Συναυλία με τον αρχιμουσικό Αλέξανδρο Μυράτ

myratkkkkΣυναυλία στον Άγιο Νικόλαο από την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Λασιθίου με τον Αλέξανδρο Μυράτ
Η Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Λασιθίου παρουσιάζει το μουσικό σχήμα «Σύνολο 15+ ορχήστρα Κρήτης» με Διευθυντή Ορχήστρας τον διεθνούς φήμης αρχιμουσικό Αλέξανδρο Μυράτ σε μία μοναδική συναυλία, την Κυριακή των Βαΐων 5 Απριλίου 2015 στο «Κινηματοθέατρο REX» στον Άγιο Νικόλαο. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21.30 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα φωνητικής και ορχηστρικής μουσικής των W. A. Mozart, J.S. Bach, G.B. Pergolesi, E. Elgar, G. Faure, J. Pachelbel και A. Part.
Μαζί με το Σύνολο 15+ ορχήστρα Κρήτης συμπράττουν η υψίφωνος Κατερίνα Δοξαστάκη, η μεσόφωνος Severine Maquaire, η Παιδική και Νεανική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου (Διεύθυνση Γιάννης Ιδομενέως) και η Cantilena Χανίων (Διεύθυνση Γιώργος Καλούτσης).
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την στήριξη των:
Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δήμου Αγίου Νικολάου, Δήμου Ηρακλείου και Δήμου Χανίων.
Διοργάνωση «Φόρμιγξ Κρήτης» Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού.
Μυράτ Αλέξανδρος
Καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ)
Μόνιμος προσκεκλημένος της Φιλαρμονικής της Τάργκου Μούρες της Τρανσυλβανίας
Ιδρυτής της Ορχήστρας της Πικαρδίας (1983)
Ιδρυτής της Καμεράτας – Ορχήστρας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1991)
Ο Αλέξανδρος Μυράτ γεννήθηκε στο Βόλο. Η μουσική τού “αποκαλύπτεται” σε ηλικία 13 χρόνων. Επτά χρόνια αργότερα διευθύνει την πρώτη του συναυλία στις Κάννες, το 1970, με την Ορχήστρα του Μόντε Κάρλο (σολίστ : Χένρυκ Σέρινκ).
Από την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της “Ορέστειας” του Νταριούς Μιγιώ, την οποία διηύθυνε για τη Γαλλική Ραδιοφωνία το 1976, η διεθνής του καριέρα τον οδηγεί σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Κορέα κλπ. Λαμβάνει τη γαλλική υπηκοότητα το 1977.
Το 2011 διορίστηκε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Χάρη στην εμπειρία που απέκτησε στον τομέα, ιδιαίτερα στη Γαλλία, έχει εμφυσήσει στο σύνολο των 120 μουσικών το πνεύμα μιας ορχήστρας με κοινωνικό χαρακτήρα. Βασιζόμενος λοιπόν στην εξαιρετική εικόνα της Ορχήστρας, που οφείλεται στην ποιότητά της και στο λαμπρό της παρελθόν, ο Αλέξανδρος Μυράτ εστιάζει στην ανανέωση της ορχήστρας και στην αύξηση της απήχησής της στο νεαρό κοινό.
Το 2004 ο Αλέξανδρος Μυράτ τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων και το 2013 προήχθη σε Αξιωματικό.

Σύνολο 15+ ορχήστρα Κρήτης

Το μουσικό σχήμα «Σύνολο 15+ ορχήστρα Κρήτης» ιδρύθηκε τον Ιανουάριου του 2015 από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία πολιτισμού «Φόρμιγξ Κρήτης».
Στόχος της ορχήστρας είναι η διάδοση της μουσικής στην ευρύτερη περιφέρεια της Κρήτης μέσα από συναυλίες, ηχογραφήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Βασικός μοχλός λειτουργίας και ανάπτυξης της ορχήστρας είναι η αξιοποίηση του τοπικού έμψυχου δυναμικού. Οι μετακλήσεις αξιολογότατων μουσικών από την υπόλοιπη Ελλάδα και τον κόσμο γίνεται με γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση του συνόλου.
Από το 2015 έως και το 2018 ο προγραμματισμός της ορχήστρας θα περιλαμβάνει 4 διαφορετικά προγράμματα (Πάσχα, καλοκαίρι, φθινόπωρο και πρωτοχρονιά) τα οποία θα παρουσιάζονται και στις 4 περιφερειακές ενότητες της Κρήτης.
Αρχιμουσικός της ορχήστρας είναι ο διεθνούς φήμης μαέστρος Αλέξανδρος Μυράτ.

