Συναυλία στην ΚΟΘ.

“Η Ενάτη του Μπenatiετόβεν για την Ημέρα της Ευρώπης”Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζουν μαζί την ‘Ημέρα της Ευρώπης’, με την κολοσσιαία Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργών εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν κάλεσε την Γαλλία, την Γερμανία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους σε άνθρακα και χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Ημέρα της Ευρώπης και γιορτάζεται σε όλες τις χώρες με ποικίλες εκδηλώσεις. Ο καλύτερος τρόπος βέβαια για να εορταστεί αυτή η επέτειος είναι με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, που το φινάλε της, η περίφημη ‘Ωδή στη Χαρά’, καθιερώθηκε το 1985 ως ο επίσημος Ύμνος της Ευρώπης.Η Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν αποτελεί το σημαντικότερο ίσως έργο της συμφωνικής φιλολογίας, ενώ πρόκειται για την πρώτη συμφωνία, όπου η ανθρώπινη φωνή κλήθηκε να ενισχύσει την ορχήστρα με το λόγο και το χρώμα της, με σκοπό να εκφραστεί στο μέγιστο η δύναμη των ανθρώπινων συναισθημάτων. Αυτό συμβαίνει στο πασίγνωστο φινάλε της, που είναι βασισμένο στην ‘Ωδή στη Χαρά’ του Φρήντριχ Σίλερ, έναν ύμνο της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης όλων των λαών.

Ο Μπετόβεν έχτιζε επί επτά ολόκληρα χρόνια το εντυπωσιακότερο μουσικό οικοδόμημα όλων των εποχών, βρισκόμενος στην πιο δυστυχισμένη φάση της ζωής του, με την κώφωση να είναι πλέον πλήρης και μη αναστρέψιμη. Ούτε αυτό όμως στάθηκε ικανό να τον εμποδίσει να μεταδώσει ένα μεγαλειώδες μήνυμα αλληλεγγύης και αδερφοσύνης, αυτός ο υποτίθεται μισάνθρωπος. Στην πρεμιέρα του έργου στη Βιέννη, στις 7 Μαΐου 1824, ο Μπετόβεν παρακολουθούσε τη συναυλία από την παρτιτούρα, καθισμένος κάπου ανάμεσα στην ορχήστρα και τη χορωδία, με πλάτη στο κοινό. Όντας πλέον εντελώς κουφός, δεν άκουσε ποτέ ούτε μία νότα από το δημιούργημά του. Το παραλήρημα του κόσμου που είδε όταν η κοντράλτο Καρολίν Ούνγκερ τον έστρεψε προς το κοινό ήταν και η τελευταία χαρά της ζωής του.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση της ΕΡΤ3.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, ώρα 21:00

Αίθουσα Φίλων Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος

 Σοπράνο: Katharina Leitgeb

Μέτζο σοπράνο: Άννα Αγάθωνος

Τενόρος: Γιάννης Χριστόπουλος

Μπάσος: Τάσος Αποστόλου

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου

 Πρόγραμμα:

Λούντβιχ φαν Μπετόβεν (1770-1827): Συμφωνία αρ.9 σε ρε ελάσσονα, έργο 125

Τιμές εισιτηρίων:Πλατεία 15 € Εξώστης/Θεωρεία 10 € Μειωμένο 5 €

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους,

τηλ. 2310 236990 (Δευ-Τετ-Σαβ 10:00-15:00, Τρι-Πεμ-Παρ 10:00-14:00 & 17:00-21:00)

και από το www.tsso.gr Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-19:00 την εκπομπή ‘Η Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία’ με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα

Από: Thessaloniki State Symphony Orchestra <info@tsso.gr>

 

You may also like...