Συναντήσεις με Θέα – Κύκλος: «Μικρασία, Η Σκυτάλη της Μνήμης»

Η ιστορικός τέχνης Εβίτα Αράπογλου μιλά στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι, χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές. Για τη δική μας γενιά είναι η μνήμη που κρατάμε στα χέρια μας, σαν σκυτάλη, για να την περάσουμε στους νεότερους. Τι διατηρούμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω;

Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς;

Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα Πουρνάρα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, που ξεκίνησε τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα και την παρουσία ολιγάριθμου κοινού λόγω πανδημίας, αλλά αναμεταδίδονται ζωντανά στον ιστότοπο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο Youtube.

Έκτη και τελευταία προσκεκλημένη της σειράς, στις 2 Ιουνίου και ώρα 19:30, είναι η ιστορικός τέχνης Εβίτα Αράπογλου, η επιμελήτρια της επικείμενης έκθεσης που συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών με τίτλο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία» με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το αφιέρωμα -που είναι τώρα στην φάση της προετοιμασίας- φιλοδοξεί να παρουσιάσει μέσα από τρεις μεγάλες ενότητες το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της ακμής του πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923, καθώς και την περίοδο της εγκατάστασης και ενσωμάτωσής του στην Ελλάδα.

Ημερομηνία: Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, 19:30
Διεύθυνση: Online στην σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube (Hellenic American Union Athens – YouTube)
Παρακολούθηση: Ελεύθερη παρακολούθηση με προεγγραφές στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών (2103680052), culture@hau.gr, www.hau.g

 

 

 

You may also like...