Μουσικοί:
Πρώτα βιολιά
Εξάρχων Juleta Avetyan
Παπαναστασίου Αναστασία
Βανέσα Αθανασίου
Leonardo Sopi
Δεύτερα βιολιά
Κορυφαία Olga Kim
Μιχάλης Σπυριδάκης
Γιάννης Πετράκης
Γιώργος Κουρούπης
Βιόλες
Κορυφαία Larisa Vyleghanina
Γιάννης Στρατάκης
Βιολοντσέλα
Κορυφαίος Renato Ripo (continuo)
Μάνος Σγουρίδης
Κοντραμπάσο
Κορυφαίος Γιάννης Πολυχρονάκης

Τσέμπαλο /Εκκλησιαστικό όργανο /Πιάνο
Νίκος Περάκης

Séverine Maquaire
Η άλτο Séverine Maquaire, σπούδασε μουσική στο Παρίσι και στην Τουλόν, μετά από ένα Masters στην Ιταλική φιλολογία.
Η καριέρα της στο λυρικό τραγούδι άρχισε στις χορωδίες της όπερας του Παρισιού και της Ρουέν, όπου επίσης συνέπραξε ως σολίστ. Ανακάλυψε το μπαρόκ ρεπερτόριο με το σχήμα Florissants, και τη σύγχρονη μουσική με διαφορετικά σύνολα και σολίστες. Τραγουδάει τα δημοτικά τραγούδια του L. Berio και το Pierrot Lunaire του Α. Schönberg.
Γοητευμένη από τη σκηνή, ερμηνεύει τους ρόλους Siebel, Χερουβείμ, Ορέστη και Ruggiero στον «Μαινόμενο Ορλάνδο» του Βιβάλντι. Η εξέλιξη της φωνής της την οδήγησε στη συνέχεια να ασχοληθεί με την Κάρμεν, Miss Quickly, καθώς και τις Βαλκυρίες. Συμμετέχει ως τραγουδίστρια ή ηθοποιός, στο θέατρο ή σε κομικές όπερες των Gounod και Grétry.
Συχνά ξεχωρίζει για την συναισθηματική ποιότητα της φωνής της και αναλαμβάνει τακτικά ρόλους ως σολίστ σε ορατόρια (καντάτες του Μπαχ, το Stabat Mater του Pergolesi, τη Λειτουργία της στέψης …) και για το ορχηστρικό ρεπερτόριο (Γάμοι του Στραβίνσκι, Alto Rhapsody του Μπραμς, El Amor Brujo, 9η Συμφωνία του Μπετόβεν).
Τα έργα αυτά την έχουν οδηγήσει να συνεργαστεί με ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Γαλλίας, η Εθνική Ορχήστρα της Λορένης και η Ορχήστρα της Ωβέρνης … στη Γαλλία, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, η Φιλαρμονική Τίργκου Μούρες, και η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας.

