Πρόγραμμα συναυλιών ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ για ΜΜΕ

Πρόγραμμα συναυλιών Κ.Ο.Θ. για ΜΜΕ
Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2014
Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30 TSSOVRANOS
Ρώσικο Capriccio
Εναρκτήρια συναυλία καλλιτεχνικής περιόδου
Έργα Ρίμσκι – Κόρσακοφ, Προκόφιεφ, Τσαϊκόφσκι
William Youn, Πιάνο
Γεώργιος Βράνος , Διεύθυνση Ορχήστρας
· Η καλλιτεχνική περίοδος 2014-15 ξεκινάει με επιλεγμένους και φημισμένους Ρώσους συνθέτες και στο πιάνο τον ταλαντούχο κορεάτη σολίστ William Youn.
Νικολάι Ρίμσκι – Κόρσακοφ Ισπανικό καπρίτσιο
Σεργκέι Προκόφιεφ Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε ΝΤΟ-Μείζονα, έργο 26
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Συμφωνία αρ. 4 σε φα-ελάσσονα, έργο 36
Η 56η καλλιτεχνική περίοδος της Κ.Ο.Θ. ξεκινά με ένα εκλεκτό πρόγραμμα κορυφαίων Ρώσων συνθετών, πλούσιο σε συμβολισμούς για το παρών μίας ορχήστρας, φύσει «ανήσυχης» και θέσει «κοινωνικής», που κινείται διαρκώς και εξελίσσεται, παράγοντας πολιτισμό για όλους, είτε μέσα σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών, είτε σε μια συνοικιακή πλατεία, μία σχολική αίθουσα ή ακόμη κι ένα εργοτάξιο. Ρωσική μουσική λοιπόν από ένα συμφωνικό σύνολο που λάμπει εκθαμβωτικά, σαν το Ισπανικό Καπρίτσιο του κοσμοπολίτη ναυτικού Ρίμσκυ-Κόρσακοφ, εκπλήσσει ευχάριστα, όπως οι εναλλαγές ρυθμού στο 3ο Κοντσέρτο για πιάνο του ιδιοφυούς Προκόφιεφ και αντιστέκεται στις δυσκολίες με την ασυγκράτητη ορμή της 4ης Συμφωνίας του βαθιά συναισθηματικού Τσαϊκόφσκι.
«Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι.» Arnold J. Toynbee, Βρετανός ιστορικός
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
Η Κ.Ο.Θ. στα 49α Δημήτρια
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30
Έργα Σοστακόβιτς, Ρίμσκι – Κόρσακοφ
Γιώργος Δεμερτζής, Βιολί
Ανδρέας Τσελίκας, Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – 49α Δημήτρια, Δήμος Θεσσαλονίκης
· Η Κ.Ο.Θ. για άλλη μια χρονιά συμμετέχει στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ, στον μεγάλο καλλιτεχνικό θεσμό της Θεσσαλονίκης με έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών και στο βιολί έναν από τους κορυφαίους Έλληνες σολίστες, τον Γιώργο Δεμερτζή.
Ντμίτρι Σοστακόβιτς Κοντσέρτο για βιολί αρ. 1 σε λα-ελάσσονα, έργο 77 (έργο 99)
Νικολάι Ρίμσκι – Κόρσακοφ Σεχραζάτ, έργο 35
Ο σουλτάνος Σαχριάρ πεπεισμένος για την απιστία και την ανειλικρίνεια των γυναικών, ορκίστηκε να θανατώνει κάθε του σύζυγο μετά την πρώτη νύχτα γάμου. Όμως, ανέβαλε για χίλιες και μια νύχτες την εκτέλεση της Σεχραζάτ, παρασυρμένος από περιέργεια για τη συνέχεια των ιστοριών της, ώσπου στο τέλος της χάρισε τη ζωή. Ο Ρίμσκυ-Κόρσακοφ μας διηγείται το πολυαγαπημένο ανατολίτικο παραμύθι με μία ατμοσφαιρική σουίτα που καθηλώνει τον ακροατή, όπως ακριβώς η Σεχραζάτ τον σουλτάνο. Στο πρώτο μέρος ο κορυφαίος βιρτουόζος Γιώργος Δεμερτζής αναμετράται με το 1ο κοντσέρτο για βιολί του Σοστακόβιτς, που απαιτεί από το σολίστα προετοιμασία αθλητή, δεδομένων των πολύ υψηλών ταχυτήτων και της απίστευτης έντασης του φινάλε.
