Συζήτηση σχετικά με τους σεισμούς στο κέντρο ”Νόησις”

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για δωδέκατη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης», που όπως πάντα, σας προσκαλούν να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που σας ενδιαφέρουν. Το θέμα του Καφέ της Επιστήμης, δεύτερου καφέ της νέας χρονιάς, αφορά τους σεισμούς στην Ελλάδα, την γειτονική Ιταλία και όχι μόνο.

Η Θεσσαλονίκη, ήταν το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που επλήγη από μεγάλο σεισμό. Η περίοδος των σεισμών του 1978 είναι ακόμα έντονη στην συλλογική μνήμη των Θεσσαλονικέων. Πρόσφατα η γειτονική Ιταλία επλήγη από αλλεπάλληλους σεισμούς με πολλά θύματα. Η επιστήμη της Σεισμολογίας στην Ελλάδα, από το 1978, χρονιά ορόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μέχρι σήμερα έχει κάνει άλματα. Οι σεισμολόγοι έχουν σήμερα στη διάθεσή τους δεδομένα και εργαλεία που δεν ήταν διαθέσιμα πριν. Σε τι συνίσταται λοιπόν η πρόοδος στην επιστήμη της Σεισμολογίας; Τα ερωτήματα είναι πολλά. Γιατί έχουμε τόσους σεισμούς στην Ελλάδα; Οι σεισμοί στις γειτονικές μας χώρες μπορούν να μας επηρεάσουν; Κάθε πότε γίνεται σεισμός από το ίδιο ρήγμα; Μπορεί ένας σεισμός να προκαλέσει έναν γειτονικό; Μπορεί να γίνει κάποιου είδους πρόβλεψη; Υπάρχουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης από σεισμό; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας;

Το θέμα θα παρουσιάσει και θα συζητήσει μαζί μας η Αναστασία Κυρατζή, Καθηγήτρια Σεισμολογίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Γεωφυσικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, στις 18.30, στο ΝΟΗΣΙΣ (6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης, τηλέφωνο 2310 483 000).

Είσοδος ελεύθερη

Βιογραφικά στοιχεία
Η Αναστασία Κυρατζή είναι καθηγήτρια Σεισμολογίας του ΑΠΘ. Είναι από τα πιο παλιά μέλη του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και η σημερινή διευθύντριά του. Μετεκπαιδεύτηκε στην Σεισμολογία σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Έχει πλούσιο διδακτικό και συγγραφικό έργο στην Σεισμολογία και την Τεχνική Σεισμολογία με περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις και 2500 αναφορές. Έχει προσελκύσει χρηματοδότηση ως συντονιστής ερευνητικών έργων και έχει συμβάλλει στην κατάρτιση νέων σεισμολόγων. Είναι μέλος διεθνών σεισμολογικών φορέων και επιτροπών. Στην χώρα μας είναι αναπλ. Πρόεδρος: α) της Εθνικής Επιτροπής Εκτίμησης της Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης της Σεισμικότητας, β) της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου στην Ελλάδα και γ) της Επιστημονικής Επιτροπής Αντισεισμικών Κατασκευών και Τεχνικής Σεισμολογίας, που παρέχουν συμβουλευτικό προς την Πολιτεία έργο. Είναι η Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γεωλογίας, ένα από τα καλύτερα στις Γεωεπιστήμες στην Ελλάδα, που εκπαιδεύει ~35 νέους επιστήμονες κάθε χρόνο σε τομείς αιχμής.

You may also like...