ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΑ ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2016

uiΜια άλλη, δεύτερη ζωή πήραν αγκυροβολημένα κουφάρια πλοίων και παροπλισμένες βάρκες στη μαρίνα του Καλιμπακίου Ελευσίνας, όπου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2016, που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας,  πραγματοποιήθηκε το ”Europass”.  Μια εντυπωσιακή εικαστική παρέμβαση που περιελάμβανε βίντεο προβολές σε βάρκες και αγκυροβολημένα κουφάρια πλοίων που την Τρίτη το βράδυ 30 Αυγούστου απέκτησαν μια άλλη πολιτιστική ζωή. Το κοινό της πόλης έδωσε έντονο το παρών και παρακολούθησε από κοντά αυτό το μοναδικό γεγονός που φέρνει την Ελευσίνα ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της δυναμικής διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.Βασικό στοιχείο η θάλασσα που συνδέει τους ανθρώπους, τα αγαθά και τους πολιτισμούς ο κόλπος της Ελευσίνας μετατράπηκε σε κόλπο πολιτισμού. Το ”Europass” είναι ένα καινοτόμο τεχνολογικά και πολιτισμικά φεστιβάλ που συνδιάζει τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, το video installation, το performing art και design. Πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και διαμέσου των συνόρων. Λέξεις κλειδιά αυτής της πρωτότυπης ιδέας  η θάλασσα, η γη, τα σύνορα, η ελευθερία, η τεχνολογία, η αναγέννηση, η μετάβαση, το πέρασμα στην ψηφιακή τεχνολογία με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην πορεία της ζωής του ανθρώπου και της Ευρώπης.Τα συναισθήματα ποικίλα καθώς το ”Europass” κίνησε την  περιέργεια των επισκεπτών του να το παρακολουθήσουν με προσοχή και έντονο προβληματισμό… Αν μη τι άλλο η Ελευσίνα, μέσα από την δυναμική πολιτιστική της ζωή και τις μοναδικές παρεμβάσεις που πραγματοποιεί, έρχεται ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος της να είναι εκείνη η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.Την επιμέλεια είχε η Φιλία Μηλιδάκη, την οπτική επικοινωνία η Ειρήνη Τζαβάρα και τη σκηνογραφία η Βέρα Φελέκη. Συμμετείχαν οι video artists:
Σπύρος Κουδουνάς, Αγγελίνα Βοσκοπούλου, Σαμουέλε Λιβορνέζε από την Ιταλία Ντέιβιντ Χόκινς από την Αγγλία και Αλίκη Αρναούτη. Οι φωτο είναι ενδεικτικές του τι συνέβη εκείνο το μοναδικό βράδυ στον κόλπο της Ελευσίνας.
ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ
Παράλληλα  κατάμεστο ήταν το Παλαιό Ελαιουργείο, την Τρίτη 31 Αυγούστου, όπου στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016 ανέβηκε από το ΚΘΒΕ η πολιτική τραγωδία του Αισχύλου ”Επτά επί Θήβας”.
Το κοινό βίωσε την τραγική σύγκρουση των δύο γιών του Οιδίποδα για τον θρόνο μέσα από τη ματιά του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Το αφαιρετικό σκηνικό με τις ευρηματικές σκάλες, ο εντυπωσιακός χορός και η καθηλωτικές σκηνές της πάλης μεταξύ των αδερφών με μουσικά πιατίνια αντί σπαθιών καθώς και ο θανάσιμος εναγκαλισμός τους συγκίνησαν τους θεατές. Οι κριτικές από όλους εξαιρετικές για αυτή την καλοστημένη δουλειά και τις επιβλητικές ερμηνείες όλων των ηθοποιών σ έναν εξαιρετικό χώρο που αναδεικνύει την τραγικότητα και το μυστήριο.

You may also like...