Συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης από τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών Διεύθυνση Βύρων Φιδετζής Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, στις 21:00 στο θέατρο Ντμ. Σοστακόβιτς, Συμφωνικό Ποίημα «Οκτώβρης» Αλέκος Ξένος, Συμφωνικό Ποίημα «Σπάρτακος»
Ντμ. Σοστακόβιτς, Δεύτερη Συμφωνία «Στον Οκτώβρη» Η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διδασκαλία: Νίκος Μαλιάρας)
·         Η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου
(Διδασκαλία Σπύρος Κλάψης)
·         Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών
Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής
Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση, γεγονός ιστορικό που επέδρασε καθοριστικά σε ολόκληρη την ιστορία του 20ου αιώνα και έδωσε επίσης πάμπολλες αφορμές για τη δημιουργία πολιτιστικών ερεθισμάτων.

Ο Αλέκος Ξένος  (1912-1995) ήταν ένας σημαντικός συνθέτης που χρησιμοποίησε στη μουσική του στοιχεία της μουσικής μας παράδοσης, ήταν όμως κομματικά ενταγμένος στην Αριστερά και στρατεύτηκε και πολέμησε στο πλευρό της, διώχτηκε, μάλιστα, αργότερα, για τα πιστεύω του. Τα περισσότερα από τα έργα του, και ιδίως εκείνα που γράφτηκαν την περίοδο του Πολέμου, της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου (και αργότερα) έχουν σαφή φιλο-κομμουνιστική κατεύθυνση. Στην περίφημη «Συμφωνία της Αντίστασης» χρησιμοποιούνται, μάλιστα, και αντάρτικα τραγούδια. Το Συμφωνικό Ποίημα «Σπάρτακος» απηχεί φυσικά την αντιστασιακή ιδεολογία του Ξένου, γράφτηκε, όμως, αργότερα, το 1963.
Ο Ντμίτρι Ντμίτριεβιτς Σοστακόβιτς (1906-1975) θεωρείται ο κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικός συνθέτης της Σοβιετικής Ρωσίας. Το τεράστιο μουσικό ταλέντο του, ένα από τα μεγαλύτερα του 20ού αιώνα, δεν ήταν δυνατόν, φυσικά, να υποταχθεί στο αυταρχικό καθεστώς της Σταλινικής και μετασταλινικής περιόδου γι’ αυτό και η σχέση του με το καθεστώς ήταν γεμάτη από περιόδους συγκρούσεων και απαγορεύσεων, μεταξύ των περιόδων αποδοχής και ένδοξης αναγνώρισης. Η Δεύτερη Συμφωνία του (από τις 15 συνολικά που συνέθεσε) είναι έργο νεανικό, που δανείζεται στοιχεία από τις πρωτοποριακές τεχνικές της εποχής. Γράφτηκε το 1927 όταν ο Σοστακόβιτς ήταν 22 ετών, και αφιερώθηκε στην δέκατη επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Είναι η πρώτη φορά που ο συνθέτης χρησιμοποιεί χορωδία σε μια συμφωνία του. Στο τελευταίο μέρος της, η Χορωδία ψάλλει έναν ύμνο για τα ιδανικά της Επανάστασης και ένα δοξαστικό στον ηγέτη της, τον Λένιν.

Το Συμφωνικό Ποίημα «Οκτώβρης», αντίθετα, ανήκει στην τελευταία, ωριμότερη περίοδο του συνθέτη και γράφτηκε στα 1967, πάλι για μια επέτειο της Επανάστασης, την 50ή. Η μουσική της γλώσσα είναι συντηρητικότερη της συμφωνίας, δανειζόμενη στοιχεία από το υστερορομαντικό ιδίωμα του Μάλερ, αλλά χωρίς να απομακρύνεται από το επικό ύφος που συχνά συναντούμε στα έργα του Σοστακόβιτς.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579
Ημέρα και ώρα: 30 Νοεμβρίου 2017, στις 21:00 στο Θέατρο
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€, Μειωμένη τιμή 5€
Είσοδος ελεύθερη

 

*******

 

ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΜΚ

Eθνική Τράπεζα

 

ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΜΚ

ΔΕΠΑ

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΙΜΚ

PricewaterhouseCoopers

 

ΔΩΡΗΤΕΣ ΙΜΚ

KARANTZAS AND PARTNERS LAW FIRM

GRUPPO GEMELLO

 

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΙΜΚ

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

 

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σπίτι της Κύπρου -Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας

Δήμος Αθηναίων

EFFE-Europe for Festivals, Festivals for Europe

LIKE- European Regions and Cities for Culture

 

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ

ΕΡΤ

 

COSMOTE TV

FOX NETWORKS GROUP

 

ΧΟΡΗΓΟΙ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΜΚ

ΤΑ ΝΕΑ   METROPOLIS    Το Ποντίκι

Αθήνα 9,84     BHMA FM 99.5    Ιn.gr

The TOC.gr      Ελculture.gr     Clickatlife.gr   Monopoli.gr

In2life.gr        Culturenow.gr     Onlytheater.gr

Artplay.gr      ForFree.gr     Artandpress.gr

The GreekPlayProject    LiFE.gr,  theatromania.gr

Amagi.gr      Webmusic.gr

 

 

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00-22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τh 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

You may also like...