Συναυλία Of Music and Shades

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν συναυλία για φωνή και πιάνο με τίτλο “Of Music and Shades”, την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Αμερικανός πιανίστας David Johnson και η Βελγίδα πιανίστρια Elke Robersscheuten, η σοπράνο Τίνα Ανδρικοπούλου και η μέτζο σοπράνο Ελένη Μπαρκαγιάννη.
Στην συναυλία θα παρουσιαστούν έργα των Charles Ives (1874-1954), Samuel Barber (1910-1981), Benjamin Britten (1913-1976), Gian Carlo Menotti (1911-2007) και David Johnson. Φως και σκιά ξεδιπλώνουν τις αποχρώσεις τους σε έναν μουσικό καμβά συνθετών από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Ένα παιδί απειλείται με όλα τα είδη των μαρτυρίων αν δεν πέσει για ύπνο, ένα αηδόνι τραγουδάει το ερωτικό του τραγούδι όλη νύχτα, ένα αγόρι παρατηρεί μια λεοπάρδαλη κλεισμένη σε κλουβί κι αναρωτιέται.
Για μερικούς από τους συνθέτες και τα έργα που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση ο David Johnson σημειώνει «Ο Charles Ives είναι μια από τις πραγματικά μοναδικές ιδιοφυίες στον μουσικό κόσμο του 20ου αιώνα. Τα σημαντικά έργα του, παρόλο που γράφτηκαν κατά τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα μοιάζουν σαν να γράφτηκαν μόλις χτες. Ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του που δεν αναγνωρίστηκε παρά μόνο μετά τον πόλεμο, λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του. Σύμφωνα με το έγκριτο μουσικό λεξικό Grove «Μερικά [από τα έργα του] είναι τόσο περίπλοκα και πολυτονικά που αψηφούν την ερμηνεία». Τα έργα του Britten υπό το γενικό τίτλο “A Chorus of Lullabies” είναι μελοποιημένα κείμενα διαφόρων συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και ο William Blake, και αποτελούν έξοχα παραδείγματα του «μοντέρνου συντηρητικού» μουσικού ύφους του συνθέτη. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1947 στο φεστιβάλ Aldeburgh όπου ο Britten χαιρετίσθηκε ως ο πρώτος μεγάλος Βρετανός συνθέτης όπερας μετά τον Purcell. Στην συναυλία συμπεριλαμβάνονται και πέντε έργα μου: τρία μελοποιημένα ποιήματα του T.S. Eliot καθώς και δύο δικά μου μελοποιημένα ποιήματα, τα “Recollections” και “Christmas Eve in Bed” τα οποία, παρότι έγραψα πριν μερικά χρόνια, δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό».
Εκδήλωση
Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, 20:00
Συμμετέχουν
David Johnson, Τίνα Ανδρικοπούλου, Ελένη Μπαρκαγιάννη, Elke Robersscheuten
Είσοδος  Είσοδος ελεύθερη
Διεύθυνση
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2103680052) www.hau.gr/culture
Φωτογραφία: Eni Koukoula Ο David Johnson γεννήθηκε στο San Pedro της Καλιφόρνια και σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο του Redlands στην Καλιφόρνια, όπου μελέτησε δίπλα στην Louanne Fuchs. Κέρδισε το πρώτο βραβείο στο ετήσιο Redlands Bowl Competition και συνέχισε την μουσική του εκπαίδευση δίπλα στον Earl Voorhies και στην Isabelle Byman στο Manhattan School of Music στη Νέα Υόρκη, όπου ολοκλήρωσε επιτυχώς και με διάκριση τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Το 1980 πραγματοποίησε το πρώτο του ρεσιτάλ στη Νέα Υόρκη όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από την εφημερίδα των New York Times, ενώ ακολούθησαν πολλές επιτυχημένες συναυλίες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Δούλεψε επί σειρά ετών στο Λονδίνο με την Carola Grindea, ιδρύτρια του EPTA (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διδασκάλων Πιάνου), πάνω στη μουσική ερμηνεία και στην σημασία της αντιμετώπισης και εξάλειψης του άγχους και της φυσικής κόπωσης από τους πιανίστες. Τον Ιούλιο του 2005 τιμήθηκε για το έργο του από την Beethoven Piano Society of Europe. Πρόσφατα μετακόμισε στην Αθήνα.
Η Τίνα Ανδρικοπούλου σπούδασε μονωδία στην Αθήνα και συνέχισε δίπλα στην Mechthild Schaumleffel-Stamatakis για την τελειοποίηση της τεχνικής και την μελέτη εκτενούς ρεπερτορίου. Σπούδασε πιάνο με τον Γ. Πατεράκη και Baroque ερμηνεία με τους Ν. Παναγιωτίδη και Δ. Κούντουρα. Έχει παρακολουθήσει masterclasses με τους Μ. Goritzki, R. Davies, Ch. Santon, Ν. Σπανό, H. Rilling, Chr. Pluhar και Michael Chance. Το ευρύ ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα από τον Mεσαίωνα μέχρι την σύγχρονη εποχή. Μέλος του trio “eclipsis” και του “Ortensia” baroque ensemble, έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και συναυλίες στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Παραδίδει μαθήματα κλασσικού τραγουδιού εστιάζοντας στην σύνδεση σώματος & αναπνοής μέσω ασκήσεων yoga αλλά και άλλων διαδεδομένων μεθόδων ανάπτυξης της σωματικής επίγνωσης και νοημοσύνης.
Η Ελένη Μπαρκαγιάννη μεγάλωσε στην Πάτρα και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές σε ηλικία 5 χρονών. Πήρε Πτυχίο Πιάνου και Αρμονίας και συνέχισε τις σπουδές της αποκτώντας Δίπλωμα Μονωδίας με την Σόνια Καραμανιάν και μαθητεύοντας κοντά στην Mechthild Stamatakis. Είναι μόνιμο μέλος στην Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, συμμετέχοντας και σολιστικά, τόσο μέσα στην χορωδία όσο και σε ατομικές της συναυλίες.
Η Elke Robersscheuten γεννήθηκε στην Αμβέρσα του Βελγίου. Άρχισε τις μουσικές της σπουδές μαθαίνοντας πιάνο στη Μουσική Ακαδημία του Ekeren, όπου γρήγορα εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την παλαιά μουσική και την ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία. Σπούδασε τσέμπαλο με την Ludmila Tchakalova και εκκλησιαστικό όργανο με τον Lieven Strobbe. Ακολούθησε ανώτατες μουσικές σπουδές στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Αμβέρσας με τον πιανίστα Levente Kende και στο Lemmensinstituut, όπου σπούδασε μουσική δωματίου, πιάνο με τους Renaat Beheidt και Alan Weiss και τσέμπαλο με την Kris Verhelst αποκτώντας τον τίτλο Master in Music. Η Elke Robersscheuten δίδαξε πιάνο σε Μουσικές Ακαδημίες του Βελγίου. Εμφανίζεται τακτικά σε συναυλίες ως πιανίστα, τσεμπαλίστα και συνοδός.

You may also like...