Ρεσιτάλ του Θοδωρή Τζοβανάκη στο Μέγαρο Μουσικής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Θοδωρής Τζοβανάκης

Πιανόραμα
Η μεγάλη τέχνη της μικρής φόρμας

Δευτέρα 27 Μαρτίου, 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ο πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και του Ευρωπαϊκού Mουσικού Iδρύματος της YAMAHA στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, στη Βασιλική Ακαδημίας της Σκοτίας και στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης αποκτώντας δίπλωμα σολίστ πιάνου και τους μεταπτυχιακούς τίτλους «Konzertexamen» και «Master in performance». Είναι επίσης πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
Έχει μελετήσει με τους Δ. Ευνουχίδου, R. Gediga, G.D. Madge, A. Radinovitch, P.L. Aimard, A. Lonquich. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με συμφωνικές ορχήστρες και μουσικά σύνολα από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, το Ισραήλ και την Ουκρανία.
Έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ, όπως στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, στο International Keyboard Institute and Festival στη Νέα Υόρκη, στο Φεστιβάλ Chopin του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Chopin Βελιγραδίου και αλλού. Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου και μουσικής δωματίου σε Αθήνα, Λονδίνο, Βιέννη, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Βελιγράδι, Γενεύη, Τεργέστη, Εδιμβούργο, Γλασκόβη, Κολωνία, Βόννη, Κάιρο, Τρίπολη Λιβύης, Γάνδη, Ουτρέχτη, Χάγη, Άμστερνταμ και αλλού.
Πρώτες εκτελέσεις του περιλαμβάνουν: το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του W. Lutoslawski στην Ουκρανία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Οδησσού και στην Ελλάδα με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνία κοντσερτάντε για πιάνο και ορχήστρα του C. Szymanowski με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Κοντσέρτο Lousatzak του A. Hovhaness και το νεανικό κοντσέρτο WoO 04 του L. v. Beethoven με τους Μουσικούς της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής.
Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έχει ερμηνεύσει και ηχογραφήσει έργα για σόλο πιάνο και κύκλους τραγουδιών των Δ. Μητρόπουλου και Α. Ριάδη. Η τελευταία του ηχογράφηση περιλαμβάνει τραγούδια των J. Brahms, H. Wolf, F. Mendelssohn, R. Schumann και F. Schubert.
Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας της Τσεχίας και του Ισραήλ.
Επί σειρά ετών έχει υπάρξει καθηγητής πιάνου σε ακαδημαϊκά και μουσικά ιδρύματα όπως το Virtuosi School of Music στη Χάγη, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και το Ωδείο Αθηνών.

Θοδωρής Τζοβανάκης
Ρεσιτάλ πιάνου

Η μεγάλη τέχνη της μικρής φόρμας

Δευτέρα 27 Μαρτίου, 20:30
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
H Aίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ένας χώρος με εξαιρετική ακουστική, ανοιχτός στη μουσική δημιουργία από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας, υποδέχεται το βράδυ (8:30 μ.μ.) της Δευτέρας 27 Μαρτίου τον πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη. Ο γνωστός σολίστ, o oποίος έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έργα συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα και έχει ηχογραφήσει αλλά και ερμηνεύσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση συνθέσεις Μητρόπουλου και Ριάδη, προτείνει στους μουσικόφιλους ένα γοητευτικό πανόραμα από πιανιστικές μινιατούρες ρώσων μουσουργών. Το ρεσιτάλ του τιτλοφορείται «Η μεγάλη τέχνη της μικρής φόρμας» και περιλαμβάνει μικρά κομψοτεχνήματα των Αλεξάντρ και Γιούλιαν Σκριάμπιν, Τσαϊκόφσκι, Μέντνερ και Προκόφιεφ.
Ο Θ. Τζοβανάκης εμφανίζεται στο Μέγαρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κύκλου Μουσική Δωματίου-Πιανόραμα-Από τη Ρωσία με αγάπη.
«Η πατρίδα του Σκριάμπιν και του Προκόφιεφ», …
όπως γράφει στο σημείωμά του για το έντυπο πρόγραμμα της βραδιάς ο Χάρης Ξανθουδάκης, επιστημονικός σύμβουλος του Μεγάρου, «συνέβαλε τα μέγιστα στον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου ενός οργάνου που, αν και μεσουράνησε, στον 19ο αιώνα, διατήρησε ακμή και ενέργεια στον 20ό. Ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893) είχε μια σημαντική, αν και λιγότερο γνωστή, παραγωγή πιανιστικών έργων, όπως η «χωριάτικη ρωσική σκηνή», Ντούμκα. Ανάλογα κομμάτια συνέθεσαν ρώσοι ρομαντικοί, εθνικιστές ή πρώιμοι μοντερνιστές, όπως ο Σεργκέι Λιαπουνόφ (1859-1924), ο Αλεξάντρ Σκριάμπιν (1872-1915) και ο γιος του Γιούλιαν (1908-1919) που πέθανε σε ηλικία μόλις 11 ετών και ο Νικολάι Μέντνερ (1880-1951).»

Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ του Θοδωρή Τζοβανάκη περιλαμβάνει τα 4 πρελούδια (1918) του Γιούλιαν Σκριάμπιν, την Ντούμκα (1886) του Τσαϊκόφσκι, αποσπάσματα από τα Έξι παραμύθια, έργο 51 (1928) του Μέντνερ, την Πρώτη Σονάτα του Προκόφιεφ (1891-1953) στην αναθεωρημένη της εκδοχή του 1909 και τα 24 Πρελούδια, έργο 11 του Αλεξάντρ Σκριάμπιν, τα οποία ο συνθέτης επεξεργαζόταν επί σχεδόν τριάντα χρόνια, από το 1888 έως το 1915.

Tιμές εισιτηρίων
10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α)
Ειδικές τιμές
4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι) ● 6 € (πολύτεκνοι, 65+)

Πληροφορίες για το κοινό
210 72.82.333
www.megaron.gr

Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/

You may also like...