Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λέξεις & Σκέψεις Κύκλος: «Re-think Athens: Αστικές προκλήσεις 2014-15» Κινηματογραφική Αθήνα

logo_gr stegi9 Δεκεμβρίου 2014
Μια κινηματογραφική διαδρομή μέσα στα μονοπάτια της ιστορίας της πόλης μας.
Ο κινηματογράφος γεννήθηκε μέσα στις μητροπόλεις. Τώρα, τους αποδίδει ένα φόρο τιμής καταγράφοντας την ιστορία τους. Και μαζί τη δική του.
Αρχιτεκτονικά σχέδια και κινηματογραφικά καρέ σκιαγραφούν την ιστορία της Αθήνας. Κινηματογράφος και αρχιτεκτονική διαγράφουν μαζί μια κοινή πορεία.
Καμία άλλη τέχνη δεν έχει επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις πόλεις όσο η τέχνη του κινηματογράφου. Ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει την πολεοδομική εξέλιξη, τους μετασχηματισμούς του αστικού χώρου και τις αρχιτεκτονικές μεταβολές των μεγαλουπόλεων. Ακόμη περισσότερο, οι κινηματογραφικές αφηγήσεις αποτυπώνουν τις κοινωνικές συνθήκες, τα κυρίαρχα πρότυπα διαβίωσης και το πνεύμα κάθε εποχής. Η τέχνη του κινηματογράφου γεννήθηκε μέσα στις μητροπόλεις του εικοστού αιώνα, κατέγραψε τα πρώτα βήματα ανοικοδόμησης τους και συνέβαλε στη διαμόρφωση της ταυτότητας τους.
Ο εμπορικός κινηματογράφος της δεκαετίας του 1960 αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οχήματα διάδοσης του μοντερνισμού στην Ελλάδα. Οι νεοαναγειρόμενες πολυκατοικίες, οι ανέσεις των αστικών διαμερισμάτων, η χρήση του αυτοκινήτου, οι φωτεινές επιγραφές των αθηναϊκών δημόσιων χώρων, αποτέλεσαν βασικά στοιχεία των κινηματογραφικών αφηγήσεων της περιόδου συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση των νέων προτύπων διαβίωσης. Ελάχιστα χρόνια αργότερα ο πειραματικός κινηματογράφος της μεταπολίτευσης αποτύπωσε τα προβλήματα των ελληνικών πόλεων, κατέγραψε την αίσθηση αποξένωσης και μετατράπηκε σε ένα ισχυρό μέσο κριτικής του ελληνικού αστικού μοντέλου. Η εξέλιξη της ελληνικής πόλης συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο κινηματογραφικής διερεύνησης μέχρι τις μέρες μας. Η νέα ανθρωπογεωγραφία της πόλης και η κρίση της αστικής οικογένειας αποτελούν βασικές θεματικές των νεώτερων κινηματογραφικών αφηγήσεων. Αντίστοιχα, η αποσύνθεση του αθηναϊκού κέντρου, οι μετασχηματισμοί των προαστίων και η κρίση του αστικού διαμερίσματος, αποτυπώνονται με τον πλέον εύσχημο τρόπο μέσα από τον κινηματογραφικό φακό των νεώτερων δημιουργών.
Η συζήτηση θα αγγίξει γενικά μεθοδολογικά ζητήματα διερεύνησης των σχέσεων κινηματογράφου, αρχιτεκτονικής και πόλης, και θα επικεντρωθεί στις αναπαραστάσεις του αθηναϊκού χώρου στον ελληνικό κινηματογράφο από την περίοδο της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης μέχρι τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.
***
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.
***
Παρακολουθήστε τη συζήτηση σε ζωντανή αναμετάδοση στο sgt.gr, την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 στις 19:00, στα ελληνικά ή αγγλικά.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στο tab ΟΛΑ ΤΑ LIVE.
***
Συμμετέχοντες:
François Penz: Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Κινούμενης Εικόνας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Cambridge.
Λυδία Παπαδημητρίου: Senior Lecturer in Film Studies στο Πανεπιστήμιο Liverpool John Moores.
Γιώργος Τζιρτζιλάκης: Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Άγγελος Φραντζής: Κινηματογραφιστής.
Συντονισμός:
Νικόλας Σουλιώτης: Κοινωνιολόγος, Ερευνητής ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών).

Επιμέλεια:
Πάνος Δραγώνας: Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

You may also like...