Ρεσιτάλ Πιάνου – Νικόλαος Σαββίδης

011df58dΣάββατο 19 Νοεμβρίου · Νικόλαος Σαββίδης · Ρεσιτάλ πιάνου
Ο ελληνορωσικής καταγωγής πιανίστας Νικόλαος Σαββίδης παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα με τη σουίτα από το πολυαγαπημένο μπαλέτο του Tchaikovsky, «Καρυοθραύστης», στην διασκεδαστική μεταγραφή του Pletnev για πιάνο, καθώς και έργα των Prokofiev και Medtner. Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση οι «Μουσικές Ζωγραφιές» του επίσης ελληνορωσικής καταγωγής συνθέτη Κ. Παντελίδη.
Πρόγραμμα
S. Prokofiev, Σονάτα αρ. 2, σε ρε ελάσσονα, έργο 14
Σονάτα αρ. 3, σε λα ελάσσονα, έργο 28
N. Medtner, Canzona matinata , έργο 39, αρ. 4
Sonata tragica, έργο 39, αρ. 5
διάλειμμα
Κ. Παντελίδης, ‘Μουσικές ζωγραφιές’ (για παιδιά), Α’ παγκόσμια εκτέλεση
P. I. Tchaikovsky – M. Pletnev, Σουίτα για πιάνο από το μπαλέτο ‘Καρυοθραύστης’
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Μόσχα και εκπροσωπεί τη φημισμένη ρωσική πιανιστική σχολή. Σε ηλικία 8 χρονών ξεκίνησε τις σπουδές στο πιάνο, δύο χρόνια αργότερα έδωσε το πρώτο του ατομικό ρεσιτάλ. Φοίτησε με υποτροφία του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας στην Ανώτατη Σχολή του Κρατικού Ωδείου της Μόσχας ‘Π. Τσαϊκόφσκι’. Ανάμεσα στους καθηγητές του υπήρξαν καταξιωμένοι Ρώσοι καλλιτέχνες – Ντ. Μεσρόποβα, Μ. Ντροζντόβα, Α. Σκαβρόνσκι, Α. Ντίεβ, Α. Μποντουριάνσκι, Α. Καντίνσκι. Έλαβε μέρος σε πολυάριθμα φεστιβάλ και σε αρκετούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις. Συνέπραξε πολλάκις ως σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες, συνεργαζόμενος με γνωστούς μαέστρους (Κ. Τρικολίδης, Δ. Αγραφιώτης, Η. Βουδούρης, Α. Ζιγκάιλο). Το 2011 υπήρξε οργανωτής και συμμετέχων μεγάλης πολιτιστικής εκδήλωσης στη μνήμη του αρχιμουσικού Οδυσσέα Δημητριάδη στο Διεθνές Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας. Σήμερα ο Νικόλαος Σαββίδης ασκεί έντονη συναυλιακή δραστηριότητα στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Σχεδόν σε κάθε ατομικό του ρεσιτάλ ο πιανίστας παρουσιάζει διαφορετικό πρόγραμμα, ενώ εμφανίζεται συχνά με σύνολα μουσικής δωματίου. «Ο Νικόλαος Σαββίδης ανήκει σ’εκείνους τους σπάνιους μουσικούς που αναδεικνύουν τα νοήματα όλων των πτυχών του μουσικού κειμένου και με τη βαθειά κατανόησή του μαγεύουν τον ακροατή. Η ερμηνεία του χαρακτηρίζεται από τον πλούτο των ηχοχρωμάτων, από την λεπτομερή προσοχή και τον σεβασμό του στο πρωτότυπο κείμενο του κάθε έργου…». – Ι.Τούρκινα, καθηγήτρια, βραβευμένη καλλιτέχνης της Ρωσίας.
Εισιτήρια
10 € – κανονικό
5 € – μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής κάρτας νέων, κάτοχοι κάρτας πολιτισμού, άνεργοι, πολύτεκνοι, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών
Ελεύθερη είσοδος με την επίδειξη της αντίστοιχης ταυτότητας σε σπουδαστές και καθηγητές του ΔΩΘ, φοιτητές του τμήματος ΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σπουδαστές του ΚΩΘ.
Προπώληση
Ηλεκτρονικά στο www.thessalonikipianofestival.gr
Γκαλερί Αγγελόπουλου , Τσιμισκή 121, 2310 273298, Δε-Σα 10:00-14:00, Τρ, Πε, Πα 18.00-20.00
Πληροφορίες εκδήλωσης
Ημερομηνία διεξαγωγής:
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 – 20:30 έως 23:00
Χώρος:
Αμφιθέατρο Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

You may also like...