ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

eikona1Συνέντευξη Τύπου για την εκδήλωση λόγου και μουσικής για τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015.
Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιουνίου 2015, στις 20.30, στο αίθριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει ομιλίες για τη ζωή και το έργο του ποιητή, απαγγελία ποιημάτων του, καθώς και μουσική εκδήλωση.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, αναφέρθηκε στη σειρά εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το 2015, το οποίο έχει ανακηρυχθεί έτος Μανόλη Αναγνωστάκη με αφορμή της συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση και 10 χρόνων από το θάνατο του ποιητή, τονίζοντας πως είναι υποχρέωση του Δήμου Θεσσαλονίκης να τιμά ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στην πόλη. «Η επικείμενη εκδήλωση λόγου και μουσικής, έτσι όπως οργανώθηκε, είναι απόλυτα συνεπής στη λογική του Μανόλη Αναγνωστάκη, καθώς ταυτίζεται με τη συμπεριφορά, τη στάση και τις θέσεις του», είπε η Αντιδήμαρχος, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα την 1η Δημοτική Κοινότητα, η οποία, όπως είπε, ανέλαβε το βάρος της διοργάνωσης.
Η Καθηγήτρια του ΑΠΘ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Βενετία Αποστολίδου, επισήμανε πως η εκδήλωση της 23ης Ιουνίου δεν είναι συμβατική. «Στο κομμάτι της ανάγνωσης των ποιημάτων, που συνήθως είναι δύσκολο, αναθέσαμε σε δύο εξαιρετικούς ανθρώπους, τον ηθοποιό και Καθηγητή του ΑΠΘ, Δημήτρη Ναζίρη και την ποιήτρια – φιλόλογο Βικτωρία Καπλάνη να διαμορφώσουν ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα αναγνώσεων. Θα διαβάσουν όχι μόνο ποιήματα, αλλά και αποσπάσματα από πεζά του Αναγνωστάκη, καθώς και στίχους από το Υστερόγραφο εν είδει διαλόγου, σαν μία μικρή θεατρική παράσταση. Το δε μουσικό κομμάτι δεν είναι μία απλή αναπαραγωγή των γνωστών μελοποιημένων ποιημάτων», δήλωσε η κ. Αποστολίδου και τόνισε πως όλες οι εκδηλώσεις προετοιμάστηκαν με πολλή αγάπη και μεγάλη εκτίμηση για το έργο του ποιητή από ανθρώπους που συμμετείχαν εθελοντικά.
Ο αρχιτέκτονας και προσωπικός φίλος του ποιητή, Μίλτος Πολυβίου, που επίσης συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή, συνεχάρη την Δημοτική Αρχή που υιοθέτησε την ιδέα για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων ως ανταπόδοση ηθικής οφειλής σε ένα άξιο τέκνο της πόλης.
Ο μουσικός Λευτέρης Καραγιάννης, που επιμελήθηκε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης, επισήμανε ότι στόχος του μουσικού συνόλου, το οποίο απαρτίζεται από τέσσερις νέους καλλιτέχνες ήταν να τιμηθεί και αναδειχθεί ο ποιητικός λόγος μέσα από τη μουσική. «Στη συγκεκριμένη ενορχήστρωση χρησιμοποιήθηκαν κυρίως το πιάνο και τα πνευστά. Τα πνευστά ειδικότερα συνδέονται άρρηκτα με την αναπνοή του εκτελεστή, όπως ακριβώς και η απαγγελία του ποιητικού λόγου. Χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τα ξύλινα πνευστά επιδιώκουμε να φέρουμε πιο κοντά τη μουσική με το λόγο, κάνοντάς τα να αναπνέουν μαζί του και δίνοντας πιο ζεστή και οικεία χροιά στα μελοποιημένα ποιήματα. Αυτό ακριβώς αποτελεί την πρόκληση, αλλά και την ίδια την καινοτομία της ενορχήστρωσης», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της 1ης Δημοτικής Κοινότητας, Ελένη Χοντολίδου αναφέρθηκε στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2015, με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Η έκθεση θα περιλαμβάνει τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του ποιητή, προσωπικά του αντικείμενα, βιβλία του σε παλιές εκδόσεις, αλληλογραφία και χειρόγραφα από τα πολύτιμα αρχεία του γιου του, Ανέστη Αναγνωστάκη, αλλά και του Μίλτου Πολυβίου», ανέφερε η Ελένη Χοντολίδου και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εκδοθεί ένα λεύκωμα το υλικό που έχει συγκεντρωθεί εν είδει καταλόγου της έκθεσης.

You may also like...