Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

L' Anima1Koυαρτέτο εγχόρδων L’Anima

Μπετόβεν κοινός παρονομαστής

Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Συμπαραγωγή
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Στέλλα Τσάνη βιολί
Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο βιολί
Ηλίας Σδούκος βιόλα
Λευκή Κολοβού βιολοντσέλο

Με τη συναυλία του Κουαρτέτου εγχόρδων L’Anima, του μοναδικού ίσως εν ενεργεία κουαρτέτου στην Ελλάδα, συνεχίζεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου Μπετόβεν κοινός παρονομαστής στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Μέσα από το πρόγραμμά τους, η Στέλλα Τσάνη (βιολί), η Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (βιολί), ο Ηλίας Σδούκος (βιόλα) και η Λευκή Κολοβού (τσέλο) συνδυάζουν το Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 16, την τελευταία σύνθεση του μεγάλου γερμανού μουσουργού, με δύο έργα του Ιωσήφ Παπαδάτου (γενν. 1960) και του Βασίλη Καλαφάτη (1869-1942).

Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το πρόγραμμα

Γραμμένο το 1826, το Κουαρτέτο αρ. 16 σε φα μείζονα, έργο 135 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) θεωρείται το τελευταίο μείζον έργο της ύστερης περιόδου του γερμανού συνθέτη. Πρωτοπαρουσιάστηκε έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, τον Μάρτιο του 1828. Πρόκειται για μια λιτή σύνθεση σε ύφος που διαφέρει αισθητά από εκείνο των προηγούμενων μελαγχολικών κουαρτέτων του, μια σύνθεση που επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους συνθέτες και ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της «Δεύτερης Σχολής της Βιέννης» .
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς είναι αφιερωμένο σε δύο έλληνες δημιουργούς του 20ού και 21ου αιώνα: τον Ιωσήφ Παπαδάτο (γενν. 1960) και τον Βασίλη Καλαφάτη (1869-1942).
Όπως αναφέρει στο σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα της συναυλίας ο Χάρης Ξανθουδάκης, επιστημονικός σύμβουλος στο ΜΜΑ: «το Κουαρτέτο εγχόρδων, op. 107 του Ιωσήφ Παπαδάτου αφενός αναδεικνύει την ποιότητα και τη δύναμη του ώριμου ύφους του πολυγραφότατου δημιουργού του, αφετέρου επιβεβαιώνει τη συνέχεια, στη χώρα μας, ενός μουσικού είδους που εμφανίστηκε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1850 […] και δεν έπαψε να καλλιεργείται […] σε όλη τη διάρκεια του 20ού και στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, εξασφαλίζοντας, για λογαριασμό της ελληνικής μουσικής, μιαν εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο χάρτη».
Στη συναυλία θα ακουστεί επίσης το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 2 σε φα μείζονα του Βασίλη Καλαφάτη (1869-1942), του ελληνικής καταγωγής μαθητή του Ρίμσκι-Κόρσακοφ και δάσκαλου του Ίγκορ Στραβίνσκι, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην αναγέννηση της μουσικής δωματίου στις αρχές του 20ού αιώνα.
Για την καλλιτεχνική περίοδο 2016-2017 ισχύουν νέες μειωμένες τιμές για τις όλες εκδηλώσεις σε όλες τις ζώνες της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος: 10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α) ● 4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι) ● 6 € (πολύτεκνοι, 65+)

BIOΓΡΑΦΙΚO

KOYΑΡΤΕΤΟΥ ΕΓΧΟΡΔΩΝ L’ANIMA

Συναυλία

Μουσικής Δωματίου-Μπετόβεν κοινός παρονομαστής
Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Στέλλα Τσάνη (βιολί)

Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο (βιολί)

Ηλίας Σδούκος (βιόλα)

Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο)
Το Κουαρτέτο εγχόρδων L’Anima (anima στα ιταλικά σημαίνει ψυχή) σχηματίστηκε το 1996 από μέλη της τάξης Μουσικής Δωματίου του καθηγητή Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών. Σήμερα, είναι το παλαιότερο –αν όχι το μοναδικό– εν ενεργεία κουαρτέτο εγχόρδων στην Ελλάδα.

Η βραβευμένη βιολονίστα Στέλλα Τσάνη έχει στο ενεργητικό της 8 ηχογραφήσεις και περισσότερες από 50 δισκογραφικές συμμετοχές καθώς και πολλές εμφανίσεις ως σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων (κορυφαία στα πρώτα βιολιά). Ο Ηλίας Σδούκος, διαπρεπής σολίστ και καθηγητής της βιόλας, κατέχει τη θέση του πρώτου κορυφαίου στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η τσελίστα Λευκή Κολοβού δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο της μουσικής δωματίου και έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες.
Το Κουαρτέτο L’Anima έχει εμφανιστεί στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας, έχει λάβει μέρος σε μεταδόσεις της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης καθώς και σε εκδηλώσεις του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ. Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Πολιτισμού και με την εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, συμμετέχοντας σε συναυλίες σε σταθμούς του μετρό της Αθήνας.
Έχει δώσει συναυλίες στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης. Επίσης, το σχήμα εμφανίστηκε, ως προσκεκλημένο του Υπ. Εξωτερικών και της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Απρίλιο του 2003, στη Στοά του Αττάλου κατά την Τελετή Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον ηγετών και αντιπροσωπειών των χωρών-μελών.
Toν Σεπτέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε από τη Subways Music ο δίσκος «Music for strings» με έργα του διακεκριμένου συνθέτη Σάββα Ζάννα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 εκδόθηκε από την ίδια εταιρεία ο διπλός δίσκος «The String Quartets» που περιλαμβάνει έξι από τα κουαρτέτα εγχόρδων του διεθνώς διακεκριμένου έλληνα συνθέτη λόγιας μουσικής, ακαδημαϊκού και προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, Θόδωρου Αντωνίου.

You may also like...