«Όταν ανοίξει το μελανοδοχείο του πλούτου και της φήμης, βούτηξε στο μελάνι της γενναιοδωρίας και της επιείκειας. Γράψε γενναίες και ευγενείς πράξεις και κέρδισε επαίνους από το πρώτο στίγμα της πένας σου».
14η από τις Χίλιες και μια νύχτες
Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30
100 χρόνια Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Έργα Σοστακόβιτς, Νικήτα, Ριάδη, Ανισέγκου, Βέρντι
Μυρτώ Παπαθανασίου, Σοπράνο
Δόμνα Ευνουχίδου , Λόλα Τότσιου, Αντώνης Ανισέγκος, Θεόδωρος Αλβανός, Σταμάτης Βλαχοδημήτρης, Μελίνα Τσινάβου, Πιάνο
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – Κ.Ω.Θ.
· Η Κ.Ο.Θ. γιορτάζει τα 100 χρόνια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και συμπράττει με φημισμένους απόφοιτους του Κ.Ω.Θ. σε μια ξεχωριστή συναυλία με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, έξι πιανίστες και τρία πιάνα επί σκηνής.
Ντμίτρι Σοστακόβιτς Εορταστική Εισαγωγή σε ΛΑ-Μείζονα για ορχήστρα, έργο 96
Κώστας Νικήτας Θέμα και Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα του Σόλωνα Μιχαηλίδη για έγχορδα
Αιμίλιος Ριάδης (ενορχήστρωση: Β. Συμεωνίδης) Τέσσερα Τραγούδια (Της Οδαλίσκης Το Τραγούδι, Νανούρισμα, Ανατολίτικο Τραγουδάκι, Η Χορεύτρια)
Αντώνης Ανισέγκος Αζώθ, για 3 πιάνα/12 χέρια και ορχήστρα
Τζουζέπε Βέρντι Πρελούδιο και φινάλε της Α’ Πράξης, Λα Τραβιάτα
Το 1914 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποδεχόμενος την πρόταση του Αλέξανδρου Καζαντζή, ίδρυσε το Ωδείο Θεσσαλονίκης με σκοπό να δημιουργήσει ένα λίκνο δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού στην πρόσφατα απελευθερωθείσα πόλη, που θα αποτελούσε παράλληλα εφαλτήριο ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Το Κρατικό Ωδείο (όπως μετονομάστηκε το 1997) καθιερώθηκε έκτοτε ως σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου, ενώ υπήρξε και η μήτρα μέσα από την οποία γεννήθηκε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Σήμερα οι δυο φορείς γιορτάζουν μαζί τα 100 χρόνια ιστορίας του Ωδείου, με εκλεκτούς καλεσμένους που τιμούν το παρελθόν και παραδίδουν τη σκυτάλη στο μέλλον, στεκούμενοι επί σκηνής δίπλα σε αυτούς που, «ρουφώντας» γνώση και καταθέτοντας κόπο, προετοιμάζονται για να διεκδικήσουν στο μέλλον το δικό τους μερίδιο αναγνώρισης κι επιτυχίας.
«Το έργο του Ωδείου είναι δύσκολο να αξιολογηθεί μέσα σε λίγες γραμμές. Ξεκινώντας από το έρεβος που αφήκε η σκλαβιά, άναψε ένα ελπιδοφόρο λυχνάρι, που σιγά σιγά έγινε ένας φάρος, που φώτιζε το πνεύμα και τις καρδιές χιλιάδων σπουδαστών…»
Σόλων Μιχαηλίδης (από την ομιλία του στον εορτασμό των 50χρονων του Ωδείου)
Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014
Ο.Μ.Μ.Θ. – Αίθουσα Μ1
21:00
Επετειακή συναυλία – Έλληνες και Φιλέλληνες
Έργα Σκαλκώτα, Σαμαρά, Καλομοίρη, Μιχαηλίδη, Μάντζαρου, Ραβέλ
Μέτζο Σοπράνο: Αγγελική Καθαρίου
Συμμετοχή Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, Διδασκαλία Μαίρη Κωνσταντινίδου
Άλκης Μπαλτάς, Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – Ο.Μ.Μ.Θ, συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
· Η Κ.Ο.Θ. διοργανώνει μια μεγάλη συναυλία με έργα ελλήνων και φιλελλήνων συνθετών για να τιμήσει τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο και την Εθνική Επέτειο. Στη συναυλία συμμετέχει και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τη συναυλία θα διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Άλκης Μπαλτάς, ο οποίος υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κ.Ο.Θ.
