Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ιταλικό Ινστιτούτο

GKK_2707ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ 47

«Διδάσκεται η Τέχνη;»
Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στο Ιταλικό Ινστιτούτο
Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, ώρα 19.00
Αίθουσα Auditorium, Πατησίων 47

Με αφορμή την έκθεση Οι Έλληνες μαθητές του Leonardo Cremonini
το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο διοργανώνει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (Πατησίων 47 – έναντι Πολυτεχνείου), Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα “Διδάσκεται η τέχνη;”
Κατά πόσο ένας καλλιτέχνης χρειάζεται να περάσει από μια μαθητεία για να κατακτήσει τα μέσα με τα οποία θα εκφράσει αυτό που ο Κρεμονίνι αποκαλούσε “διαφορά” του;
Τι μπορεί να πετύχει ένας εμπνευσμένος και δοτικός δάσκαλος;

Συμμετέχουν:
Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα
Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης -Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου
Τάκης Μαυρωτάς
Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη
Ευρυδίκη Τρισόν Μιλσανή
Eπιμελήτρια της έκθεσης
Στέφανος Δασκαλάκης
Ειρήνη Ηλιοπούλου
Βίκυ Χατζηλάκου
Καλλιτέχνες

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από την επιμελήτρια Ευρυδίκη Τρισόν Μιλσανή στις παρακάτω ημερομηνίες και ώρες:
Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 6 μμ
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 6 μμ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Ιταλό καλλιτέχνη Leonardo Cremonini, εκλιπόντα το 2010, γνωστό στο ελληνικό κοινό χάρις σε αρκετές εκθέσεις του στην Ελλάδα.
Ο Λεονάρντο Κρεμονίνι γεννήθηκε στην Bologna to 1925: καλλιτέχνης ήδη καταξιωμένος από τους χρόνους του 80, διορίστηκε guest professor στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι για εννέα χρόνια. Λάτρης και πιστός οπαδός της ζωγραφικής και έχοντας συνείδηση πως βρισκόταν σε κίνδυνο εξαφάνισης, θέλησε μέσω της διδασκαλίας του να εμφυσήσει το πάθος, τον ενθουσιασμό και τις άρτιες τεχνικές του σε ταλαντούχους μαθητές που θα ήθελαν να τον ακολουθήσουν. Κλασικός παραστατικός ζωγράφος, ανοιχτός και στα μοντέρνα ρεύματα, γοήτευε με τη μεσογειακή θεματολογία του, το στυλιζαρισμένο και εκφραστικό σχέδιο, το εξαιρετικό χρώμα, αλλά κυρίως με τον λόγο του ο οποίος, καίριος και ευρηματικός, ενέπνευσε εκείνη την εποχή πολλούς γάλλους ιστορικούς και κριτικούς τέχνης. Νέοι έλληνες υπότροφοι ζωγράφοι, ευαίσθητοι στη ρητορική αλλά και στη θερμή ιδιοσυγκρασία του Leonardo Cremonini, έγιναν οι πιο πιστοί μαθητές του. Έμειναν στο πλευρό του και επωφελήθηκαν από τις συμβουλές, τις ιδέες του,σε μια χρονική στιγμή που η κλασική τέχνη κινδύνευε να υποσκελιστεί από την τεχνολογία και τις εικόνες των μίντια. Ο Cremonini παρ’ όλο που είχε μαθητές απ’ όλο τον κόσμο, αγάπησε ιδιαίτερα τους έλληνες μαθητές του που είχαν έρθει από μια χώρα εικονολατρείας, που κατείχαν μια κλασική παιδεία και τις πνευματικές ικανότητες ώστε να δημιουργήσουν ένα ουσιαστικό διάλογο μαζί του. Δάσκαλος αυστηρός, απαιτητικός, αλλά και γεμάτος άγρυπνο ενδιαφέρον, όχι μόνο τους γαλούχησε με τις ιδέες του, τους παρέσυρε στα θέματά του και τις τεχνικές του, τους χάρισε ένα λεξιλόγιο για να δώσουν ένα όνομα στις έρευνές τους, αλλά και πολύ αργότερα, μετά τα χρόνια της διδασκαλίας, δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για την εξέλιξή τους παρακολουθώντας τις δραστηριότητες και τις εκθέσεις τους. Είναι η πρώτη φορά που αποδίδεται τιμή στον ανεκτίμητο δάσκαλο απ’ όλους τους μαθητές του οι οποίοι ακολούθησαν τα διδάγματά του μένοντας πιστοί στα ιδεώδη της τέχνης: όλοι τους σήμερα είναι καταξιωμένοι και αγαπητοί στο κοινό δικαιώνοντας έτσι την εμπιστοσύνη που εκείνος τους έδειξε τριάντα χρόνια πριν.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11.00 – 17.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00 – 13.30
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Πατησίων 47 – 10433 – Aθήνα
Tηλ: +30 210 5242646, fax: +30 210 5242714
www.iicatene.esteri.it
www.facebook.com/IICAtene – www.twitter.com/IICAtene

You may also like...