• Χωρίς κατηγορία

Συνέντευξη τύπου με αφορμή την έκθεση τεκμήριων και μαρτυρίων για τον Μανόλη Αναγνωστάκη

afisa1Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης «μιλώ… τεκμήρια και μαρτυρίες», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 15 Οκτωβρίου, στις 20.00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015.
Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 15 Δεκεμβρίου 2015 και διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2015, το οποίο έχει ανακηρυχθεί «Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη», με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση και 10 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί τον επίλογο ενός συνόλου δράσεων, στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω της Οργανωτικής Επιτροπής εκδηλώσεων τιμής για τον Μανόλη Αναγνωστάκη, με στόχο την ανάδειξη της προσωπικότητας, του έργου, καθώς και της επίδρασης που είχαν τα παραπάνω στον καλλιτεχνικό κόσμο και στο κοινό. «Ο Αναγνωστάκης δικαιωματικά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, με ένα έργο που έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον άνθρωπο» ανέφερε η Έλλη Χρυσίδου και συμπλήρωσε: «Η συγκεκριμένη έκθεση ακολουθεί τον χαρακτήρα του ποιητή, είναι σεμνή και αποκαλυπτική ως προς τα τεκμήρια που φέρνει στο φως».
Στην άμεση ανταπόκριση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στην πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της έκθεσης αναφέρθηκε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ και Πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Ελένη Χοντολίδου, η οποία γνωστοποίησε ότι προετοιμάζεται υλικό για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού, προκειμένου να έρθουν σε ουσιαστική επαφή με το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη.
Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, τόνισε ότι το εξειδικευμένο προσωπικό του μουσείου θα συμβάλλει στην ουσιαστική διοργάνωση της έκθεσης, η οποία επιχειρεί να παρουσιάσει μία συνολική και αντιπροσωπευτική εικόνα του έργου και της δράσης του ποιητή.
Στη φυσιογνωμία της έκθεσης αναφέρθηκε η Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκδηλώσεων, Βενετία Αποστολίδου. Όπως διευκρίνισε, ο τίτλος «μιλώ… τεκμήρια και μαρτυρίες», επιλέχθηκε με στόχο να αναδείξει τη βαρύτητα του λόγου του Αναγνωστάκη, ο οποίος θα παρουσιαστεί μέσω ντοκουμέντων, εγγράφων, σπάνιων χειρογράφων, φωτογραφιών, εκδόσεων, δημοσιευμάτων και προβολών ντοκιμαντέρ για τον ποιητή. «Επιχειρήσαμε να αποδώσουμε ένα διάλογο των εκθεμάτων μεταξύ τους, ο οποίος ελπίζουμε ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες» είπε η κ. Αποστολίδου, σημειώνοντας ακόμη ότι η έκθεση χωρίστηκε σε 6+1 ενότητες, ανάλογα με τις χρονικές περιόδους δημιουργίας και δράσης του Αναγνωστάκη.
Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής και προσωπικό φίλο του ποιητή, Μιλτιάδη Πολυβίου, προηγήθηκε μία μακρά περίοδος έρευνας, που είχε ως αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν στην έκθεση στοιχεία και ντοκουμέντα, που για πρώτη φορά έρχονται στο φως, ακόμη και μέσα από ιδιωτικές συλλογές. Ο ίδιος εκτίμησε ακόμη ότι το κοινό θα έρθει σε επαφή με την πολυσχιδή προσωπικότητα του ποιητή.
Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής του Α.Π.Θ., φιλόλογος, Μιχάλης Μπακογιάννης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το υλικό που θα παρουσιαστεί, θα αποτελέσει κίνητρο για τη συγγραφή αξιόλογων εργασιών για τους νέους φοιτητές.
Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Κοινωνική Ανθρωπολόγος και τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ Ελεωνόρα Σκουτέρη – Διδασκάλου, η οποία μαζί με τον Μιλτιάδη Πολυβίου το βράδυ των εγκαινίων θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο λογοτεχνικός ερευνητής και προσωπικός φίλος του ποιητή, Γιώργος Ζεβελάκης.

You may also like...