Σόλων Μιχαηλίδης Δύο Βυζαντινά Σκίτσα
Νίκος Σκαλκώτας Τέσσερις Ελληνικοί Χοροί: Ηπειρώτικος Ι-3, Μακεδονικός Ι-10, Κρητικός Ι-2, Χοστιανός ΙΙΙ-25
Μωρίς Ραβέλ Πέντε Ελληνικά Τραγούδια
Χρήστος Σαμαράς Μακεδονική Ραψωδία για ορχήστρα
Μανώλης Καλομοίρης Συμφωνία της Λεβεντιάς
Νικόλαος Μάντζαρος Ύμνος εις την Ελευθερίαν, Ωδή 24 (ενορχ. Άλκης Μπαλτάς)
Στη θέση του αλόγου θα υπάρχει ένα πόντιουμ και πάνω του, αντί ενός στρατηγού που με υψωμένο ξίφος προελαύνει προς τη Θεσσαλονίκη με τους ευζώνους του, ένας μαέστρος με υψωμένη μπαγκέτα, που θα διευθύνει περισσότερους από 180 καλλιτέχνες, σε μία μεγαλειώδη συναυλία προς τιμήν εκείνης της ημέρας. Οι 2 κορυφαίες ορχήστρες της πόλης ερμηνεύουν έργα που ενσωματώνουν μελωδικά στοιχεία της ελληνικής δημοτικής μουσικής παράδοσης και βυζαντινών ύμνων. Ο πολυπράγμων (και ιδρυτής της ΚΟΘ) Μιχαηλίδης, ο πρωτοπόρος Σκαλκώτας, ο κορυφαίος ιμπρεσιονιστής Ραβέλ, ο πολυβραβευμένος Αστρινίδης, ο δάσκαλος Σαμαράς και ο «πατέρας» της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Καλομοίρης ενστάλαξαν στα έργα τους την αυθεντική λεβεντιά του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού και την κατανυκτική μυσταγωγία της βυζαντινής μουσικής, δημιουργώντας αριστουργήματα. Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να κλείνει καλύτερα από το να απολαύσουμε τον εθνικό μας ύμνο ερμηνευμένο από την ελίτ των Ελλήνων μουσικών.
Τοῖς τῶv ἰαμάτωv σου ῥείθροις Δημήτριε, τὴv Ἐκκλησίαν Θεὸς ἐπορφύρωσεv, ὁ δούς σοι τὸ κράτος ἀήττητοv, καὶ περιέπωv τὴν πόλιv σου ἄτρωτοv· αὐτῆς γὰρ ὑπάρχεις τὸ στήριγμα.
Κοντάκιον Αγίου Δημητρίου
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30
Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Νέοι Καλλιτέχνες» 2014
Ειδικότητα «Διεύθυνσης Ορχήστρας»
Έργα Στράους, Σούμαν, Μπραμς
Την ορχήστρα θα διευθύνουν οι 3 φιναλίστ του διαγωνισμού
· Η Κ.Ο.Θ. στο πλαίσιο της αποστολής της να αναδείξει νέα μουσικά ταλέντα διοργανώνει για πρώτη φορά διαγωνισμό μαέστρων και καλεί το κοινό σε μια μοναδική εμπειρία με έργα φημισμένων συνθετών.
