“Σκαρίμπεια” στην Αγία Ευθυμία Φωκίδας

SKARIMPEIAΟ Γιάννης Σκαρίμπας συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη Χαλκίδα, το Γριπονήσι, όπου έζησε και δημιούργησε, όμως ο τόπος καταγωγής του ήταν η Αγία Ευθυμία Παρνασσίδας, όπου βρίσκεται αναπαλαιωμένο το σπίτι που γεννήθηκε, το 1893.
Ο τόπος του δεν ξεχνάει τον μεγάλο λογοτέχνη και διοργανώνει, για 21η χρονιά, τα Σκαρίμπεια, έναν κύκλο εκδηλώσεων που φέτος θα διαρκέσουν από την 1η έως τις 17 Αυγούστου.
Η έναρξη των εκδηλώσεων, που διοργανώνουν η Τοπική Κοινότητα Αγ. Ευθυμίας και ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών, θα γίνει το Σάββατο, με μια συζήτηση με θέμα: “Γιάννης Σκαρίμπας – Νίκος Καββαδίας: Βίοι παράλληλοι;” και κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Στέφανο Ροζάνη, που θα μιλήσει με θέμα “Η νεκρική θάλασσα του Γιάννη Σκαρίμπα και η θάλασσα της φυγής του Νίκου Καββαδία”, ενώ σύντομη παρέμβαση θα κάνει ο νεοελληνιστής Συμεών Σταμπουλού, με συντονιστή τον πρόεδρο του Συλλόγου Σπύρο Κυριάκη. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Σκαρίμπας.
Τα “Σκαρίμπεια” θα συνεχιστούν με αθλητικές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, ενώ στον ίδιο χώρο, στις 12 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τον ζωγράφο Χαράλαμπο Στέφο (1932-20090, με ομιλητές τους Μαρία Στέφου, Γιάννη Κολιαβά και Δημήτρη Παλούκη.

You may also like...