‘Ρώσοι συνθέτες’ από την Κ.Ο.Θ

Kimboooooooooooooooooooooo‘Ρώσοι συνθέτες’ από την Κ.Ο.Θ. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τον κύκλο συναυλιών ‘Ρώσοι συνθέτες’ με τρία αριστουργηματικά έργα που αποτυπώνουν την εξέλιξη της ρωσικής μουσικής, από τις απαρχές δημιουργίας της εθνικής σχολής, μέχρι και τα ύστερα του ρομαντισμού, όταν πλέον οι Ρώσοι μουσικοί είχαν κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο σπουδαίος Ταϊβανέζος μαέστρος Kimbo Ishii, ενώ σολίστ είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος Θεσσαλονικιός πιανίστας Χαράλαμπος Αγγελόπουλος. Ο Γκλίνκα υπήρξε ο ιδρυτής της περίφημης ‘Ρωσικής Σχολής’ και αυτός που αξιοποίησε πρώτος τον πλούτο της παραδοσιακής μουσικής της πατρίδας του, χρησιμοποιώντας τις λαϊκές μελωδίες ως βάση των πολύχρωμων και ιδιοφυώς ενορχηστρωμένων του συνθέσεων. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται πλήρως στην εκρηκτική Εισαγωγή της επικής του όπερας ‘Ρουσλάνος και Λιουντμίλα’. Το 1ο κοντσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφσκι είναι ένα από τα αριστουργήματα της πιανιστικής φιλολογίας και αποτελεί ένα μουσικό ψηφιδωτό ετερογενών στοιχείων, που ο συνθέτης ενώνει με μοναδικό τρόπο δημιουργώντας ένα συνταρακτικό αποτέλεσμα. Το προσωπικό του ύφος εμπλουτίζεται άλλοτε με στοιχεία προερχόμενα από τα άδυτα του λυρισμού ενός Σούμαν ή ενός Λιστ και άλλοτε από μια μελωδία που άκουσε να παίζει ένας τυφλός ζητιάνος στο δρόμο, από ένα τσιγγάνικο τραγούδι ή ένα δημοφιλές κομμάτι των καμπαρέ.
Ο «ένα μέτρο κι ενενήντα πέντε εκατοστά κατσουφιάς», όπως βάπτισε τον Ραχμάνινοφ ο Στραβίνσκι, ήταν φύσει ανασφαλής κι έτσι χρειάστηκε χρόνια ψυχοθεραπείας για να ξεπεράσει το σοκ από το φιάσκο της πρεμιέρας της Πρώτης Συμφωνίας του. Ευτυχώς τα κατάφερε και μας παρέδωσε τη Δεύτερη Συμφωνία του, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μουσικής, όπου το πάθος εναλλάσσεται με τη γαλήνη και το μυστήριο με τη μελαγχολία, πλέκοντας μία ουράνια μελωδία που καταλήγει στη λύτρωση.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ώρα 20:30
Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας: Kimbo Ishii

Πιάνο: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος

Πρόγραμμα:
Μιχαήλ Γκλίνκα: Εισαγωγή από την όπερα ‘Russlan and Ludmilla’
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 23
Σεργκέι Ραχμάνινοφ: Συμφωνία αρ.2 σε μι ελάσσονα, έργο 27
Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης/Θεωρεία 10 €
Μειωμένο 5 €

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους
2310 236990

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Η είσοδος για τους φοιτητές του Α.Π.Θ. και τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι δωρεάν στις αμιγείς παραγωγές της Κ.Ο.Θ.

Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-19:00 την εκπομπή ‘Η Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία’ με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα

You may also like...