Κοινό έργο για τους 3 φιναλίστ: Γιόχαν Στράους Εισαγωγή, Η Νυχτερίδα
Μετά από κλήρωση:
Ρόμπερτ Σούμαν Συμφωνία αρ. 3 σε ΜΙ-ύφεση Μείζονα, έργο 97 (1ο μέρος)
Γιοχάνες Μπραμς Συμφωνία αρ. 3 σε ΦΑ-Μείζονα, έργο 90 (1ο μέρος)
Γιοχάνες Μπραμς Συμφωνία αρ. 1 σε ντο-ελάσσονα, έργο 68 (4ο μέρος)
Ο καθιερωμένος πανελλήνιος διαγωνισμός, που διεξάγεται στη μνήμη του Δημήτρη Δημητριάδη, αφορά φέτος σε νέους μαέστρους, που θα κληθούν να διδάξουν γνωστά έργα του ρεπερτορίου, σε ένα μικρό σύνολο και σε μία πλήρη συμφωνική ορχήστρα. Αποκορύφωμα του διαγωνισμού αποτελεί ο μεγάλος τελικός, όπου οι 3 φιναλίστ θα διευθύνουν την Κ.Ο.Θ.. Πριν φτάσουν όμως εκεί, θα κληθούν να ξεπεράσουν μία σειρά δυσκολιών με τη στωικότητα και το θάρρος του Κόμη Έγκμοντ και να χορέψουν με τη μπαγκέτα τους τον ίδιο το διάβολο, όπως έκανε με το βιολί του ο στρατιώτης Τζόζεφ. Όσοι «επιβιώσουν» θα κληθούν να αναμετρηθούν με μία μεθυσμένη Νυχτερίδα, να διασχίσουν τον ποταμό Ρήνο και να κατευνάσουν έναν χυδαίο και κακότροπο Γερμανό. Η Τέχνη απαιτεί θυσίες!
«Δάκρυα και γέλια, βαριοί λογισμοί, χαρές, λαχτάρες και μαύροι καημοί,
όνειρα ουράνια, θανάτου βραχνάς, ευτυχισμένη ω ψυχή που αγαπάς»
J.W. von Goethe, Egmont, Γ’ πράξη, μετάφραση Ι.Οικονομίδη, εκδόσεις Ζηκάκη, Αθήνα 1924
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014
Ο.Μ.Μ.Θ. – Αίθουσα Μ1
21:00
Μουσικές επαφές τρίτου τύπου
Έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Στέφανος Τσιαλής, Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – Ο.Μ.Μ.Θ.
· Μουσικές από τις ταινίες Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου, Σταρ Τρεκ, Άλιεν, Μάτριξ και Πόλεμος των Άστρων θα μεταφέρουν το κοινό στο διάστημα σ’ ένα μοναδικό αφιέρωμα της Κ.Ο.Θ. στη μουσική ταινιών επιστημονικής φαντασίας, στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Τζον Γουίλιαμς Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου
Τζον Γουίλιαμς Star Wars (Επίθεση των Κλώνων, Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται, Η Επιστροφή των Τζεντάι)
Μάικλ Τζιακίνο Σουίτα Star Trek: Into Darkness
Τζέιμς Χόρνερ Aliens: Η Επιστροφή
Τζέρι Γκόλντσμιθ Alien
Τζέρι Γκόλντσμιθ Capricorn One
Τζέρι Γκόλντσμιθ Star Trek: The Motion Picture
Ντον Ντέιβις Σουίτα The Matrix
‘’Το «Εντερπράιζ» υποδέχεται το «Ναβουχοδονόσορ»! Ο Κάπτεν Κερκ με τον Σποκ και το υπόλοιπο πλήρωμα καλωσορίζουν στην παρέα τους τον Νίο, τον Μορφέα και την Τρίνιτι. Σε λίγο καταφθάνουν ο Λουκ Σκαϊγουόκερ με τον Δάσκαλο Γιόντα και τους υπόλοιπους Τζεντάι. Στο τέλος (γιατί όχι;) επιβιβάζεται και ο ΕΤ με το ιπτάμενο ποδήλατό του. Ενωμένοι θα πολεμήσουν τον Αυτοκράτορα Νταρθ Σίντιους των Αρχόντων Σιθ, που συμμάχησε με τους επικίνδυνους Κλίνγκονς, τον Πράκτορα Σμιθ και το τρομερό Άλιεν…’’ Φτιάξτε και το δικό σας σενάριο, ως άλλος Πίτερ Χάιαμς, απολαμβάνοντας ζωντανά τη μουσική αγαπημένων ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Άλλωστε η μόνη κοινή γλώσσα σε μία στενή μας επαφή τρίτου τύπου θα είναι μια μελωδία.
