Σεπτέμβριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 εγκαινιάζεται στο Επταπύργιο η έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο «Εντός των ορίων».

Η έκθεση αναπτύσσεται σε έναν από τους πύργους του Επταπυργίου, στον αύλειο χώρο μπροστά από αυτόν και στην απομόνωση των πρώην φυλακών και περιλαμβάνει παλαιότερα, αλλά και νέα έργα της εικαστικού, που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η Μαρία Κομπατσιάρη εμπνέεται από τον χώρο, διερευνά την ιστορία και τη σημασία του, επιδιώκει να αναπτύξει έναν διάλογο μεταξύ του μνημείου και της σύγχρονης τέχνης και να αναδείξει μέσα από αυτόν τη σημασία του Επταπυργίου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ξεναγήσεις από την εικαστικό. Λεπτομέρειες θα Σεπτέμβριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης ανακοινωθούν με Δελτίο Τύπου.

Διάρκεια: μέχρι 15 Οκτωβρίου 2021.

Συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 στο Γαλεριανό Συγκρότημα η παρουσίαση των έργων Το Κατώφλι της Μαίρης Ρουσιώτη, Αναθήματα της Νάντιας Σκορδοπούλου και Στήλες Ίασης της Βιβέττας Χριστούλη, στο πλαίσιο της δια-καλλιτεχνικής δράσης «Περί Χρείας Αναπνοής – Μετά πανδημικά μέλλοντα», η οποία εντάσσεται στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Αντλώντας ερέθισμα από τα αρχαία Ασκληπιεία και τη δυναμική τους ως ενεργά σύμβολα ιστορικής μνήμης που σχετίζονται με την ίαση και με αφορμή την πανδημία coronavirus, η δράση επιχειρεί την επικαιροποίηση της επαφής μας με το πολιτισμικό μας παρελθόν, για τον σχεδιασμό του μετα-πανδημικού μας μέλλοντος. Με αφετηρία αρχαία ιατρικά συγγράμματα (Γαληνός) και ιδεολογικές και φιλοσοφικές αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για την υγεία, η δράση ‘Περί Χρείας Αναπνοης’, Μετά-πανδημικά Μέλλοντα, αποτελεί σχόλιο και αισθητική ρήξη στην «πόλη του εγκλεισμού» που έχει προκύψει από τα μέτρα πρόληψης κατά του covid19.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Τάφος από το νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού στην Πυλαία» και «Τα αρχιτεκτονικά γλυπτά στο αίθριο του τεμένους του Χαμζά Μπέη (Αλκαζάρ)».

Στην πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, θα παρουσιαστεί ένας κιβωτιόσχημος τάφος που αποκαλύφθηκε στο νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού στην Πυλαία και διατηρείται σήμερα ορατός κάτω από γυάλινο δάπεδο, εξωτερικά πολυκαταστήματος. Χρονολογείται στα 325-300 π.Χ. και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα λιθόκτιστου κιβωτιόσχημου τάφου αυτής της περιόδου.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, εστιάζει στα αρχιτεκτονικά γλυπτά της ύστερης αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων που συνθέτουν τις κιονοστοιχίες του αιθρίου του τεμένους του Χαμζά Μπέη, καθώς και το ιστορικό πλαίσιο της μεταφοράς και επανάχρησής τους στο οθωμανικό μνημείο.

Συνεχίζεται στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά  «Παράδεισος») η έκθεση «Λεωφόρος της κοινωνίας των Εθνών. Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: από το  όραμα στην υλοποίηση», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021 από την Ομάδα Επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια: μέχρι 21 Νοεμβρίου 2021.

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που θα ανακοινώνονται στο e-newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.

#greece2021, #drasi21

Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτό το πλαίσιο η Εφορεία αναλαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία, τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

Τον Αύγουστο…

… η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξένησε στο Επταπύργιο, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», το διακαλλιτεχνικό project «Η Πόλη των Αθέατων Γυναικών», που επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα ήταν η ιστορία αν την έγραφαν οι «αθέατες», «άφωνες» γυναίκες και προσέφερε νέες αναγνώσεις του ρόλου της γυναίκας από την αρχαιότητα έως σήμερα: εικαστική εγκατάσταση, διαδραστική performance ποίησης, σύνθεση μουσικού έργου και μουσική performance. Οργάνωση-Παραγωγή: ERGON – CULTURE. Συντελεστές: Ράνια Μπέλλου: Εικαστικός. Ιδέα, Συντονισμός, Παραγωγή της εικαστικής εγκατάστασης «Η  Πόλη των Αθέατων Γυναικών». Δρ. Νεβάρτ – Βερόν Γαλιλαία: Μουσικός. Ιδέα, Συντονισμός | Μουσική Επιμέλεια. Μουσική Performance από Γυναικείο Τρίο: Νεβάρτ – Βερόν Γαλιλαία (φλάουτο), Θέη Νικολάου (άρπα), Νταβίνα Φλωρεντίν (βιμπράφωνο). Άνια Βουλούδη: Ποιήτρια. ‘Προς Γυναίκα, Θεσσαλονίκη’ – Διαδραστική Εγκατάσταση (25&26.08.2021).

Επίσης, στο πλαίσιο του project η εικαστικός Ράνια Μπέλλου πραγματοποίησε εκπαιδευτικό εργαστήριο με τη συμμετοχή γυναικών από την κοινότητα ΙΡΙΔΑ (26.08.2021).

… η Εφορεία συνέχισε τη διαδικτυακή δράση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο με τίτλο «Ιστορίες της πόλης», οι οποίες δημοσιοποιούνται μέσα από τη σελίδα της Υπηρεσίας στο Facebook (facebook/Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης).

Τον Αύγουστο παρουσιάστηκαν οι ιστορίες «Πήλινο θήλαστρο από ταφή της Εποχής Σιδήρου» και «Τα ψηφιδωτά του τριβήλου της βασιλείου πύλης στην Αχειροποίητο».

Η πρώτη ιστορία αφορούσε ένα πήλινο θήλαστρο που τοποθετήθηκε ως κτέρισμα σε λακκοειδή τάφο. Ο τάφος ανήκει στη νεκρόπολη που αναπτύχθηκε δυτικά της τούμπας Λεμπέτ, στην περιοχή της σημερινής Σταυρούπολης και χρονολογείται στην Εποχή του Σιδήρου (6.08.2021).

Η δεύτερη ιστορία εστίασε στα εντοίχια ψηφιδωτά που κοσμούν τα τόξα του τριβήλου της βασιλείου πύλης στον νάρθηκα της βασιλικής της Παναγίας Αχειροποιήτου, στα οποία αναπτύσσονται και οι αφιερωματικές επιγραφές των δωρητών του εντοίχιου διακόσμου του πρωτοβυζαντινού ναού. (20.08.2021).

… Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετείχε στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου ανοίγοντας, εκτός κανονικού ωραρίου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το φρούριο του Επταπυργίου (22.08.2021).

Για την ασφαλή λειτουργία, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID-19, θα τηρούνται οι προβλεπόμενες οδηγίες για τους επισκέπτες, το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού: υποχρεωτική χρήση μάσκας, αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκομένων (2 μ.), 1 άτομο ανά 15 τ.μ., χρήση αντισηπτικού, ελεγχόμενος αριθμός επισκεπτών με ελάχιστο αριθμό που ποικίλει ανά μνημείο ή μουσείο, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια.

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Ανάκτορο Γαλερίου: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Ροτόντα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά

Πύργος Τριγωνίου: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-14:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»): Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο – Κυριακή: 9:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

 

You may also like...