Συναυλία «Ανατολή, Ανατολή μου» με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής

1af67c91-5c56-4718-84cd-678bbad26692Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016  και ώρα 21.00 στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Το φεστιβάλ Ανατολικής μουσικής κλείνει φέτος 8 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας και για πρώτη φορά παρουσιάζει τους καρπούς της λειτουργίας του. Μέσα από την ίδρυση και λειτουργία της «Ορχήστρας του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής» της οποίας η λειτουργία και φιλοξενία γίνεται στο φιλόξενο περιβάλλον του λαογραφικού μουσείου της ΦΕΞ, ντόπιοι μουσικοί, μαθητές μουσικών σχολείων, φοιτητές, καθηγητές μουσικής, και ερασιτέχνες μουσικοί αποτελούν την ορχήστρα του φεστιβάλ η οποία φέτος θα παρουσιάσει σε μια μοναδική εκδήλωση μουσικές γνωστές και άγνωστες, τραγούδια και οργανικούς σκοπούς του ελλαδικού χώρου αλλά και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου συνενωμένα κάτω από όμοιες τροπικές και ρυθμικές δομές οι οποίες λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και αποδεικνύουν με το πιο περίτρανο τρόπο το κατ’ άλλους προφανές, τις κοινές καταβολές του συνόλου των μουσικών ιδιωμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.
Την ορχήστρα αποτελούν: Κώστας Πετρονικολός, κανονάκι  – Παναγιώτης Κολοβός, κλαρίνο – Σάκης Καρακώστας, βιολί  – Αναστάσιος Δασκαλόπουλος, λαούτο  –  Δημήτρης Χατζηδημητρίου, κρουστά  –  Μαρία Κοτζακελίνη, τραγούδι  –  Ευαγγελία Κυριαζοπούλου, ούτι-τραγούδι  –   Μαρία Πρασίνη, κρουστά-τραγούδι   –  Ασημένια Τάσσου, τραγούδι – Γιάννης Γκορόγιας, τραγούδι –  Γιάννης Κατσούλης, ούτι-τραγούδι-διδασκαλία
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Στο λαογραφικό &  ιστορικό μουσείο της Ξάνθης ο επισκέπτης ανακαλύπτει τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου.
Η αρχιτεκτονική συμμετρία και ο εξωτερικός διάκοσμος του κτιρίου, καθώς και τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, οι τοιχογραφίες και οι οροφογραφίες, το καθιστούν κόσμημα.
Παρουσιάζονται εδώ στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου των αρχών του 20ου αιώνα.  Οι εκθέσεις του Ισογείου και του Ορόφου αναφέρονται στην ιστορία της Θράκης, στη νεότερη ιστορία της πόλης και στη ζωή της άρχουσας αστικής τάξης. Η παρουσίαση του Υπογείου στοιχειοθετεί την αγροτική και κτηνοτροφική ζωή της Ξάνθης. Ενώ στο δεύτερο τμήμα του, προβάλλεται η θεματική ενότητα «Επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη στις αρχές του 20ου αιώνα – Επαγγελματίες- Εργατική τάξη». Στην αυλή τέλος, βρίσκονται τα δύο Χαμάμ και το Εκκλησάκι των Αγίων Ακινδύνων.
Είσοδος 5€ με κρασί – οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού &  Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης
Πληροφορίες Κρατήσεις: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης – Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης / Τηλ. 25410 25421
Σχετικά με το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη…
Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής συνεχίζει για όγδοη χρονιά φέτος, περιλαμβάνοντας συναυλίες και σεμινάρια που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής.
Ψαλτοτράγουδα και συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, συνθέσεις λόγιας ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Αράβων συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων και  σεφαραδίτικα τραγούδια  θα δώσουν μία πλούσια εικόνα της πολυπολιτισμικής οθωμανικής εποχής.
Την μουσικολογική τεκμηρίωση της συγγένειας των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου θα συνεχίσουν τα σεμινάρια τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Μουσική κατασκήνωση της ΦΕΞ στα Άβδηρα.
Παράλληλα, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα γίνουν παρουσιάσεις, στοιχείων της προσφυγικής μικρασιατικής ιστορίας όπως και εκδηλώσεις που θα συμπληρώσουν την προσπάθεια να αποτυπωθεί μια συνολικότερη εικόνα τη καθ’ ημάς Ανατολής.
Μάρκος Σκούλιος
Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης
Καλλιτεχνικοί Σύμβουλοι: Μάρκος Σκούλιος και Σωκράτης Σινόπουλος

 

You may also like...