Συναντήσεις Κορυφής στο Café του ΙΑΝΟΥ

lillykasΔευτέρα 23 Μαρτίου, στις 20:30
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ
Ο Γιώργος Καραμπελιάς και ο Γιώργος Λιλλήκας συζητούν για τον Ελληνισμό σε Ελλάδα και Κύπρο: κοινές προκλήσεις, κοινή στρατηγική. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά και από το παρακάτω link: https://www.youtube.com/watch?v=XHNbcwFxQbI&feature=youtu.be Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας.
Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του.
Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό.
Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής,θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Λιλλήκα
Ο Γιώργος Λιλλήκας γεννήθηκε στην Παναγιά της Πάφου την 1η Ιουνίου του 1960.
Μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Λιλλήκας διορίζεται το Μάρτιο του 2003 Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Στον τομέα της Ενέργειας, προωθεί την υπογραφή Συμφωνίας οριοθέτησης της Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης με το Λίβανο και τη Συμφωνία Συνεκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο. Στη βάση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενέργεια προωθεί την έρευνα στην Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη της Κύπρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και στη συνέχεια οργανώνει τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό για την εξόρυξη και εκμετάλλευσή τους. Παράλληλα οργανώνει το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για τη χρηματοδότηση επενδύσεων προκειμένου για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Το 2004, κατά την περίοδο του Δημοψηφίσματος, πρωτοστατεί στην εκστρατεία απόρριψης του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν, καταθέτει υπόμνημα, με το οποίο εισηγείτο όπως το Εθνικό Συμβούλιο να απορρίψει το Σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση.
Το 2006 ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος τον τιμά με την εμπιστοσύνη του και αναθέτει στο Γιώργο Λιλλήκα το Υπουργείο Εξωτερικών. Άμεσο στόχο και επιδίωξή του αποτελεί η γρήγορη εφαρμογή ενός προγράμματος ενίσχυσης του Υπουργείου και καλύτερης εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε χώρες που έχουν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας. Το Δεκέμβριο του 2006 οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από μια έντονη και σκληρή διαπραγμάτευση η Κυπριακή Αντιπροσωπία με επικεφαλής το Γιώργο Λιλλήκα επιτυγχάνει για πρώτη φορά τη λήψη απόφασης για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Το Σεπτέμβριο του 2007, παραμένοντας σταθερός στις πολιτικές θέσεις για τις οποίες επί 4 ½ χρόνια υπερασπιζόταν ως μέλος της Κυβέρνησης, ανακοινώνει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου και εργάζεται για την επανεκλογή του. Την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου υποστήριζαν τα Κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων.
Στις προεδρικές εκλογές του 2013 ο Γιώργος Λιλλήκας κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και πήρε το 25% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές και την ίδια χρονιά πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Συμμαχίας Πολιτών, της οποίας είναι σήμερα πρόεδρος.

You may also like...