Συναυλία του γυναικείου πολυφωνικού μουσικού σχήματος «Διώνη»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο Βυζαντινό Λουτρό Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 και ώρα 21:00, συναυλία του γυναικείου πολυφωνικού μουσικού σχήματος «Διώνη», με Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια. Η «Διώνη» είναι μη κερδοσκοπικό μουσικό σχήμα που ασχολείται από-κλειστικά με το ηπειρώτικο πολυ-φωνικό τραγούδι, συμβάλλοντας στη διάσωση αυτού του ιδιαίτερου είδους παραδοσιακού τραγουδιού που συνα-ντάται μόνο στην περιοχή της Ηπείρου, καθώς και στη διάδοσή του στο ευρύ κοινό. Tη «Διώνη» απαρτίζουν οι: Ευαγγελία, Παρασκευή και Χριστίνα Γκόγκου, Ειρήνη και Παναγιώτα Κολιούση, και Ανθή Κύρκου. Το Βυζαντινό Λουτρό (τέλη 12ου – αρχές 13ου αι.) βρίσκεται στις παρυφές του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Πόλης. Το βυζαντινό κτίσμα με πολυάριθμες διαχρονικά επεμβάσεις για την προσαρμογή του στις λουτρικές συνήθειες των κοινωνιών διαφορετικών περιόδων λειτουργούσε ως λουτρό έως το 1940. Παρά τις επεμβάσεις που υπέστη κατά τη διάρκεια των έξι και πλέον αιώνων λειτουργίας του, το μνημείο, διατηρεί την τριμερή διάταξη των βυζαντινών λουτρών, με ένα προθάλαμο που θα λειτουργούσε ως αποδυτήριο, δύο διμερείς υπόκαυστους χώρους, τον χλιαρό και τον θερμό, και υδατοδεξαμενή. Το μνημείο αποτελεί το μεγαλύτερο και πληρέστερα σωζόμενο βυζαντινό λουτρό από τα λιγοστά που διατηρήθηκαν στον Ελλαδικό χώρο, και το μοναδικό που διασώθηκε από τα πολυάριθμα λουτρά της Θεσσαλονίκης που αναφέρονται σε βυζαντινά κείμενα.

Η απόδοση των τραγουδιών θα γίνει με έξι γυναικείες φωνές χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων. Η αρχιτεκτονική του μνημείου και η ιδιαίτερη ακουστική του συμβάλει σε ένα ηχητικό αποτέλεσμα, το οποίο συνάδει με τα παραδοσιακά ακούσματα και ιδιαίτερα με τα ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια, καθώς οι συνηχήσεις που δημιουργούνται μεταξύ των φωνών ενισχύονται και μετουσιώνονται μέσω των επιπλέον αντηχήσεων που προκύπτουν από τους θόλους του χώρου.

Βυζαντινό Λουτρό Θεοτοκοπούλου 13,  Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης
Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017 / 21.00
Είσοδος ελεύθερη / Περιορισμένες θέσεις με σειρά προτεραιότητας / Τηλέφωνο κρατήσεων 6947840136 (Δευτέρα 26, Τρίτη 27 και Τετάρτη 28 Ιουνίου, 9:00-15:00).

You may also like...