Συνάντηση ποιητριών στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

image002Με τα λόγια (γίνεται)

Γιάννα Μπούκοβα & Όλγα Παπακώστα

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, στην τρίτη εκδήλωση του έκτου κύκλου τους, παρουσιάζουν την συνάντηση δυο ποιητριών νεότερης γενιάς: της Γιάννας Μπούκοβα και της Όλγας Παπακώστα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Οι δύο ποιήτριες θα διαβάσουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, καθώς και αγαπημένα τους ποιήματα άλλων. Τέλος, θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό.

Η Γιάννα Μπούκοβα [1] έχει εκδώσει στα Bουλγαρικά δύο ποιητικές συλλογές. Στα Eλληνικά κυκλοφορεί Ο ελάχιστος κήπος (μτφρ.: Δημήτρης Άλλος, Εκδόσεις Ίκαρος, 2006). Το ποιητικό βιβλίο της Όλγας Παπακώστα [2], Όχι ακόμη Κάρμεν, εκδόθηκε το 2012 (Εκδόσεις Πατάκη).

Ένας κοιτώντας τυχαία
το χάρτη μιας παραθαλάσσιας πολιτείας

αναγνωρίζει εκεί το προφίλ του

Τότε σταματά να ταξιδεύει

[1]

Να συμμαζέψω το σπίτι να κατέβω τη σκάλα
να ονειρευτώ τη θάλασσα (βαθύτερη απόψε)
Και να βγω μπαίνοντας να μπω βγαίνοντας

Στο λαμπρό διαστημόπλοιο του κόσμου [2]

Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:

«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται – και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»

Σ’ αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα: στην Emily Dickinson (2013, 2015), στον Καβάφη πέραν των 154 «αναγνωρισμένων» ποιημάτων του (2013), στον William Carlos Williams (2014), στην Elizabeth Bishop (2015), στον Τάκη Παπατσώνη (2016), στον Robert Duncan και στην Ελένη Βακαλό (2016).
www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai, http://metalogiaginetai.blogspot.gr/

Ημερομηνία

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, 19:30

Διεύθυνση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Είσοδος

Eίσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες

Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.gr, www.hau.gr/culture

You may also like...