέροχη μουσική της, για την οποία ένα χρόνο αργότερα θα κέρδιζε μία υποψηφιότητα Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, γεγονός αξιοπρόσεχτο για έναν δημιουργό με ελάχιστη μουσική εκπαίδευση, που χρησιμοποιούσε επαγγελματίες ενορχηστρωτές για να μεταφέρει τις μελωδίες του στην παρτιτούρα. Το μουσικό του αισθητήριο όμως ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένο και μπορούσε με την έντονα περιγραφική μουσική του να τονίσει συναισθήματα όπως η αγάπη, ο φόβος, η ανεμελιά και η υπερηφάνεια.
Η μουσική της ταινίας έχει επιρροές από δημοφιλή τραγούδια της εποχής, όπως τα ‘Bonnie Banks of Loch Lomond’ και ‘For He’s A Jolly Good Fellow’, αλλά και από γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, όπως το ‘Πέταγμα της Μέλισσας’ του Ρίμσκι – Κόρσακοφ, το βαλς από την «Ωραία Κοιμωμένη» του Τσαϊκόφσκι και μία μελωδία από τη «Ρομάντζα για πιάνο αρ.5, έργο 118» του Μπραμς.
Πρόγραμμα:
Τσάρλι Τσάπλιν: Ο Χρυσοθήρας (1925)
Μουσική: Charlie Chaplin (ενορχήστρωση 2008 T. Brock)
Σκηνοθεσία: Charlie Chaplin
Πρωταγωνιστούν: Charlie Chaplin, Georgia Hale, Mack Swain, Tom Murray, Henry Bergman, Malcolm Waite
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 15 €
Μειωμένο 10 €
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων
Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμείο Μονής Λαζαριστών, τηλέφωνο 2310 589200
Εκδοτήριο Κ.Ο.Θ., Λεωφόρος Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990 (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)
και από το www.tsso.gr
“Ο Χρυσοθήρας είναι η ταινία για την οποία θέλω να με θυμούνται’
Τσάρλι ΤσάπλινΔιεύθυνση Ορχήστρας:Μίλτος Λογιάδης
Παραγωγή:Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών