ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
10.30-11.00: Προσέλευση συμμετεχόντων
11.00-11.30: Έναρξη ημερίδας
Χαιρετισμός από τον Νικόλαο Α. Πινάτζη,
πρόεδρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης,
και από τον Ελευθέριο Σπ. Τσινταράκη, αντιπρόεδρο
11.30: Έναρξη ομιλιών πρωινής συνεδρίας
11.30-12. 00: Kαραδήμα Χρύσα
12.00-12.30: Μπέλας Αθανάσιος
12.30-13.00: Τζίτζη- Μίχου Άρτεμις
13.00-13.30: Bουρβουκέλης Οδυσσέας
13.30-14.00: Παμπορίδου Στέλλα
14.00-14.30 : Συζήτηση
14.30: Λήξη πρωινής συνεδρίας
18.00-18..30: Προσέλευση συμμετεχόντων
18.30: Έναρξη ομιλιών απογευματινής συνεδρίας
18.30-19.00: Toυρατζής Γεώργιος
19.00- 19.30: Τζίτζη Μαρία
19.30-20.00: Μελίνα Τάσσου
20.00-20.30: Κράββα Βασιλική
20.30-21.00: Τσέτουρας Παναγιώτης
21.00-21.30: Χατζηνικολάου Δημήτριος
21. 30- 22.00: Συζήτηση
22.00: Λήξη ημερίδας
Στο χώρο διεξαγωγής της ημερίδας θα υπάρχουν:
εκδόσεις των ομιλητών σχετικά με τον οίνο
έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Οίνος των μελών
του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης
έκθεση προϊόντων επώνυμων οινοπαραγωγών
Μετά τη λήξη των εργασιών θα υπάρχει μπουφέ οινογευσίας
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
1.Kαραδήμα Χρύσα, Έφορος Αρχαιοτήτων Ν. Έβρου-Ροδόπης
Θέμα: Οίνος και Θράκη στην αρχαιολογική έρευνα και τις γραπτές πηγές
2.Μπέλας Αθανάσιος, Οινολόγος-Οινοποιός
Θέμα: Oίνος, παραγωγή και παραγωγοί: τότε και σήμερα
3.Τζίτζη- Μίχου Άρτεμις, Φιλόλογος-Αρχαιολόγος
Θέμα: Ποτήρια, εκπώματα και άλλα οινικά σκεύη από την
αρχαιότητα μέχρι τα τέλη του Βυζαντίου
4.Bουρβουκέλης Οδυσσέας, Οινολόγος – Οινοποιός
Θέμα: Η αμπελοκαλλιέργεια στα Άβδηρα ανά τους αιώνες
5.Παμπορίδου Στέλλα, Σύμβουλος Οίνων
Θέμα: Ο ρόλος του οινοχόου σήμερα
6.Τουρατζής Γεώργιος, Σύμβουλος γευσιγνωσίας
Θέμα: Η σημαντικότητα του Θρακιώτικου αμπελώνα στον σύγχρονο οινοτουρισμό
7.Τζίτζη Μαρία, Χημικός-Οινολόγος, συγγραφέας
Θέμα: Η οινική Θράκη από τις αρχές 20ου αιώνα μέχρι σήμερα
8.Μελίνα Τάσσου, Γεωπόνος Α.Π.Θ-Οινολόγος του Πανεπιστημίου Bordeaux
Θέμα: Αρχαίοι και σύγχρονοι Κίκκονες
9.Κράββα Βασιλική, Επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,
Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Σχολή Κλασσικών
και Ανθρωπιστικών Επιστημών, ΔΠΘ
Θέμα: Το κρασί ως μέσο κοινωνικής διαπραγμάτευσης και
η οινοποσία ως καθρέφτης πολιτισμικών ταξινομήσεων:
εθνογραφικές διαδρομές στο χώρο και τον χρόνο
10.Τσέτουρας Παναγιώτης, Γεωπόνος – Οινολόγος, συγγραφέας
Θέμα: Οινοποιήσημες Ποικιλίες της Θράκης
11.Χατζηνικολάου Δημήτρης, Οινολόγος του Πανεπιστημίου Bordeaux, συγγραφέας
Θέμα: Οίνος και Αίνος: Ένα ταξίδι πέρα από τα όρια του ουρανίσκου