«Πώς ορίζεις το «πραγματικό»; Αν εννοείς αυτό που μπορείς να νιώσεις, να μυρίσεις, να γευτείς και να δεις, τότε «πραγματικότητα» είναι απλά ηλεκτρικά σήματα που μπορεί να ερμηνεύσει ο εγκέφαλός σου»
‘Μορφέας’, The Matrix (1999)
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30
Χατζιδάκις & Friends
Έργα Βιβάλντι, Μότσαρτ, Χατζιδάκι
Νίκος Κυριόσογλου, Πιάνο
Μίλτος Λογιάδης, Διεύθυνση Ορχήστρας
· Μια συναυλία αφιερωμένη στον χαρισματικό Μάνο Χατζιδάκι και τους συνθέτες που αγαπούσε.
Antonio Vivaldi Κοντσέρτο σε ντο-ελάσσονα για έγχορδα και τσέμπαλο RV 120
Wolfgang Amadeus Mozart Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 20 σε ρε-ελάσσονα
Μάνος Χατζιδάκις Το Χαμόγελο της Τζοκόντα
Ο χαρισματικός Χατζιδάκις ενσωμάτωσε στα έργα του τεχνοτροπίες με διεθνή χαρακτήρα και συνδύασε μοναδικά την κλασική του παιδεία με τη λαϊκή μας μουσική παράδοση, καταφέρνοντας με τους πρωτότυπους συγκερασμούς του να καθορίσει την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής, κάνοντάς την παράλληλα παγκοσμίως γνωστή και αγαπητή. Ένα εξαίρετο δείγμα της συνθετικής του ικανότητας αποτελεί το Χαμόγελο της Τζοκόντας, που το εμπνεύστηκε ένα φθινοπωρινό απόγευμα στη Νέα Υόρκη, ακολουθώντας την περιπλάνηση μίας άγνωστης κι έχοντας στο μυαλό του (για μέρες) ένα θέμα του Βιβάλντι. Αν συνδυάσουμε και την μεγάλη του αγάπη για τα κοντσέρτα για πιάνο του Μότσαρτ, τότε καταλήγουμε στο σημερινό πρόγραμμα-φόρο τιμής στο σπουδαίο συνθέτη μας.
«Τα σύννεφα πυκνά πυκνά μαζεύονται κι απειλούν την ισορροπία μου σ’ έναν αβέβαιο κόσμο. Ας μπορούσα να τα σταματήσω… Ας μπορούσα να διαφύγω μέσα από μια στενή λουρίδα ουρανού. Που θα με πήγαινε και ποιον θα συναντούσα εκεί;»
Μάνος Χατζιδάκις, Από τις σημειώσεις του που συνοδεύουν το «Όταν έρχονται τα σύννεφα»
Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ
Η Κ.Ο.Θ. στο Thessaloniki Piano Festival
20:30
Τα πέντε κοντσέρτα του Μπετόβεν για πιάνο
Θοδωρής Τζοβανάκης (5/12), Τάσος Πάππας (5/12), Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (5/12), Δημήτρης Τουφεξής (6/12), Βασίλης Βαρβαρέσος (6/12)
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – Φ.Π.Θ.
· Ένα «πιανιστικό» διήμερο διοργανώνει η Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Έξι φημισμένοι Έλληνες πιανίστες θα παρουσιάσουν με την ορχήστρα τα πέντε κοντσέρτα του Μπετόβεν για πιάνο.
Ludwig von Beethoven
5/12
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 σε ΝΤΟ-Μείζονα, έργο 15
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε ΣΙ-ύφεση-Μείζονα, έργο 19
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4 σε ΣΟΛ-Μείζονα, έργο 58
6/12
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 σε ντο-ελάσσονα, έργο 37
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 5 σε ΜΙ-ύφεση-Μείζονα, έργο 73 «Αυτοκρατορικό»
Μία μοναδική ευκαιρία έχουν οι φίλοι της μουσικής να απολαύσουν σε ένα διήμερο και τα 5 κοντσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν, στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Η Κ.Ο.Θ. συμπράττει με 5 σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, που θα αναδείξουν με τις ερμηνείες τους την εκφραστική δύναμη του 1ου, τα ζωηρά παιχνιδίσματα του 2ου, την τρυφερή λεπτότητα του 3ου, το μελωδικό πλούτο του 4ου και την αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια του 5ου. Τα κοντσέρτα αυτά βρίθουν αισθαντικότητας και αποκαλύπτουν την ευγενική ψυχή πίσω από τη ‘’μάσκα’’ του υπερόπτη μισάνθρωπου, που φορούσε ο μεγαλοφυής συνθέτης εξαιτίας του δράματος της κώφωσης.
