«Πώς να μιλήσει κανείς για τον χρόνο, ακόμα και στους υπολογιστές;»

gerardΔιάλεξη του Gérard Berry, καθηγητή του Collège de France
Tετάρτη 29 Απριλίου, ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα
και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Ο διαπρεπής καθηγητής του Collège de France (έδρα «Αλγόριθμοι, μηχανές και γλώσσες») Gérard Berry [Ζεράρ Μπερρύ] θα παρουσιάσει τη διάλεξη με θέμα «Πώς να μιλήσει κανείς για το χρόνο, ακόμη και στους υπολογιστές;» την Τετάρτη 29 Απριλίου (ώρα 19:00) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Συντονίζει ο Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση). Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.
Ο χρόνος που περνά παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο,…
… ένα μυστήριο που η καθομιλουμένη ανέκαθεν αδυνατούσε να αποδώσει με ακρίβεια: συχνά περιορίζεται σε μεταφορές ή παράξενες εκφράσεις σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής («ο χρόνος περνά γρήγορα», «ατελείωτα λεπτά»). Επιπλέον, η μέτρηση του χρόνου γίνεται πραγματικά αξιόπιστη μόνο από τα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ η παγκόσμια ώρα υπάρχει μόλις από τα τέλη του 19ου. Στη Φυσική μιλούμε παραδοσιακά για την πραγματική γραμμή του χρόνου («το βέλος του χρόνου»). Αλλά στην Πληροφορική η ανάγκη να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για τον χρόνο ενισχύεται από τη γενίκευση των κυβερνο-φυσικών συστημάτων, δηλαδή των συστημάτων αυτόματης πλοήγησης αυτοκινήτων, αεροπλάνων, ρομπότ ή των ποικίλων συσκευών, καθώς και από τη γενίκευση των συστημάτων πληροφόρησης που είναι συγχρονισμένα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτές οι εφαρμογές απαιτούν μια εντελώς καινούργια προσέγγιση του χρόνου.
Στην εκδήλωση του Megaron Plus, ο Ζεράρ Μπερρύ θα εξηγήσει στο κοινό πώς μπορούμε να μιλάμε ρητά για αυτά τα νέα ήδη χρόνου, αλλά και γιατί οι σχετικές γλώσσες Πληροφορικής χρησιμοποιούνται σε τόσο διαφορετικά πεδία όπως είναι τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα λογισμικά υψηλής ασφάλειας ή και η μουσική.

Ο Ζεράρ Μπερρύ…
… έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, της Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Academia Europaea. Εργάστηκε ως ερευνητής στην École des Mines του Παρισιού και του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Πληροφορικής και Αυτοματισμών-INRIA (1970-2000). Κατείχε τη θέση του επιστημονικού διευθυντή στην εταιρεία Εsterel Technologies (2001-2009) και στο INRIA, καθώς και του προέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης του INRIA (2009-2012). Από το 2012 είναι κάτοχος της έδρας «Αλγόριθμοι, μηχανές και γλώσσες» στο Collège de France, όπου δίδαξε και στο παρελθόν (έδρες «Τεχνολογική καινοτομία» Liliane Bettencourt/2007-8 και «Πληροφορική και ψηφιακές επιστήμες»/2009-2010).
Η συμβολή του Ζεράρ Μπερρύ στην επιστήμη της Πληροφορικής είναι πολύπλευρη και αφορά κυρίως: στην τυπική επεξεργασία των γλωσσών προγραμματισμού και των σχέσεών τους με τη μαθηματική λογική, στον παράλληλο προγραμματισμό και τον πραγματικό χρόνο, στην υποβοηθούμενη από Η/Υ ανάπτυξη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και στην τυπική επαλήθευση προγραμμάτων και κυκλωμάτων. Στον Ζεράρ Μπερρύ οφείλεται επίσης η δημιουργία της γλώσσας προγραμματισμού Esterel. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται ακόμη η μελέτη των επιπτώσεων της Πληροφορικής Επανάστασης στους χώρους της εκπαίδευσης και στις άλλες επιστήμες, καθώς και στην κοινωνία εν γένει.
O Zεράρ Μπερρύ είναι επίσης Πρόεδρος του Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Έρευνας της École Polytechnique της Γαλλίας, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Σχολής Μηχανικών ESIEE του Παρισιού, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του γαλλικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ακουστικού Συντονισμού/Μουσικής (IRCAM) και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας της Γαλλίας. Το 2014, το έργο του βραβεύτηκε με τη μεγαλύτερη επιστημονική διάκριση της Γαλλίας, το Χρυσό Μετάλλιο του CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας).
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...