Το πρώτο μετρό της Θεσσαλονίκης μόλις τέθηκε σε λειτουργία. Δεν πρόκειται βέβαια για το πολύπαθο Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά για ένα κινηματογραφικό μετρό, το «Σινέ Μετρό Θεσσαλονίκης» (Cinemetro), μια πρωτοποριακή εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, που ξεναγεί τους χρήστες στην κινηματογραφική ιστορία της πόλης.
Το Cinemetro είναι μια ψηφιακή εφαρμογή, την οποία σχεδίασε εθελοντικά μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ., υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Αθηνάς Βακάλη, σε συνεργασία με την ομάδα του «Σινέ Θεσσαλονίκη» –την ιστορικό κινηματογράφου Δρ. Αγγελική Μυλωνάκη και τον δημοσιογράφο και κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Γκροσδάνη.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ένα καινοτόμο app για το σινεμά και τη Θεσσαλονίκη, με χαρακτήρα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό. Διατίθεται δωρεάν στο Διαδίκτυο, στα ελληνικά και στα αγγλικά, για Android και iOS συσκευές. Ο στόχος του Cinemetro είναι να προσφέρει γνώσεις και να εξοικειώσει τους πολίτες με την πλούσια κινηματογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης (σινεμά, ταινίες, Φεστιβάλ Κινηματογράφου) με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, μέσω μιας σύγχρονης εμπειρίας πλοήγησης στην πόλη.
CineMetro_GR_1
Ένα app για το σινεμά και τη Θεσσαλονίκη
«Η έμφαση του Cinemetro είναι στο να συνδέσει και να αναδείξει γνωστά σημεία της πόλης που σχετίζονται με τον κινηματογράφο (πλατεία Αριστοτέλους, Λιμάνι, Λευκός Πύργος, ΔΕΘ κ.ά.), ώστε ο χρήστης να έχει στην κινητή του συσκευή άμεση πληροφορία σχετικά με το κινηματογραφικό περιεχόμενο και τη θέση του στην πόλη. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η δυνατότητα των κινητών συσκευών να εντοπίζουν τη θέση του πολίτη στην πόλη κάθε στιγμή με τη χρήση GPS αξιοποιήθηκαν στο CineMetro, ώστε να δημιουργήσουμε μια πρωτότυπη εφαρμογή που θα αναδιπλώνει, θα αναδεικνύει και θα εξελίσσει τη μοναδική σχέση της πόλης με τον κινηματογράφο», σχολιάζει η επιβλέπουσα της ομάδας, καθηγήτρια Πληροφορικής ΑΠΘ Αθηνά Βακάλη.
Στο Cinemetro πρωταγωνιστούν χώροι που φιλοξένησαν παλιές και σύγχρονες κινηματογραφικές αίθουσες, χώροι όπου γυρίστηκαν ελληνικές ταινίες, καθώς και διάφορα γεγονότα κινηματογραφικού ενδιαφέροντος, τα οποία μετατρέπονται σε στάσεις του «Σινέ Μετρό». Κάθε στάση παρέχει στους χρήστες του app χρηστικές πληροφορίες και οπτικό υλικό, που τους προσκαλεί να περπατήσουν την πόλη σε πραγματικό χρόνο, να συμβουλευτούν τους χάρτες και να ξεναγηθούν στην πλούσια κινηματογραφική της ιστορία, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.
CineMetroWhiteTowerScreenshot
Γραμμές και στάσεις στην κινηματογραφική ιστορία
Η ιδέα για το Cinemetro στηρίχθηκε ερευνητικά και άντλησε πληροφοριακό υλικό από την έκδοση «Σινέ Θεσσαλονίκη: Ιστορίες από την πόλη και τον κινηματογράφο», ενός βιβλίου για την κινηματογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια Αγγελικής Μυλωνάκη και Γιάννη Γκροσδάνη (Εκδ. University Studio Press, 2012) και περιλαμβάνει τρεις «γραμμές», οι οποίες αντιστοιχούν σε ισάριθμες διαδρομές.
Η πρώτη γραμμή του Cinemetro, με θέμα «Τα σινεμά της Θεσσαλονίκης», ταξιδεύει τους χρήστες στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης, παλιές και νέες, ιχνηλατώντας την ιστορική τους διαδρομή πάνω στο χάρτη της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.
Η δεύτερη γραμμή του Cinemetro, με θέμα τη «Θεσσαλονίκη μέσα από τον ελληνικό κινηματογράφο», αφορά σε κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν, στο σύνολό τους ή μέρος τους στη Θεσσαλονίκη, συστήνοντας στο κοινό κινηματογραφικές στιγμές και δημιουργούς που συνδέθηκαν με την πόλη.
Η τρίτη γραμμή του Cinemetro –το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης– αφορά στην ιστορία του πιο μακροβιότερου κινηματογραφικού θεσμού της πόλης, ανιχνεύοντας την καταλυτική παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της πόλης.
«Μας ενδιαφέρουν εξίσου οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης, ιδίως εκείνοι με πολιτιστικά ενδιαφέροντα. Πιστεύουμε ότι το Cinemetro είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή στη θεματική της, με προοπτικές να εξελιχθεί περαιτέρω, ώστε να εμπλουτιστεί τόσο σε υλικό όσο και σε τεχνικές δυνατότητες μέσω της δικτύωσης με τα social media (Facebook, Pinterest, Instagram). Στην πρώτη μας κυκλοφορία θέλουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των χρηστών, που θα μας βοηθήσουν να διευρύνουμε τη δυναμική του app σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο πολιτιστικός τουρισμός», εξηγεί ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Γκροσδάνης. «Ευχαριστούμε το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη στήριξη στην προσπάθειά μας. Ελπίζουμε σε μια καλή συνέχεια και στη μελλοντική στήριξή μας και από άλλους φορείς της πόλης», προσθέτει.
Η εφαρμογή του Cinemetro έχει σχεδιαστεί για αμιγώς εκπαιδευτικούς σκοπούς, στα ελληνικά και στα αγγλικά, και διατίθεται δωρεάν στο ευρύ κοινό, χωρίς εμπορική ή άλλη αξιοποίηση. Για την ανάπτυξη της iOS εφαρμογής εργάστηκε ο φοιτητής Πληροφορικής ΑΠΘ Γιώργος Χαριστός, ενώ η ομάδα των φοιτητών Πληροφορικής ΑΠΘ που δούλεψαν για την android εφαρμογή απαρτίζεται από τους Βιβή Βαενά, Έφη Καλτιριμίδου, Κική Πανισκάκη, Χρήστο-Παναγιώτη Παπάζογλου και Χαρίκλεια Συρτάρη.
Όλοι οι συμμετέχοντες προσέφεραν εθελοντικά την εργασία τους.