“Ώ άνθρωποι, που με θεωρείτε και με κρίνετε μοχθηρό, πεισματάρη και μισάνθρωπο, πόσο με αδικείτε. Δεν ξέρετε την μυστική αιτία που με κάνει να σας φαίνομαι έτσι.”
L.v.Beethoven, Heiligenstädt Testament (1802)
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
20:30
150 Χρόνια Richard Strauss!
Dariusz Mikulski, Κόρνο
Γεώργιος Βράνος, Διεύθυνση Ορχήστρας
· Η Κ.Ο.Θ. τιμά τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ρίχαρντ Στράους με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του Γερμανού συνθέτη με σολίστ στο κόρνο τον φημισμένο Πολωνό Ντάριους Μικούλσκι.
Richard Strauss
Θάνατος και Εξαΰλωση, έργο 24
Κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα σε ΜI-ύφεση-Μείζονα, αρ. 2
Δον Ζουάν, έργο 20
Σουίτα από την όπερα Ο Ιππότης με το Ρόδο
Ο πολυτάλαντος Ρίχαρντ Στράους υπήρξε θαυμάσιος μαέστρος, εξαιρετικός ερμηνευτής και μεγάλος δημιουργός. Θρύλος της εποχής του, συγκλόνισε με τους νεωτερισμούς του και προκάλεσε με τον άκρατο αισθησιασμό των έργων του. Στο σημερινό αφιέρωμα θα απολαύσουμε 2 πασίγνωστα συμφωνικά ποιήματα, το Θάνατος και Εξαΰλωση και τον Δον Ζουάν. Το πρώτο εξυμνεί το λυτρωτικό ρόλο της τέχνης για τη ψυχή και το δεύτερο θέτει ηθικά διλήμματα σχετικά με το κυνήγι του ανεκπλήρωτου ιδανικού. Με τις δεξιοτεχνικές απαιτήσεις του κοντσέρτου για κόρνο αρ.2 ο συνθέτης αποτίνει φόρο τιμής στον επιφανή κορνίστα πατέρα του, ενώ η σουίτα από την κωμική όπερα Ο Ιππότης με το Ρόδο, θα μας ξεσηκώσει για χορό.
«Τώρα καταλαβαίνω ότι έχω βρει τον δρόμο επάνω στον οποίο θέλω να βαδίσω, με τη σταθερή πεποίθηση ότι ουδέποτε υπήρξε πραγματικός καλλιτέχνης που δεν αμφισβητήθηκε από την πλειονότητα των συγχρόνων του»
R. Strauss, για τις αποδοκιμασίες του κοινού στην πρεμιέρα του “Δον Ζουάν’’
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014
Αθλητικό Κέντρο Χ.Α.Ν.Θ. «Μίμης Τσικίνας»
20:30
Χριστουγεννιάτικη συναυλία
Σοφία Κυανίδου, Σοπράνο
Ελένη Βουδουράκη, Μέτζο Σοπράνο
Φίλιππος Μοδινός, Τενόρος
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, Διδασκαλία Μαίρη Κωνσταντινίδου
Χάρης Ηλιάδης, Διεύθυνση Ορχήστρας
Συμπαραγωγή Κ.Ο.Θ. – Χ.Α.Ν.Θ.
· Ακόμη μια χρονιά η Κ.Ο.Θ. γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μια μεγάλη συναυλία στο αθλητικό κέντρο της Χ.Α.Ν.Θ., με τη συνοδεία φημισμένων λυρικών καλλιτεχνών και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για το έργο και τον σκοπό της Χ.Α.Ν.Θ.
