Συναυλία «πιάνο και φλάουτο»
13ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη
Παρασκευή 12 Απριλίου 2019
[20.30] ΓΕΝΙΣΕΑ στο «Μουσείο παραδοσιακών ενδυμασιών Βαλκανικών χωρών»
Συναυλία «πιάνο και φλάουτο»
Με τους Δημήτρη και Νικολό Δημόπουλο
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Piotr Illych Tschaikovsky
Άρια του Lensky
Sergei Prokofiev
Σονάτα op.94
Michel Blavet
Σονάτα σε σολ ελάσσονα
Camille saint saens
Ρομάντσα op.67
Francis Poulenc
Σονάτα
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
O Nικολός Δημόπουλος γεννήθηκε το 1967. Ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 6 ετών πιάνο και στα 12 φλάουτο. Aρχικά έπαιξε μουσική με σχήματα δημοφιλούς μουσικής. Σπούδασε φλάουτο στο Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τους T. Takahashi και Ilie Macovei στην τάξη του οποίου πήρε δίπλωμα φλάουτου το 1988. Συνέχισε τις σπουδές του (1989-1991) στην Aκαδημία Ferenc Liszt της Bουδαπέστης με τους Lorant Kovacs και Istvan Lang (τάξη σύγχρονης μουσικής). Παράλληλα και στη συνέχεια πήρε μέρος ενεργά σε master classes με τους William Bennett και Alexandre Magnin. Ενδιαφέρεται και μελετά επίσης τα παλαιά όργανα – μπαρόκ φλάουτο, κλασσικό φλάουτο και φλάουτο με ράμφος.
Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε διάφορους χώρους και σε πολλές πόλεις στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Kρατική Oρχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Kρατική Oρχήστρα Kύπρου, την Συμφωνική Oρχήστρα της Vratza (Bουλγαρία), την Συμφωνική Oρχήστρα του Δήμου Λάρισας, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.
Μέλος και συντελεστής διαφόρων σχημάτων μουσικής δωματίου L’estro armonico (1990-1995), κουαρτέτο φλάουτων Θεσσαλονίκης (1998-2007), Jazsic (2004-2007), Trio essences (2005-2014), Ideefixe (2006-2014).
Είναι συνιδρυτής του Σεμιναρίου και φεστιβάλ Kλασσικής Mουσικής της Kοζάνης (1989-2014) και του θερινού σεμιναρίου φλάουτου του Αγίου Νικολάου (2006-2009) στα πλαίσια των οποίων έχει συμπράξει και συνεργαστεί με αναγνωρισμένους μουσικούς της διεθνούς σκηνής.
Όντας ενθουσιώδης υποστηρικτής της νέας μουσικής έχει ερμηνεύσει πολυάριθμα έργα σε πρώτη εκτέλεση. Έχει ηχογραφήσει CD (irida) με έργα Eλλήνων συνθετών για σόλο φλάουτο και φλάουτο και πιάνo το οποίο έχει βραβευθεί από την ένωση Ελλήνων κριτικών.
Από το 1997 είναι μέλος της Kρατικής Oρχήστρας Θεσσαλονίκης.
Έχει διδάξει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1995-2004) όπως και σε άλλα σημαντικά ωδεία της βόρειας Ελλάδας. Από το 2005 διδάσκει στο ωδείο Δημήτρης Δημόπουλος της Κοζάνης και στο δημοτικό Ωδείο Θέρμης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Μεγάλωσε στην Κοζάνη όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής σε ηλικία έξι ετών. Έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε ηλικία δεκατριών ετών στην Αίθουσα « Παρνασσός» των Αθηνών. Το 1983 πήρε το πτυχίο πιάνου και πτυχίο Αρμονίας με διακρίσεις από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ( Τάξη Τ. Σακελλάριου και Γ. Τσανακά ). Το 1985 πήρε το Δίπλωμα πιάνου με πρώτο Χρυσό Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο από το Δ.Ω.Λ. και πτυχία Αντίστιξης και Φούγκας από το Ωδείο Ορφείο Αθηνών ( Τάξη Κ. Νόνη). Τις μεταδιπλωματικές του σπουδές συνέχισε από το 1985 μέχρι το 1987 στο Royal College of Music , London στο πιάνο με τη Ruth Gerald και στη Διεύθυνση Ορχήστρας με τον Christopher Adey και από το 1989 μέχρι το 1991στη Μουσική Ακαδημία Ferenc Liszt της Βουδαπέστης με τον Laszlo Baranyay.
Επί μια δεκαετία παρακολούθησε μαθήματα ερμηνείας με τον Roberto Szidon στη Sion της Ελβετίας. Επίσης σπούδασε με τους Peter Wallfisch, Gunter Lutwing και τέλος στη Μόσχα με τον Lev Naoumov. Έχει διδαχθεί το κλασικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου από τον Τhomas Brandis( βιολί) τον Yuri Bashmet( βιόλα) και τον William Pleeth (τσέλο) .
Έχει διακριθεί για την ερμηνεία του αλλά και το φάσμα του ρεπερτορίου του με πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων τόσο σε ρεσιτάλ και εμφανίσεις μουσικής δωματίου , όσο και σε εμφανίσεις με ορχήστρα. Έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ,Ορχήστρα Ακαδημίας της Σόφιας , Συμφωνική ορχήστρα της Βάρνας ,Συμφωνική Ορχήστρα της Βράτσα , Ορχήστρα Δωματίου της Λάρισας , Ορχήστρα Δωματίου της Μόσχας ), με εξαιρετική στιγμή την παρουσίαση Κοντσέρτου για πιάνο του Alfred Shnittke παρουσία του συνθέτη στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας.
Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΤ και τη γερμανική Ραδιοφωνία.
Από το 1999 Διευθύνει την Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.
13ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη
Η Ανοιξιάτικη γιορτή κλασικής μουσικής στην Ξάνθη
Παρασκευή 12 έως και Παρασκευή 19 Απριλίου 2019
Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη με μια ποιοτική προοπτική στον πολιτισμό συμπλήρωσε τα δεκατρία χρόνια παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή. Εκφράζει το χώρο της σοβαρής μουσικής σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, των τοπικών ωδείων και μουσικών σχολείων.
Λάμπης Βασιλειάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λάμπης Βασιλειάδης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Γιάννης Στεφανίδης
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: Φ.Ε.Ξ /ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΈΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τ.Μ.Σ.
ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΜΥΡΔΕΞ
Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων – προσκλήσεις :
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης – Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη, παλιά πόλη Τηλ.25410/25421 fexanthis@gmail.com http://www.fex.org.gr