ΣΥΝΑΥΛΙΑ – QUARTETTO DI VENEZIA – “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ”

Quartetto_di_VeneziaΠαρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20:30
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπάρχουν κάποια εισιτήρια δωρεάν αλλά λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν κράτηση στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση celi.iicatene@esteri.it γράφοντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και τον αριθμό των ατόμων (έως δύο).
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της κράτησης, τα εισιτήρια θα διατίθενται μισή ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Luigi Cherubini (1760-1842)
Quartetto n. 1 in mi♭M
– Adagio. Allegro agitato – Larghetto – Scherzo. Allegretto moderato – Finale. Allegro assai
Giacomo Puccini (1858-1924)
“I Crisantemi”
Giuseppe Verdi (1813—1901)
Quartetto in mi minore
– Allegro
– Andantino
– Prestissimo
– Scherzo Fuga. Allegro assai mosso
Η σπουδαία κλασική μουσική, με ήδη αναγνωρισμένους διεθνώς νέους ερμηνευτές, σολίστες και ανερχόμενα ή ήδη καταξιωμένα μουσικά σύνολα, καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στο πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου που από το Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015 θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τη σειρά συναυλιών Suono Italiano.
Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Aθηνών, Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» και Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, προωθούνται με την υποστήριξη της Ιταλικής Εθνικής Επιτροπής Μουσικής-CIDIM και του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (MIBACT).
Η ποικιλία των μουσικών σχημάτων και συνόλων, από το σολίστα στο ντουέτο και στο κουαρτέτο, καθώς και το ευρύ φάσμα των προγραμμάτων που εκτείνονται από το μπαρόκ έως τον 20ό αιώνα, καθιστά το αφιέρωμα αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρον για όλους όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την ιταλική μουσική σκηνή ακούγοντας κορυφαίους ερμηνευτές του ιταλικού και διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου.
Silvana Vassilli
Διευθύντρια Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών
Ο Bruno Giuranna δηλώνει σχετικά με την κλίση τους στα πιο δύσβατα ύψητης μουσικής δωματίου: «Είναι ένα σύνολο που κατέχει περίοπτη θέση στη μεγάλη και πλούσια μουσική σκηνή της Ευρώπης. Η άριστη τεχνική μαεστρία και η ερμηνευτική δύναμη που χαρακτηρίζονται από τηνώθηση προς τον απόλυτο βαθμό που ξεχωρίζει τους αληθινούς ερμηνευτές, τοποθετούν το Quartetto di Venezia στην κορυφή του είδους και ανάμεσα στα λίγα που αξίζουν να αναλάβουν τη θέση των μεγάλων Κουαρτέτων του παρελθόντος». Ανάμεσα στις διάφορες κριτικές, ο καλύτερος έπαινος φαίνεται να είναι εκείνος που διατύπωσε ο Daniel Cariaga στην εφημερίδα “Los Angeles Times”: «το κουαρτέτο αυτό είναι κάτι παραπάνω από συναρπαστικό, είναι γνήσιο και στιβαρό».
Αυστηρή ακρίβεια και πάθος είναι τα χαρακτηριστικά του βενετσιάνικου ensemble, αρετές που κληρονόμησε από τις δύο βασικές σχολές ερμηνείας κουαρτέτου: του Quartetto Italiano υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Piero Farulli και της Σχολής της Κεντρικής Ευρώπης του Vegh Quartet, μέσω των πολυάριθμων συναντήσεών του με τους Sandor Vegh και Paul Szabo.
Το Quartetto di Venezia έχει εμφανιστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ιταλίας και του κόσμου. Πρόσφατα προσκλήθηκε από το CIDIM (Ιταλική Εθνική Επιτροπή Μουσικής) να πραγματοποιήσει μεγάλη περιοδεία σε Αργεντινή, Βραζιλία και Ουρουγουάη.
Είχε την τιμή να παίξει ενώπιον του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Το ρεπερτόριο του Κουαρτέτου είναι εξαιρετικά πλούσιο και περιλαμβάνει, εκτός από τα γνωστά κομμάτια, και σπάνιες εκτελέσεις έργων όπως τα κουαρτέτα του G. F. Malipiero («Βραβείο Ιταλών Κριτικών» ως καλύτερη ηχογράφηση μουσικής δωματίου). Ορμώμενο από την ευχαρίστηση της μουσικής σύμπραξης, το σύνολο έχει συμπράξει με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως οι: Bruno Giuranna, Κουαρτέτο Borodin, Κουαρτέτο Prazak, Piero Farulli, Paul Szabo, Oscar Ghiglia, Danilo Rossi, Dieter Flury (πρώτο φλάουτο της Φιλαρμονικής Oρχήστρας της Βιέννης), Pietro De Maria, Alberto Nosè.
Από τον Αύγουστο του 2010 ο Giancarlo Di Vacri αντικατέστησε στη βιόλα τον Luca Morassutti μετά από πάνω από 25 χρόνια παρουσίας του στο κουαρτέτο.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυσή του, το Quartetto di Venezia έλαβε τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Giorgio Napolitano.
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα
Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714
www.iicatene.esteri.it – eventi.iicatene@esteri.it
www.facebook.com/IICAtene – www.twitter.com/IICAtene

You may also like...