Φραντς Γιόζεφ Χάυντν Λειτουργία αρ. 10 σε ΝΤΟ-Μείζονα «Λειτουργία εν καιρώ πολέμου» (Λειτουργία των τυμπάνων)
Χριστουγεννιάτικα τραγούδια με χορωδία
Η Χ.Α.Ν. ιδρύθηκε το 1844 από τον George Williams, με σκοπό να παράσχει χαμηλού κόστους στέγαση και χώρους υγιών δραστηριοτήτων στους νέους που συνέρρεαν στις μεγαλουπόλεις για εργασία, αποτραβώντας τους από τις ταβέρνες, το τζόγο και τους οίκους ανοχής. Ο θεσμός εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλο τον κόσμο με σύνθημα την ευαγγελική περικοπή «ἵνα πάντες ἓν ὦσιν» (Ιωά. 17,21). Σήμερα η Χ.Α.Ν. είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με περισσότερα από 57 εκατομμύρια μέλη και 125 εθνικές ενώσεις. Η δική μας Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1921 και είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχίζει να στέκεται με συνέπεια κοντά στους νέους. Η Κ.Ο.Θ. της προσφέρει για 3η συνεχόμενη χρονιά τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της βοηθώντας έτσι το πολυσήμαντο έργο της.
«Η Χ.Α.Ν. αναζητά να μοιραστεί το Χριστιανικό ιδεώδες της δημιουργίας μιας ανθρώπινης κοινότητας, όπου θα επικρατεί η δικαιοσύνη με αγάπη, ειρήνη και συμφιλίωση για την πληρότητα της ζωής όλων των υπάρξεων.»
Δήλωση στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Χ.Α.Ν. το 1998
Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015
Ο.Μ.Μ.Θ. – Αίθουσα Μ1
19:00
Χορεύετε βαλς;
Πρωτοχρονιά με έργα Γ. Στράους, Λέχαρ, Κάλμαν
Μαρία Κωστράκη, Σοπράνο
Κασσάνδρα Δημοπούλου, Μέτζο Σοπράνο
Δημήτρης Πακσόγλου, Τενόρος
Χορωδία Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου, Διδασκαλία Μαρία – Έμμα Μελιγκοπούλου
Γεώργιος Βράνος, Διεύθυνση Ορχήστρας
· Με μια εντυπωσιακή συναυλία βιενέζικου βαλς και τη συνοδεία λυρικών καλλιτεχνών και της Παιδικής Χορωδίας Ι.Ν. Κυρίλλου και Μεθοδίου, η Κ.Ο.Θ. θα αποχαιρετήσει το 2014.
Γιόχαν Στράους ΙΙ Grüß dich Gott du liebes Nesterl, Βιενέζικο Αίμα
Φραντς Λέχαρ Dein ist mein ganzes Herz, Η Χώρα του Μειδιάματος
Φραντς Λέχαρ Ηöre ich Zymbalklänge, Η Χώρα του Μειδιάματος
Γιόχαν Στράους ΙΙ Wiener Blut, Βιενέζικο Αίμα
Φραντς Λέχαρ Meine Lippen sie küssen so heiss, Ιουδήθ
Έμεριχ Κάλμαν Weisst du es noch, Η Πριγκίπισσα του Τσάρντας
Γιόχαν Στράους ΙΙ
Οh je, oh je, wie rührt mich dies, Η Νυχτερίδα
Chacun à son goût, Η Νυχτερίδα
Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης, έργο 325
Βιενέζικο βαλς
Αυτοκρατορικό βαλς, έργο 434
Εισαγωγή, Η Νυχτερίδα
Γαλάζιος Δούναβης, έργο 314
Tritsch Tratsch Πόλκα, έργο 214
Γιόχαν Στράους Ι Radetzky Marsch, έργο 228
Γιόχαν Στράους ΙΙ Με αστραπές και βροντές, έργο 324
Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης καθιερώθηκε το 1892 και εξελίχτηκε στη σημερινή της μορφή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποστέλλοντας μήνυμα ελπίδας, ειρήνης και φιλίας προς όλο τον κόσμο. Η μουσική δυναστεία των Στράους είναι συνώνυμη των συναυλιών αυτών και κυρίως ο υιός Γιόχαν, ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του βαλς, τα έργα του οποίου κυριαρχούν παραδοσιακά στο πρόγραμμά τους. Η Κ.Ο.Θ. μεταφέρει τη γιορτή στη Θεσσαλονίκη και υποδέχεται το νέο έτος με βιενέζικο μουσικό άρωμα. Πάμε λοιπόν: αριστερή στροφή, αριστερή μπροστινή αλλαγή, δεξιές στροφές, δεξιά μπροστινή αλλαγή, πίσω αριστερή αλλαγή, πίσω δεξιά αλλαγή βήματος και ένα, δύο, τρία, ένα δύο τρία, ένα δύο τρία…
Δυο πράγματα σας εύχομαι για τον καινούριο χρόνο, πάμπλουτοι να’ στε στη χαρά και πάμφτωχοι στον πόνο.
