Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης «2310 fest – Ζήσε τη γειτονιά σου και την ιστορία της» έδωσαν σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, και εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Το φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τα πρώτα δύο σαββατοκύριακα του Ιουνίου (6,7 και 13, 14/6/2015) σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες και στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, αποτελεί μετεξέλιξη του θεσμοθετημένου κύκλου εκδηλώσεων «Μουσικές και Δράσεις στα Μνημεία της Πόλης», που πραγματοποιούνταν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Όπως ανέφερε η Αντιδήμαρχος, στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδειχτούν τα μνημεία, τα ιδιαίτερα στοιχεία και η ιστορία της κάθε γειτονιάς, μέσα από την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων των πολιτών. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι δράσεις, αλλά και τα σημεία όπου αυτές θα πραγματοποιηθούν, επιλέχθηκαν από τις Κοινότητες και τους ίδιους τους πολίτες, που συμμετείχαν ενεργά στην κατάρτιση του προγράμματος. Είναι ένα φεστιβάλ όχι για τους πολίτες, αλλά από τους πολίτες. Άλλωστε, η πόλη ανήκει στους πολίτες. Το πρόγραμμα δουλεύτηκε για πολύ καιρό από τις Κοινότητες, τους φορείς και τους κατοίκους, που προσπάθησαν να βρουν κοινή συνισταμένη, ώστε να αναδείξουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της κάθε περιοχής. Ελπίζω ότι αυτή η συνεργατική προσπάθεια θα βρει εφαρμογή και σε άλλους τομείς», τόνισε η Αντιδήμαρχος.
Η Πρόεδρος της 3ης Δημοτικής Κοινότητας, Ελισσάβετ Καλαϊτζίδου, επισήμανε ότι οι δράσεις στην περιοχή επιλέχθηκε να πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Ρομφέη, όπου πραγματοποιήθηκε και η συνέντευξη Τύπου. «Θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους κατοίκους, οι οποίοι διαμόρφωσαν το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει δράσεις για πολίτες κάθε ηλικίας, μεταξύ των οποίων αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών», ανέφερε.
Στην 5η Δημοτική Κοινότητα οι δράσεις θα φιλοξενηθούν στην Πλατεία Καούδη, η οποία πρόσφατα παραδόθηκε σε χρήση μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασής της. «Η πιο σημαντική –ίσως- δράση είναι η παρουσίαση της ιστορίας της πλατείας από τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου. Μάλιστα, μέσα από την έρευνα των παιδιών διαπιστώθηκε ότι η περιοχή ονομαζόταν καραγάτσια, δηλαδή φτελιές, ενώ εντοπίστηκε η τελευταία εναπομείνασα φτελιά, ύψους 20 μέτρων, στην οδό 25ης Μαρτίου», ανέφερε η Πρόεδρος, Αργυρώ Κουράκη, η οποία τόνισε πως στόχος είναι να καθιερωθεί η εκδήλωση ως ετήσια γιορτή της γειτονιάς, ώστε να αναπτυχθεί κλίμα συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων.
Τόπος διεξαγωγής των δράσεων στη 2η Δημοτική Κοινότητα είναι η Ληταία Πύλη στην περιοχή των 12 Αποστόλων. «Στόχος μας ήταν να ενώσουμε την Κοινότητα και τους φορείς στην κοινή αυτή προσπάθεια, που πιστεύω ότι θα γίνει θεσμός», τόνισε η Πρόεδρος Μαρία Λαζαρίδου.
Την επιλογή της Πλατείας Αγίου Θεράποντα εξήγησε ο σύμβουλος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, Ρικάρντο Χέιρ. «Ο συγκεκριμένος χώρος, που θα μετονομαστεί σύντομα σε πλατεία Νίκου Παπάζογλου, ήταν σημείο αναφοράς για τον προσφυγικό πληθυσμό και τόπος εμπορικής δραστηριότητας, κυρίως με την παρουσία των ταπητουργείων», είπε χαρακτηριστικά.
Στην 1η Δημοτική Κοινότητα τις εκδηλώσεις οργάνωσε επιτροπή γειτονιάς που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής. Όπως ανέφερε το μέλος της επιτροπής, Δήμητρα Κεχαγιά, οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αρχαία Αγορά καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για κάθε ηλικία.
Τέλος, στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου και εστιάζει στην τσαγκαρική τέχνη που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή στις αρχές του 20ού αιώνα.