“Πρώτες απόπειρες Κύκλος” Κινηματογραφικών Προβολών

To Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Ίδρυμα SGAE σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν το διήμερο σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου «Πρώτες απόπειρες». Οι προβολές πραγματοποιούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) την Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018. Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Ο κύκλος «Πρώτες απόπειρες» έχει ως στόχο να αναδείξει τα πρώτα έργα νέων κινηματογραφιστών, που δημιουργούν σε πολύ διαφορετικά είδη, αλλά πιστεύουν στον κινηματογράφο ως χώρο έκφρασης. Για το 2018, όλες οι ταινίες που παρουσιάζονται έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες. Οι Ισπανίδες κινηματογραφίστριες έχουν το δικό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα και ευθύνη στην ισπανική παραγωγή, που αξίζει να αντιμετωπιστεί ως ένας ακόμη «τόπος» που αποδεικνύει την πολυφωνία και τον πλούτο του ισπανικού κινηματογράφου. Στον απόηχο του #metoo, οι φετινές «Πρώτες απόπειρες» αναφέρονται στην παρενόχληση αλλά εκφράζουν και την δύναμη με την οποία η γυναικεία δημιουργία θέλει ν’ ανοίξει δρόμο, σπάζοντας τα πατριαρχικά πρότυπα.

Αναλυτικά:

Δευτέρα 10/12, 18:00: Χορεύοντας Μπετόβεν (2017), της Arantxa Aguirre.

Ντοκυμαντέρ, Διάρκεια: 79΄. Κατάλληλη για όλους

Το ανέβασμα της χορογραφίας της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν από τα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάνης. Η ιστορία του έργου, οι προκλήσεις αυτής της πολυπολιτισμικής παράστασης, οι μεθοδικές και απαιτητικές για τους χορευτές πρόβες και η συνεργασία ανάμεσα στο ελβετικό συγκρότημα, το Μπαλέτο του Τόκιο και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ.

Δευτέρα 10/12, 19:30: Οι φίλες της Άγκατα (2016), των Laia Alabart, Alba Cros,   Laura Rius, Marta Verheyen

Κοινωνική, Διάρκεια: 72΄. Κατάλληλη για όλους.

Η Άγκατα ξεκινά τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο, αλλά εξακολουθεί να βλέπει τακτικά τις φίλες της από το σχολείο, με τις οποίες μοιράζεται γιορτές, μυστικά, ταξίδια, πλάκες και τσακωμούς.

 

Τρίτη 11/12, 18:00: Esquece Monelos (2017), της Ángeles Huerta.

Ντοκυμαντέρ, Διάρκεια: 75΄. Κατάλληλη για όλους

Στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν περισσότεροι νευρώνες απ’ ότι σωματίδια στο σύμπαν. Αν τους βάζαμε τον έναν πίσω από τον άλλον, το μοναδικό πράγμα που θα βλέπαμε θα ήταν ένα μικρό ποτάμι, ασήμαντο και ταυτόχρονα άπειρο. Κάτω από τους δρόμους της Κορούνια υπάρχει ένα ξεχασμένο ποτάμι, το οποίο όμως, όταν πλημμυρίζει, απαιτεί την κοίτη που του στέρησαν οι άνθρωποι.

Την προβολή ακολουθεί συζήτηση με την σκηνοθέτρια. Συντονίζει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, Στέφανος Κόλλιας.

 

Τρίτη 11/12, 20:00: Η συκιά των μπάσταρδων (2017), της Ana Murugarren Fabo.

Δραματική, Διάρκεια: 106΄. Κατάλληλη για άνω των 12 ετών.

Ένας φαλαγγίτης γίνεται ερημίτης και εγκλωβίζεται στη φροντίδα μιας συκιάς, όταν παρατηρεί το γεμάτο μίσος βλέμμα ενός δεκάχρονου παιδιού, γιου ενός από τα θύματά του.

You may also like...