Σεπτέμβριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Σεπτέμβριος στα Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς θα πραγματοποιηθεί η μουσική εκδήλωση «Εις Μνήμην» από τον Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 η χορωδία του Τ.Ε.Ε, η Χορωδία του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Θεσσαλονίκης, η Χορωδία φιλολόγων «Χρίστος Τσολάκης», η Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής και το Σωματείο Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν χορωδιακή βραδιά στον χώρο του ανακτόρου του Γαλέριου.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 12:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος») την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, η Ιωάννα Κανάτσου (βιολοντσέλο) και ο Παναγιώτης Κουτσούρας (τρίχορδο μπουζούκι) θα παρουσιάσουν διασκευασμένα γνωστά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, με τη φιλική συμμετοχή του Δημήτρη Ζερβουδάκη (τραγούδι), ο οποίος θα ερμηνεύσει τραγούδια του δίσκου του «Παράξενα πουλιά» σε μουσική Παναγιώτη Κουτσούρα και στίχους Στέργου Παπαποστόλου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η ΚΟΘ στα μνημεία της πόλης».

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρες 19:00-21:00 στο Ωδείο της Αρχαίας Αγοράς θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις του «DHIA Fest -7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει 2019». Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν χορευτικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα από το χοροθέατρο του οργανισμού Εσαεί εν Ροή, από χορωδιακό σχήμα με συνοδεία μουσικής από την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), από τον θίασο του Federico Cagliari από τη Verbania της Ιταλίας, από τοπικά σχήματα ΑμεΑ και από σχήματα θεάτρου και χορού ευάλωτων πληθυσμών του νομού Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αθλητικής εβδομάδας Βe Active 2019, θα γίνει σύντομη παρουσίαση αθλημάτων συναφών με αυτά της αρχαίας Ελλάδας. Είσοδος: ελεύθερη.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν στη Ροτόντα τη μουσική εκδήλωση «Entr’ acte – Ανάμεσα στην πράξη (αφιέρωμα στον Erik Satie. Συντελεστές: Θεοδώρα – Λόλα Τότσιουπιανίστα/Διευθύντρια ΚΩΘΑλέξανδρος Ιωάννου/Καθηγητής κρουστών ΚΩΘPercautistic ensemble (μουσικό σύνολο κρουστών ΚΩΘ): Μαριάννα ΕρκέκογλουΑντώνης ΤαγαρόπουλοςΚωνσταντίνος ΒελένηςBruno SemanjakuΣτέφανος ΓαζίλαςΓιώργος ΜαδίκαςΑναστασία Σοφία ΑναστασοπούλουΤάσος ΤσώνηςΤρύφωνας ΓκέντζηςΝεφέλη ΣγατζήΑλέξανδρος Ιωάννου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που φέτος έχει τη θεματική «Τέχνη και Ψυχαγωγία». Είσοδος: ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν με Δελτίο Τύπου.

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 12:00 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Βυζαντινό Λουτρό την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το κουαρτέτο Animus (Γιώργος Κανδυλίδης/βιολίΚωνσταντίνος Καμπάνταης/βιολίΔημοσθένης Φωτιάδης/βιόλαΖόραν Στέπιτς/βιολοντσέλο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η ΚΟΘ στα μνημεία της πόλης».

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 θα  παρουσιαστεί στο Επταπύργιο η δραματοποιημένη ξενάγηση με τίτλο «7», μία συνδιοργάνωση του Δήμου Νεάπολης – Συκεών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του θεσμού «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Ιδέα-Σκηνοθεσία: Ιωάννα ΓεωργαντάΘανάσης Καλτσίκας. Είσοδος: ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν με Δελτίο Τύπου.

Τον Σεπτέμβριο στην Κρυπτή Στοά της Αρχαίας Αγοράς θα παρουσιαστεί έκθεση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. με θέμα «Αριστοτέλους / Hébrard: από το όραμα στην υλοποίηση». Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν με Δελτίο Τύπου.

Συνεχίζεται στη Ροτόντα η έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα», η οποία παρουσιάζει αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Ραβέννας (5ος-6ος αι.) σε συνομιλία με φωτογραφίες εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Θεσσαλονίκης της παλαιοχριστιανικής περιόδου, αλλά και με τα πρωτότυπα ψηφιδωτά της Ροτόντας. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Ραβέννας και παρουσιάζει τα εξαιρετικής τέχνης και παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά των δύο πόλεων, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μέσα από αυτά τον πολιτιστικό πλούτο της Ραβέννας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και να εξοικειωθεί με την τέχνη του ψηφιδωτού.

 Συνεχίζεται στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς η περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εμπλουτίστηκε με 4φυλλο δίγλωσσο φυλλάδιο, μέσω του οποίου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για τα εκτιθέμενα αντικείμενα.

Συνεχίζεται στο Γενί Τζαμί η περιοδική επετειακή έκθεση «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών…στα σκάμματα των ανασκαφών», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

 

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης …

… συμμετείχε στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εορτασμό της  Αυγουστιάτικης Πανσελήνου ανοίγοντας, εκτός κανονικού ωραρίου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το Ανάκτορο του Γαλέριου και τη Ροτόντα. Το κοινό της πόλης είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτούΑυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα» στη Ροτόντα και να ακούσει «τα καινά δαιμόνια» στο ανάκτορο του Γαλέριου (Δημήτρης Τριχάκης/λαούτο – φωνήΣταύρος Φιλιπποπολίτης/ πιάνο – φωνήΝίκος Κουθούρης/βιολί (12/08).

… παρουσίασε τις εκθέσεις «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα» (Ροτόντα), «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου» (Μουσείο Αρχαίας Αγοράς), «Yedi Kule Conquest Photos» (Επταπύργιο)  και «Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου. Από τα χαρακώματα των μαχών…στα σκάμματα των ανασκαφών» (Γενί Τζαμί).

 

 

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: 8:30-16:00, Τρίτη: κλειστά

Ροτόντα: Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00-20:00, Σάββατο – Κυριακή: 9:00-17:00, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00-18:00, Σάββατο – Κυριακή: 8:00-16:00

Πύργος Αλύσεως: Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 9:00-14:00, Δευτέρα, Τρίτη, Σάββατο, Κυριακή: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: 8:30-15:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: κλειστά

Ανάκτορο Γαλερίου: 8:30-16:00, Τρίτη: κλειστά

You may also like...