Σύνολο CANTILENA
Το σύνολο CANTILENA δημιουργήθηκε από το Γιώργο Καλούτση τη δεκαετία του ΄90, από προχωρημένους μαθητές του “Ωδείου Γιάννη Μπουχαλάκη”, σαν πρακτική εξάσκηση στην Ιστορία Μουσικής και ιδιαίτερα στην κατανόηση της αναγεννησιακής μουσικής και της τεχνικής της αντίστιξης. Και αυτό το σύνολο είχε μεγάλο αντίκτυπο στα πολλά ταλαντούχα παιδιά της εποχής εκείνης όπου εύρισκαν μία έκφραση στο ταλέντο τους, αλλά και μία εκπλήρωση στις επιτυχίες τους σε συναυλίες στην Αθήνα, τους Δελφούς και όλη την Κρήτη.
Η CANTILENA εσιώπησε για μία μεγάλη χρονική περίοδο, πρώτον λόγω της αναχωρήσεως πολλών μελών της σε σπουδές και μετά λόγω της απουσίας του Γ. Καλούτση από τα Χανιά στο Ηράκλειο, όπου δημιούργησε το αντίστοιχο σύνολο “Θαλήτας”.
Ο χρόνος έχει τα γυρίσματα και η επανειλημμένη αίτηση πολλών παλαιών μελών για επανασύσταση της οδήγησε στην επαναλειτουργία της με νέα μέλη και νέες προοπτικές. Η χορωδία λειτουργεί σαν ασυνόδευτο χορωδιακό σχήμα, με έμφαση την αναγεννησιακή μουσική αλλά και προεκτάσεις σε πιο σύγχρονα είδη.

Χορωδία Ηρακλείου
Soprani
Δήμητρα Γιακουμάκη, Ειρήνη Μαραγκάκη, Ελίνα Σηφάκη, Κλειώ Γεωργούλα, Κορίνα Τσουλφίδου, Μαρία Λουράκη, Μυρτώ Κονιδάκη, Χριστίνα Σαλαμάνη, Χριστίνα Λάμα, Χριστίνα Χλιαβώρα, Κάτια Ματαλλιωτάκη, Μαλβίνα Αντωνιουδάκη, Αθηνά Μαγαλιού, Αναστασία Κουναλάκη, Ευαγγελία Κοζορώνη, Κωνσταντίνα Τσακαλάκη, Νικολέτα Φραγκιαδάκη, Ραφαέλα Κρουσανιωτάκη, Ναυσικά Παπαδάκη
Alti:
Ανθή Οικονόμου, Αντωνία Ιντζέ, Κατερίνα Στεφανάκη, Κατερίνα Στρατήγη, Κυβέλη Γαλυφιανάκη, Κωνσταντίνα Στρατάκη, Λαμπρινή Καφτάκη, Λάμπρος Αλεξάκης, Μαριάνθη Ζάχου, Μαριέλλα Ταμιωλάκη, Νικολέτα Χατζηκωνσταντίνου, Στέλλα Ασλάνογλου, Βαλέρια Βεσέλη, Διόνη Μπουρλέσσα, Ελένη Κωνσταντινίδη, Μάριαν Δρακοπούλου, Νίκη Παπαγγελή, Χάρης Γαλυφιανάκης, Άννα Σφακιανάκη
Bassi:
Βασίλης Μουρτζάκης, Αντώνης Ρουσουνέλος, Βαγγέλης Γάτσος, Γεώργιος Χουλάκης, Γιάννης Κονιδάκης, Γιάννης Μωραΐτης, Θοδωρής Κατσίγρης, Μανώλης Παπαδάκης, Νίκος Γλαμπεδάκης

Χορωδία Cantilena Χανίων
Soprani
Δημητριάδου Αγάπη, Καραλάκη Γεωργία , Κολλάρου Ζωή, Κουκάκη Ρέα, Κουράκη Δέσποινα, Κουτρουλάκη Ίρις, Μακράκη Άννα, Μαρινάκη Ρένια, Μητσοτάκη Αφροδίτη, Παπαγρηγοράκη Αθηνά, Παπαδονικολάκη Μελίνα, Πετράκη Μαριάννα, Σκούτα Γεωργία, Χαϊδεμενακη Μαρία
Alti:
Βογιατζάκη Στέλλα, Διγαλάκη Κορίνα, Κόρακα Αντωνία, Κουτσογιαννάκη Βιβή, Μακράκη Στέλλα, Μαλεκάκη Αλκύωνη, Μανιτάκη Ντόρα, Ξανθουδάκη Αριστέα, Παπαδογιωργάκη Νατάσα, Παπουτσάκη Ελευθερία
Tenori:
Γιαννακάκης Γιάννης, Μαλεκάκη Άννα, Μανούσακας Γιάννης
Bassi:
Γρυλλάκης Σταύρος, Κατσανεβάκης Νίκος, Μανιτάκης Γιάννης, Περάκης Νίκος

You may also like...