ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Τέχνες και Φύλο
Τετάρτη 4 Ιουνίου, 19.30
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ – Auditorium Theo Angelopoulos
Είσοδος ελεύθερη, Ταυτόχρονη µετάφραση
Τα καλλιτεχνικά επαγγέλµατα αποτελούν εµβληµατικό παράδειγµα των διαφορών µεταξύ ανδρών και γυναικώ
: οι ιεραρχίες, οι πορείες ή η καθιέρωση είναι διαφορετικές ανάλογα µε το φύλο του καλλιτέχνη. Οι τρόποι ένταξης σ’ αυτά τα επαγγέλµατα, οι προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλει κανείς για να παραµείνει στην αγορά της τέχνης ή οι στρατηγικές νοµιµοποίησης ακολουθούν κοινωνικούς κανόνες που υπερβαίνουν κατά πολύ τα αισθητικά κριτήρια.
Στα πλαίσια της συζήτησης γύρω από τα κοινωνικά πρότυπα που ρυθµίζουν την παρουσία των γυναικών στα καλλιτεχνικά επαγγέλµατα, δύο γαλλίδες ειδικοί – η Delphine Naudier, κοινωνιολόγος, εντεταλµένη ερευνήτρια στο Εθνικό κέντρο επιστηµονικών ερευνών της Γαλλίας (CNRS), και η Catherine Rudent, λέκτορας στη Σχολή Μουσικής και Μουσικολογίας στο Πανεπιστήµιο της Σορβόννης . Θα ανταλλάξουν απόψεις µε δύο ελληνίδες καλλιτέχνιδες, την Κατερίνα Νικολοπούλου, ηθοποιό, σκηνοθέτιδα, καθηγήτρια θεατρικών σπουδών στο Κολλέγιο Deree και την Μαρία Κόντη, εικαστικό.
Η Delphine Naudier είναι κοινωνιολόγος υπεύθυνη ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας, στην ερευνητική ομάδα «αστικοί πολιτισμοί και κοινωνίες», του Κέντρου κοινωνιολογικών και πολιτικών ερευνών του Παρισιού (CNRS/Πανεπιστήμιο PARIS VIII). Μελετά τις κοινωνικές σχέσεις του φύλου στο γαλλικό λογοτεχνικό πεδίο από τη δεκαετία του `50 ως σήμερα και έχει εκδώσει πολλές μελέτες για θέματα φύλου και πολιτιστικής νομιμότητας, όσο αφορά τους ενδιάμεσους της εργασίας στο χώρο του πολιτισμού αλλά και στα φεμινιστικά κινήματα και στο αντικείμενο του κοινωνιολόγου.
Η δόκτωρ μουσικολογίας Catherine Rudent, είναι από το 2001 επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα μουσικής και μουσικολογίας του πανεπιστημίου Paris IV. To ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στη μουσική ανάλυση των σύγχρονων επονομαζόμενων «λαϊκών» μουσικών. Είναι μέλος της ομάδας Jazz, τραγουδιού, σύγχρονων λαϊκών μουσικών, του Γαλλικού Μουσικού Παρατηρητηρίου. Μελετά τις σχέσεις ανάμεσα στην εσωτερική οργάνωση των μουσικών έργων και στο κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο υλοποιούνται.
Η Κατερίνα Νικολοπούλου έχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη. Έχει κάνει Δημιουργικό Θέατρο με διαφορετικές ομάδες και στις δύο πόλεις όπως με αποφυλακισμένους άνεργους στη Νέα Υόρκη, έγκλειστους ανήλικους στο ΣΚΑ Κορυδαλλού, ομάδα γυναικών στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, γονείς δασκάλους και μαθητές διαφόρων σχολείων κ.λπ. Από το 1997 διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Deree υποκριτική και σκηνοθεσία και τα τελευταία δέκα χρόνια διευθύνει το τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Έχει σπουδάσει υποκριτική στην Αθήνα και έχει ΒΑ από το City University της Νέας Υόρκης – Hunter College (Υποκριτική και Δημιουργικό Θέατρο) και ΜΑ (Σκηνοθεσία και Θέατρο στην Εκπαίδευση) από το New York University.
Η Μαρία Κόντη είναι εικαστικός (Πτυχίο Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα. Master of Fine Arts, Central Saint Martins, Λονδίνο). Επιλεκτικά μερικές από τις εκθέσεις που συμμετείχε: το 2007 παρουσίασε την ατομική της έκθεση στη γκαλερί Vamiali’s, το 2008 πήρε μέρος στην έκθεση Common View στο Εθνικό Θέατρο, την ίδια χρονιά συμμετείχε στην έκθεση Και Τώρα;(Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα 3) στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, το 2009 συμμετείχε στην έκθεση Διευρυμένες Οικολογίες του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το 2013 συμμετείχε στη Biennale (Agora) της Αθήνας.
Το 2010 εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο «Εννέα» και το 2013 το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Δεν», από τις εκδόσεις cubeart.