Συναυλία «Άστυ και περιφέρεια στην οθωμανική εποχή» – 8ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής Ξάνθης Ιούλιος – Αύγουστος 2016

20e126ba-7c88-45b3-a662-9df77b9d057aΗ Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής
Συναυλίες, εργαστήρια, αφηγήσεις και αφιερώματα..
Εξαιρετικές μουσικές σε πανέμορφους χώρους…
«Άστυ και περιφέρεια στην οθωμανική εποχή»
Τετάρτη 3 Αύγουστου 2016 / Αρχοντικό Παμουκτσόγλου, στα Άβδηρα
ώρα 20.00 Ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης στο Αρχοντικό Παμουκτσόγλου
ώρα 21.00 Συναυλία «Άστυ και περιφέρεια στην οθωμανική εποχή»
Στην συναυλία αυτή θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει λόγια και λαϊκά κομμάτια των μεγάλων αστικών κέντρων της οθωμανικής εποχής όπως και οργανικούς σκοπούς και τραγούδια της οθωμανικής περιφέρειας.
Θα συμμετέχουν οι διδάσκοντες στην Μουσική κατασκήνωση της Φ.Ε.Ξ., Μάρκος Σκούλιος, Γιώργος Ψάλτης, Δημήτρης Παναγούλιας ,Γιάννης Κατσούλης και Χρήστος Μπαρτζόπουλος καθώς και μαθητές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της κατασκήνωσης.
Το Αρχοντικό Παμουκτσόγλου.
Το αρχοντικό Παμουκτσόγλου είναι καστρόσπιτο, τυπικό θρακικό πλατυμέτωπο με χαγιάτι ανοιχτό στην αυλή. Κρύπτες, κρυφά κλιμακοστάσια, δίοδος διαφυγής, καταπακτές, υπόγεια με ισχυρή λιθοδομή, σχεδόν απόρθητο για τα δεδομένα της εποχής του, που πιθανότατα τοποθετείται περί το 1860-70. Κτίστηκε από τον Παναγιώτη Παμουκτσόγλου, που στα μέσα του 19ου αι. εγκαταστάθηκε στα Άβδηρα, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, ασχολούμενος με το εμπόριο του καπνού.
Είσοδος ελεύθερη
Σχετικά με το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη…
Τo φεστιβάλ ανατολικής μουσικής συνεχίζει για όγδοη χρονιά φέτος, περιλαμβάνοντας συναυλίες και σεμινάρια που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής.
Ψαλτοτράγουδα και συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, συνθέσεις λόγιας ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Αράβων συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων και  σεφαραδίτικα τραγούδια  θα δώσουν μία πλούσια εικόνα της πολυπολιτισμικής οθωμανικής εποχής.
Την μουσικολογική τεκμηρίωση της συγγένειας των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου θα συνεχίσουν τα σεμινάρια τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Μουσική κατασκήνωση της ΦΕΞ στα Άβδηρα.
Παράλληλα, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα γίνουν παρουσιάσεις, στοιχείων της προσφυγικής μικρασιατικής ιστορίας όπως και εκδηλώσεις που θα συμπληρώσουν την προσπάθεια να αποτυπωθεί μια συνολικότερη εικόνα τη καθ’ ημάς Ανατολής.
Μάρκος Σκούλιος
Υπεύθυνος – συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης
Καλλιτεχνικοί Σύμβουλοι: Μάρκος Σκούλιος και Σωκράτης Σινόπουλος
Πληροφορίες: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη.
Τηλ.25410 25421    www.fex.org.gr      fexanthis@gmail.com

You may also like...