Συνάντηση κορυφής στο Megaron Plus: «Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη»

image002 (2)Το πρόγραμμα της ημερίδας
«Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη»
Οικονομολόγοι διεθνούς κύρους, καθηγητές σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου συζητούν, σε ημερίδα στο πλαίσιο του Megaron Plus, για τον ευρωπαϊκό ορίζοντα της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε ένα περιβάλλον δραματικά μεταμορφωμένο από την οικονομική κρίση.
Επιστημονική οργάνωση: Λουκάς Παπαδήμος
Δευτέρα 12 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 17:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 15:30
Ομιλητές: ο Φιλίπ Αγκιόν (Philippe Aghion), καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (σε απευθείας σύνδεση μέσω skype), ο Τίτο Μποέρι (Tito Boeri), Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, ο Βιτόρ Γκασπάρ (Vitor Gaspar), Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας (2011-2013), ο Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ, ο Χουάν Χιμένο (Juan Jimeno), Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Alcalá de Henares της Μαδρίτης και επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Τράπεζας της Ισπανίας, ο Φίλιπ Λέιν (Philip Lane), Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Trinity College του Δουβλίνου, ο βραβευμένος με Νόμπελ Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Καθηγητής Οικονομικών στην London School of Economics, και ο Μιχάλης Χαλιάσος, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης.
Επιστημονικός διοργανωτής της ημερίδας είναι ο πρώην πρωθυπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος θα συντονίσει και το διάλογο στο πρώτο μέρος της ημερίδας.
Τη δεύτερη συνεδρία θα συντονίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Θ. Ράπανος.
Με ταυτόχρονη μετάφραση
Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σε συνεργασία με:
το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας
και με την ευγενική στήριξη της ALPHA BANK
Κρίση εμπιστοσύνης, ένα επίμονο χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά, προκαταλήψεις και στερεότυπα, νέες προκλήσεις και μεγάλες αλλαγές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του ανοίκειου τοπίου που δημιούργησε η δημοσιονομική κρίση. Οι ομιλητές θα ανιχνεύσουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες δυναμικές του αναπτυξιακού και εργασιακού περιβάλλοντος στην Ευρώπη και θα υποστηρίξουν ότι η ουσιαστική ανάκαμψη των χωρών του Νότου είναι εφικτή.
Το στερεότυπο της «αντιπαραγωγικής κουλτούρας» του Νότου δεν απαντάει ρεαλιστικά στα ερωτήματα για το μέλλον, προδίδει μόνο άγονες παρεξηγήσεις. Οι προϋποθέσεις για ανθεκτική και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα ανάπτυξη είναι η επέκταση της παραγωγικής βάσης μέσα από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα προωθούν δυναμικές, εξαγωγικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις, θα αμείβουν την ποιότητα και θα ενισχύουν την καινοτομία, αντί να βασίζονται σε οριζόντιες μειώσεις αμοιβών και στη συμπίεση του εργατικού κόστους.
ΧΟΡΗΓΟΣ MEGARON PLUS: Οικογένεια Καίτης Κυριακοπούλου
Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΟΜΙΛΟΣ ECONOMIA.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
17:00-17:15 [Εναρκτήρια Ομιλία] Λουκάς Παπαδήμος
17:15-17:45 [Κεντρική Ομιλία] Χριστόφορος Πισσαρίδης:
«Η Μείωση του Χρέους στην Ευρωζώνη και η Αγορά Εργασίας»
17:45-19:15 [Συνεδρία I] «Το Πρόβλημα της Ανεργίας στην Ευρώπη: Αίτια και Αντιμετώπιση»
Συντονιστής: Λουκάς Παπαδήμος
Ομιλητές: Tito Boeri, Juan Jimeno, Γιάννης Ιωαννίδης
19:15-19:45 Διάλειμμα
19:45-21:15 [Συνεδρία II] «Οικονομική Ανάκαμψη και Βιώσιμη Ανάπτυξη μετά την Κρίση»
Συντονιστής: Βασίλειος Θ. Ράπανος
Ομιλητές: Philippe Aghion, Vítor Gaspar, Μιχάλης Χαλιάσος, Philip Lane
Ο Λουκάς Παπαδήμος οργανώνει και μια δεύτερη ημερίδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, για τις 19 Ιουνίου, με θέμα «Τραπεζική Ένωση και Νομισματική Πολιτική», με συμμετοχή δέκα κορυφαίων επιστημόνων και εκπροσώπων μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τραπεζών που θα ανακοινωθούν σύντομα.
ΧΟΡΗΓΟΣ MEGARON PLUS: Οικογένεια Καίτης Κυριακοπούλου
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr<http://www.megaron.gr/>
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...