Σάββατο 2 Απριλίου
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΜΘ
«Σαν παραμύθι…», εκδήλωση του μουσικού συνόλου “PerHarps : 14 + 1 harps on stage” (14 + 1 άρπες στην σκηνή) Συγγραφή παραμυθιού: Χαρίση Βασιλική, Αφήγηση: Σταμάτη Δέσποινα, Μεταγραφές, μουσική διδασκαλία, καλλιτεχνική επιμέλεια: Κίτσου Κατερίνα.Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης αίθουσα: φουαγιέ /ώρα: 20:30/είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 6 Απριλίου και κάθε Τετάρτη
Το ΑΜΘ στα ερτζιανά!
Από τη συχνότητα 100.6 στο Fm100 και κάθε Τετάρτη στις 17.00,το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Δημοτικό Εθελοντικό Ραδιόφωνο του Δήμου Θεσσαλονίκης θα σας κρατούν συντροφιά με τη Ραδιοφωνική εκπομπή «Απογευματινός καφές με το ΑΜΘ»
Μια ραδιοφωνική περιήγηση – ενημέρωση που αφορά στην πολύπλευρη δράση του ΑΜΘ.
Τετάρτη 13 Απριλίου
«Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης διοργανώνει κύκλο επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.Διάλεξη της Γεωργίας Καραμήτρου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων, με θέμα:
«Αιανή η πόλη στο χώρο και στο χρόνο»αίθουσα: M. Ανδρόνικος /ώρα: 19:30/είσοδος ελεύθερη
Τρίτη 19 Απριλίου
ΤΟ ΑΜΘ ΚΑΙ Η «ΤΕΧΝΗ»Ομιλία του Πέτρου Μαρτινίδη με θέμα:
«Η Πολιτική Γελοιογραφία»Από τον Γουίλιαμ Χόγκαρθ στον Αρκά και τον Δημήτρη Χαντζόπουλο
Σχόλια στο πιο ιδεώδες πεδίο λιτότητας: πώς συμπυκνώνονται σ’ ένα σκαρίφημα συμβολισμοί, υπερβολές, αναλογίες, ειρωνείες, σαρκασμός, ιδεολογίες, ιλαρότητα κι απελπισία, ιστορία και επικαιρότητα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη».
αίθουσα: M. Ανδρόνικος /ώρα: 20:00/είσοδος ελεύθερη
Σάββατο 23 Απριλίου
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΜΘ
Βραδιά Λυρικού Τραγουδιού με τις σοπράνο Μαρία-Χριστίνα Τασιούκα και Άσπα Θεοχάρη.Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης
αίθουσα: φουαγιέ /ώρα: 20:30/είσοδος ελεύθερη
Κυριακή 24 Απριλίου
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΜΘ
Συναυλία των βραβευθέντων του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου για παιδιά (Junior piano competition)
αίθουσα: φουαγιέ /ώρα: 11:00/είσοδος ελεύθερη
ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ…ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
«Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιανουαρίου 2016 – 31 Ιανουαρίου 2017
Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, έργα της «Συλλογής Ραιδεστού», που πριν από σχεδόν έναν αιώνα εμπλούτισαν τη μόνιμη συλλογή λίθινων αρχαιοτήτων του ΑΜΘ. Πρόκειται, ειδικότερα, για 37 λίθινα μνημεία (ανάγλυφα, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές), τα οποία συνιστούν μέρος της αρχαιολογικής συλλογής που είχε συγκροτήσει στα τέλη του 19ου αιώνα ο «Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος» στη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης.Το 1922, μαζί με τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, τον δρόμο της προσφυγιάς ακολούθησαν και οι αρχαιότητες της συλλογής, μέρος των οποίων παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 1922 στην τότε Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.
