Πρόγραμμα προβολών από το Νιόνια Φιλμς

Πρόγραμμα προβολών και συζήτηση

FILM CLUB X NIONIA FILMS

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, 20:00

Goethe-Institut Athen,

Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

FILM CLUB

Μια σειρά κινηματογραφικών προβολών, το FILM CLUB αναπτύσσεται σε ξεχωριστά «επεισόδια» τα οποία επιμελούνται διαφορετικά ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Goethe-Institut σποραδικά από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2022, θα προβληθούν ταινίες από την πλούσια Ταινιοθήκη του Goethe-Institut μαζί με ταινίες που προτείνονται από τους συνεργάτες του FILM CLUB.

To δεύτερο επεισόδιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Goethe-Institut Athen, σε επιμέλεια του Νιόνια Φιλμς. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το FILM CLUB είναι μια πρωτοβουλία του Goethe-Institut Athen.

Θερμές ευχαριστίες στην Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Dicke Mädchen [Χοντρά κορίτσια], Axel Ranisch, Γερμανία, 2011, 77′

Στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους

Ο Σβεν ζει και μοιράζεται τα πάντα με τη μητέρα του Έντελτραουτ, η οποία πάσχει από άνοια. Ενώ εκείνος είναι στη δουλειά, ο Ντάνιελ έρχεται στο διαμέρισμα για να τη φροντίσει. Μια μέρα, ενώ ο Ντάνιελ καθαρίζει τα παράθυρα, η Έντελτραουτ τον κλειδώνει στο μπαλκόνι. Οι δύο άντρες βγαίνουν έξω για να την ψάξουν, βρίσκοντας μια τρυφερή στοργή ο ένας για τον άλλον που θα ανατρέψει τη ζωή τους.

Το Dicke Mädchen [Χοντρά κορίτσια] ήταν η διπλωματική εργασία του Axel Ranisch.

Ο Άξελ είναι και αυτός χοντρός και στην ταινία πρωταγωνιστεί η γιαγιά του. Οι διάλογοι μεταξύ των ηθοποιών βασίζονται κατά κύριο λόγο σε αυτοσχεδιασμούς.

Nice Coloured Girls [Όμορφα έγχρωμα κορίτσια],

Tracey Moffatt, Αυστραλία, 1987, 16′

Στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Το Nice Coloured Girls [Όμορφα έγχρωμα κορίτσια] της Tracey Moffatt ακολουθεί τρεις Αβορίγινες Αυστραλές μια νύχτα καθώς συναντούν λευκούς άνδρες που συναγωνίζονται να κερδίσουν την προσοχή τους. Η ταινία αντιπαραθέτει σύγχρονες εικόνες μαύρων γυναικών που εκμεταλλεύονται έναν λευκό άνδρα, με voice-over αποσπασμάτων από πρώιμα ημερολόγια λευκών αποικιοκρατών και ναυτικών, προκειμένου να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της συμβατικής ιστορίας των λευκών και να αρνηθεί την εικόνα των Αβορίγινων ως παθητικών και ανίσχυρων.

Το Nice Coloured Girls είναι η πρώτη ταινία της Αβοριγινής Αυστραλής εικαστικού και σκηνοθέτριας Tracey Moffatt.

NIONIA ΦΙΛΜΣ

Νιόνια στα καλιαρντά σημαίνει μνήμη. Το Νιόνια Φιλμς επιθυμεί να είναι μια συνάντηση ατόμων που αγαπούν κουήρ έργα κινούμενης εικόνας. Εξερευνά σύγχρονα κουήρ φεμινιστικά φιλμς, αποσιωπημένες ταινίες, υβριδικές πειραματικές μορφές. Μέσα από αυτή τη χειρονομία συλλογής και ανασκαφής, θέλει να μοιραστεί και να συγκροτήσει ένα αρχείο ανώμαλου κινηματογράφου στην Αθήνα.

H εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του

Goethe-Institut Athen.

 

 

 

 

You may also like...