Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Νέας Ιωνίας και της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου

IONIAΣυνέντευξη τύπου παραχώρησε την Πέμπτη 11.06.2015 ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης και η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου σχετικά με το θέμα των ενστάσεων του δημοσίου σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της πόλης μας. Στη συνέντευξη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ημερήσιου αλλά και του τοπικού τύπου, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου, εκπρόσωποι φορέων της πόλης καθώς και πολίτες που αμφισβητείται η κυριότητα των ιδιοκτησιών τους.
Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας στην ομιλία του ανέφερε ότι «από την αρχή της εμφάνισής του προβλήματος, ως Δημοτική Αρχή προωθήσαμε και ζητήσαμε λύση από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, χωρίς όμως να τηρηθούν από την πλευρά τους οι διαβεβαιώσεις για την επίλυσή του μέσα στο Μάιο. Υπήρξε μια αναστολή κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά μαζεύτηκαν όλες οι ειδοποιήσεις και στάλθηκαν μαζικά πρόσφατα. Επίσης υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να δούμε συνολικά όλες τις υποθέσεις στο λεκανοπέδιο. Σ’ εμάς, στη Νέα Ιωνία, μας έχουν πει και οι ίδιοι ότι η υπόθεση είναι ξεκάθαρη. Οριστικά και αμετάκλητα έχει εκδικαστεί η υπόθεση ότι αφενός η συγκεκριμένη έκταση στη Νέα Ιωνία άνηκε στον Πανάγιο Τάφο και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σ’ ότι αφορά την Αλσούπολη, έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι δασική έκταση αφού τη δεκαετία του ’50 έχει μπει στο σχέδιο. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε ορίσει υπαλλήλους να βοηθούν τους δημότες μας στη σύνταξη του υπομνήματος προς τα Ειρηνοδικεία για την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνέντευξη τύπου ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάδειξη για το ζήτημα αλλά και για να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των χιλιάδων συμπολιτών μας».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Μανούρης- επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη»- ο οποίος ανέφερε ότι «θα έπρεπε να έχει λυθεί το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας των δημοτών μας διότι πληρώνουν αυτή την ταλαιπωρία. Θα μπορούσαν να είχαν μπει στο κτηματολόγιο αυτά τα προβλήματα, εάν στους ανθρώπους που πήγαν εκεί με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, τους είχε ζητηθεί να φέρουν και οτιδήποτε άλλο, που ζητάνε σήμερα. Σήμερα υπάρχει κόστος για τους περισσότερους συνδημότες μας, αφού θα πάνε σε κάποιον δικηγόρο ή και μηχανικό, προκειμένου να ετοιμαστούν οι υποθέσεις αυτές. Απ’ ότι βλέπουμε δεν υπάρχει πρόθεση να επιλυθεί. Ζητάμε αναστολή των υπολειπόμενων υποθέσεων, νομοθετική ρύθμιση και άμεση ρύθμιση της νομοθεσίας περί του Κτηματολογίου».
Η κυρία Γεωργιάδου- Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» ανέφερε ότι «η δημόσια γραφειοκρατία και η επικάλυψη των δύο συναρμόδιων Υπουργείων ώθησε την κατάσταση στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Πολλοί κάτοικοι βρίσκονται υπό καθεστώς προσφυγικής ομηρίας και από την κατάσταση αυτή που έχει προκύψει επωφελούνται οι δικηγόροι και οι μηχανικοί αλλά και το Δημόσιο από την είσπραξη των παραβόλων. Επειδή χάθηκε χρόνος θα πρέπει να κινητοποιηθούμε ώστε να γίνει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη επίλυση του θέματος».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Τσοπανίδης- επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία – Παράταξη Ανεξάρτητου Κινήματος», ο οποίος αφού έκανε μια ιστορική καταγραφή του ζητήματος ανέφερε ότι «έχει δημιουργηθεί μια τριτοκοσμική κατάσταση στα Ειρηνοδικεία και διάφοροι επιτήδειοι «πωλούν» σε φτωχούς ηλικιωμένους υπηρεσίες δικολάβου, αναλαμβάνοντας έναντι αμοιβής να καταθέσουν αντί αυτών την ένσταση. Αναφορικά, με τις εκτάσεις στις περιοχές της Αλσούπολης και Νεάπολης υποστηρίζει ότι «Δεν ζητούμε να δικαιωθεί μια παράνομη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο παρελθόν. Η νομοθεσία περί
Κτηματολογίου αρκεί για να λήξει το ζήτημα».
Ο κ. Τσουκαλάς– επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκής Συσπείρωση», ανέφερε ότι «είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, χιλιάδες πολίτες δαπανούν χρήματα για να αποδείξουν ότι η περιουσία η οποία διεκδικεί το Δημόσιο είναι κατά 99,9 % νόμιμη. Καταγγέλλουμε την τακτική των Υπουργείων Οικονομικών Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα και το επόμενο βήμα να είναι η ισχυρές κινητοποιήσεις στο Ειρηνοδικείο και στα συναρμόδια Υπουργεία».
Μετά τις τοποθετήσεις των μελών της Διαπαραταξιακής Επιτροπής ακολούθησαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους, ενδιαφερόμενους πολίτες και εκπροσώπους σωματείων.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της πίεσης προς κάθε κατεύθυνση, είναι να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να σταματήσει αφενός η ταλαιπωρία των πολιτών που συρρέουν καθημερινά στα Ειρηνοδικεία για την εκδίκαση των υποθέσεών τους και αφετέρου η οικονομική επιβάρυνση που επωμίζονται από την παρουσία τους στις επιτροπές που συγκροτούνται στα Ειρηνοδικεία.
Επίσης, να γίνουν το επόμενο διάστημα κινητοποιήσεις του Δήμου και των πολιτών της Νέας Ιωνίας στα Ειρηνοδικεία στα οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των δημοτών και στα εμπλεκόμενα Υπουργεία.
Η συνέντευξη στο σύνολό της θα βρίσκεται αναρτημένη σύντομα στο youtube (Θα ακολουθήσει ανακοίνωση στο site του Δήμου).

You may also like...