30+ χρόνια φίλοι: η ιστορία του συνδέσμου των φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Διάρκεια έκθεσης: 28 Φεβρουαρίου 2016 – 31 Αυγούστου 2016
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην ιστορία του Συνδέσμου των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Μέσα από αρχειακό και εποπτικό υλικό ο επισκέπτης θα διατρέξει το σημαντικό έργο του Συνδέσμου από τα πρώτα του βήματα μέχρι και σήμερα. Παράλληλα θα εμπνευστεί από τον τρόπο που το όραμα μιας σπουδαίας αρχαιολόγου, της Ιουλίας Βοκοτοπούλου, και το κέφι μιας μικρής ομάδας εθελοντών δημιούργησαν έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς στον κόσμο των ελληνικών μουσείων και στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης τα τελευταία τριάντα χρόνια.
“ Haida: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη / Haida: Life. Spirit. Art
Διάρκεια έκθεσης: 26 Οκτωβρίου 2015 – 20 Απριλίου 2016
Tα Haida Gwaii (Νησιά των Ανθρώπων) αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στα βορειοδυτικά του Καναδά, στα ανοιχτά των ακτών της Βρετανικής Κολούμπια. Για χιλιετίες οι άνθρωποι των Haida Gwaii διατήρησαν και εξέφρασαν τον τρόπο ζωής τους, μέσω έργων τέχνης, τραγουδιών, ιστοριών και παραστάσεων. Η έκθεση παρουσιάζει τον συναρπαστικό κόσμο των νήσων Haida Gwaii, προβάλλοντας το εικαστικό έργο των καλλιτεχνών των Haida. Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κοινό έρχεται σε επαφή με τον πολιτισμό ανθρώπων που ζουν στο δυτικό ημισφαίριο, τόσο μακριά από τη Μεσόγειο και τους πολιτισμούς που εκείνη γέννησε.
Η έκθεση αποτελεί «αντίδωρο» του Καναδά στην Ελλάδα για την έκθεση «Οι Έλληνες, από τον Αγαμέμνονα στο Μέγα Αλέξανδρο», η οποία παρουσιάζεται σε μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ.Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση παραγωγής του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας (Οττάβα) και του Μουσείου McCord (Μόντρεαλ), σε συνεργασία με το Μουσείο Haida Gwaii (Νησιά Queen Charlotte, Βρετανική Κολομβία).
Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον
Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουλίου 2015 – 31 Μαΐου 2016
Περιοδική έκθεση σε συνεργασία με τo Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Θέμα της έκθεσης είναι η παρουσίαση της σύγχρονης έρευνας για το παλαιογενετικό υλικό (αρχαίο DNA) και η σημαντική συμβολή της στη γνώση μας για τη βιολογική ιστορία του ανθρώπου. Παρουσιάζονται με κατανοητό και ευσύνοπτο τρόπο όλα τα διαδοχικά στάδια της παλαιογενετικής έρευνας, δηλαδή η συλλογή και δειγματοληψία του υλικού, οι εργαστηριακές αναλύσεις, η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων, καθώς και όλες οι κατηγορίες των αποτελεσμάτων που αυτή μπορεί να προσφέρει.Παράλληλα παρουσιάζονται ευρήματα που αποκάλυψαν οι αρχαιολογικές έρευνες σε προϊστορικές θέσεις της Μακεδονίας από τις οποίες προέρχεται και το σκελετικό υλικό στο οποίο βασίζεται η παλαιογενετική έρευνα του Πανεπιστήμιου Θράκης.
ΤΟ ΑΜΘ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
The Greeks – From Agamemnon to Alexander the Great | The Field Museum, Chicago
Διάρκεια έκθεσης: 24 Νοεμβρίου 2015 – 10 Απριλίου 2015
Monumental Bronzes of the Hellenistic World | National Gallery of Art, Washington
Διάρκεια έκθεσης: 06 Δεκεμβρίου 2015 – 20 Απριλίου 2015
Everyday life in prehistoric Macedonia |Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρσοβίας, Πολωνία
Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαρτίου 2016 – 4 Οκτωβρίου 2016
Mito e Natura. Dαlla Grecia a Pompei | Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Νάπολης, Ιταλία.
Διάρκεια έκθεσης: 15 Μαρτίου 2016 – 30 Σεπτεμβρίου 2016
Pergamon and the art of Hellenistic Kingdoms | Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη
Διάρκεια έκθεσης: 11 Απριλίου 2016 – 10 Ιουλίου 2016