Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Bjørn Andor Drage 

Ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου

Παρασκευή 19 Απριλίου | 20:30
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Iδεώδης εισαγωγή για τις φετινές πασχαλινές εκδηλώσεις, το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου του Bjørn Andor Drage [Μπγιορν Άντορ Ντράγκε] λίγες μόλις ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα (Παρασκευή 19 Απριλίου, ώρα 8:30 μ.μ.), μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στο κατανυκτικό της πνεύμα. Στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης ο επιβλητικός ήχος του βασιλιά των μουσικών οργάνων υμνεί το Θείο Πάθος μέσα από συνθέσεις σπουδαίων μουσουργών και βιρτουόζων του είδους, όπως του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, του Γιόχαν Πάχελμπελ, του Φέλιξ Μέντελσον, του Λουί Βιερν, του Γκυ Μποβέ, αλλά και μέσα από ευφάνταστες μεταγραφές έργων Γκρηγκ και Σβέντσεν, τις οποίες υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος νορβηγός οργανίστας.
Η συναυλία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων.

Το πρόγραμμα
Σημαντικοί σταθμοί του Μπγιορν Άντορ Ντράγκε, σε αυτή τη μουσική διαδρομή του από την προκλασική εποχή έως σήμερα, αποτελούν οι συνθέσεις δύο επιφανών προσωπικοτήτων του Μπαρόκ, του Γ.Σ. Μπαχ (1685-1750) και του Γιόχαν Πάχελμπελ (1653-1706). Από την πλούσια εργογραφία του μεγάλου κάντορα της Λειψίας, ο φημισμένος σολίστ επέλεξε να παρουσιάσει το Κομμάτι για όργανο σε σολ μείζονα και το χορικό-πρελούδιο «Αμνέ του Θεού, αθώε εσύ!». Το μουσικό τοπίο συμπληρώνεται από τη Σακόν σε φα ελάσσονα του Πάχελμπελ. Στο πρώτο μέρος του ρεσιτάλ θα ακουστούν ακόμη η Σονάτα για όργανο βασισμένη στο χορικό «Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς» του Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ (1809-1847) καθώς και δύο αποσπάσματα από τη Συμφωνία για εκκλησιαστικό όργανο αρ. 3 του γάλλου οργανίστα της Νοτρ Νταμ και συνθέτη Λουί Βιερν(1870-1937).
Στο δεύτερο μέρος το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην κλασική και σύγχρονη δημιουργία. Το πρόγραμμα ανοίγει με το έργο Οκτώ μικρά κομμάτια για την παρουσίαση ενός εκκλησιαστικού οργάνου του σύγχρονου ελβετού συνθέτη και οργανίστα Γκυ Μποβέ (γενν. 1942) και κλείνει με μεταγραφές για όργανο από τον Ντράγκε δημοφιλών ορχηστρικών κομματιών που φέρουν την υπογραφή δύο διάσημων συμπατριωτών του. Ο διακεκριμένος σολίστ θα ερμηνεύσει τους Νορβηγικούς χορούς αρ. 1 και 4 του Έντβαρντ Γκρηγκ (1843-1907), «πατέρα» της Νορβηγικής Εθνικής Σχολής, και την Εορταστική Πολωνέζα του Γιόχαν Σβέντσεν (1840-1911), ο οποίος ήταν σύγχρονος του Γκρηγκ και διέπρεψε στη Βόρεια Ευρώπη κατά τη ρομαντική εποχή ως συνθέτης, μαέστρος και βιολονίστας.

Ο νορβηγός οργανίστας και συνθέτης Bjørn Andor Drage…
… σπούδασε εκκλησιαστική μουσική στο Όσλο, όπου και έκανε το ντεμπούτο του. Στη συνέχεια, σταδιοδρόμησε ως καθηγητής εκκλησιαστικού οργάνου και εκκλησιαστικής μουσικής στο Ωδείο του Τρόντχαϊμ, ενώ εργάστηκε επί μία δεκαετία ως οργανίστας του καθεδρικού ναού της πόλης Mπόντο. Το 2007 εξελέγη καθηγητής εκκλησιαστικού οργάνου στο Πανεπιστήμιο του Τρόμσο ενώ από το 2008 εργάζεται ως καθηγητής θεωρίας και σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Νορντ του Μπόντο.
Ως οργανίστας έχει περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη, στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, έχει λάβει μέρος σε γνωστά φεστιβάλ στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στους καθεδρικούς ναούς της Κολωνίας και του Ουεστμίνστερ. Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές της νορβηγικής ραδιοτηλεόρασης, του BBC 3 καθώς και των Ραδιοφωνιών της Δανίας και της Βόρειας Γερμανίας. Έχει επίσης πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα που καλύπτει ευρύ φάσμα: από την «κλασική» μουσική μέχρι τη ροκ και την αβανγκάρντ.
Ως συνθέτης έχει γράψει έργα σε ποικίλα μουσικά στιλ και για διάφορους συνδυασμούς οργάνων και έχει λάβει παραγγελίες από σκανδιναβικά ορχηστρικά σύνολα και σχήματα μουσικής δωματίου, φεστιβάλ και πολιτιστικούς φορείς.

Tιμές εισιτηρίων
7,50 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 € ● 20 € ● 25 € ● 30 € ● 35 €
Eισιτήρια
210 72 82 333, megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες
210 72 82 333
http://www.megaron.gr
https://www.facebook.com/megaron.gr
https://www.instagram.com/megaron_athens/
https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://plus.google.com/+MegaronGr
https://www.pinterest.com/megaronathens/

Χορηγοί επικοινωνίας
EΡΤ ● NOVA ● ACTION 24 ● NATURA NRG ● FREE MONEY ● ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7 ● ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 ● KOSMOS 93.6 ● ΔΙΕΣΗ 101.3 ● ΑΘΗΝΑ 9.84 ● CULTURENOW.GR ● NAFTEMPORIKI.GR ● CLICKATLIFE.GR ● ARTANDPRESS.GR ● TOSPIRTO.NET ● METEO.GR ● SOFOKLEOUSIN.GR

You may also like...