Κρητική μαντινάδα
Κυριακάτικα Πρωινά – Μουσική Δωματίου
Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ. «Σόλων Μιχαηλίδης»
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επαναφέρει τον θεσμό των Κυριακάτικων Πρωινών και χαρίζει στους φίλους της μουσικής δωματίου ξεχωριστές συναυλίες με μουσικούς της Κ.Ο.Θ. και ταλαντούχους συνεργάτες.
Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014
Κουαρτέτο Εγχόρδων LynΧ
12:00
Έργα Ντβόρζακ, Σοστακόβιτς
Γκρέτα Παπά, Βιολί
Μαρία Σπανού, Βιολί
Ρόζα Τερζιάν, Βιόλα
Θεοδώρα-Σάντρα Παναγιωτίδου, Βιολοντσέλο
Σταύρος Παναγιωτάκης, Εικαστική Παρουσίαση
· Το Κουαρτέτο LynX* ερμηνεύει Ντβόρζακ και Σοστακόβιτς, με την εικαστική παρέμβαση του κορυφαίου στο είδος Σταύρου Παναγιωτάκη να ντύνει τη μουσική τους… και όχι μόνο.
Antonin Dvořak: Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 12 σε ΦΑ-Μείζονα, έργο 96 «Αμερικάνικο»
Dmitri Shostakovich: Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 8 σε ντο-ελάσσονα, έργο 110
*(Lynx= Λύγκας, στα αρχαία Λυγξ, ανήκει στην οικογένεια των Αιλουροειδών)
Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014
Κουαρτέτο εγχόρδων Salonico
12:00
Έργα Μέντελσον, Μπραμς
Ντέιβιντ Μπόγκοραντ, Βιολί
Ευτυχία Ταλακούδη, Βιολί
Παύλος Μεταξάς, Βιόλα
Μυρτώ Ταλακούδη, Βιολοντσέλο
· Οι Salonico έχουν πλούσια ιστορία στη μουσική δωματίου, είτε σολιστικά είτε συνεργαζόμενοι μεταξύ τους σε διάφορους σχηματισμούς. Ενωμένοι πλέον μας προσφέρουν έργα Μέντελσον και Μπραμς.
Felix Mendelssohn Bartholdy: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.2 σε λα-ελάσσονα, έργο 13
Johannes Βrahms: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.2 σε λα-ελάσσονα, έργο 51
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014
Κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης»
12:00
Έργα Μπραμς, Μπρίτεν, Σοστακόβιτς
Ανδρέας Παπανικολάου, Βιολί
Γιώργος Κουγιουµτζόγλου, Βιολί
Αλεξάνδρα Βόλτση, Βιόλα
Λίλα Μανώλα, Βιολοντσέλο
Γιάννης Καραγιαννίδης, Κλαρινέτο
· Το διακεκριμένο σύνολο «Αιμίλιος Ριάδης» συμπράττει με τον ταλαντούχο κλαρινετίστα Γιάννη Καραγιαννίδη σε έργα Μπραμς, Μπρίτεν και Σοστακόβιτς.
Johannes Brahms: Κουιντέτο για κλαρινέτο σε σι-ελάσσονα, έργο 115
Benjamin Britten: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 σε ΡΕ-Μείζονα, έργο 25
Dmitri Schostakovich: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 10 σε ΛΑ-ύφεση-Μείζονα, έργο 118

You may also like...