Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Δήμο Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη

FOTOΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓ.Ι. ΡΕΝΤΗ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ»
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη
Για τη συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η προεγγραφή.
Τηλ.: 210 4913588
e-mail: pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com
Ηλεκτρονική φόρμα: http://nikaiarentislib.blogspot.gr/

Πρόγραμμα 2016-2017

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016, 11.00-12.30
« … μον΄ περιμένουν άνοιξη, τ΄ όμορφο καλοκαίρι»
Ο Οκτώβρης πάντα θα μας φέρνει στο νου το ΄40. Είναι ο μήνας που ξεκίνησε ο πόλεμος και εκείνος που τέσσερα χρόνια μετά σήμανε την Απελευθέρωση.
Οι ξυλογραφίες της Κατοχής του Σπύρου Βασιλείου μας θυμίζουν ότι οι άνθρωποι του καιρού εκείνου δεν το έβαλαν κάτω. Καθένας αγωνίστηκε με τον τρόπο του για να νικηθεί ο φασισμός και να ξανάρθει η ελευθερία στον κόσμο. Έτσι κι ο ζωγράφος. Με τα δημοτικά τετράστιχα που τις συνοδεύουν, οι μικρές εικόνες του εμψύχωναν τους κατεχόμενους Έλληνες να μην πάψουν να ελπίζουν και να προσπαθούν για μια καλύτερη μέρα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήριο.
Για παιδιά 8-14 ετών

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, 11.00-12.30
Το χρυσό, το πορτοκαλί, το κόκκινο του φθινοπώρου
Πώς μεταμορφώνεται η φύση λίγο πριν “κοιμηθεί”;
Πώς απεικόνισαν το φθινοπωρινό τοπίο μεγάλοι ζωγράφοι του 20ού αιώνα;
Με θέμα την επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον, το ρυθμό του χρόνου και των αλλαγών της ζωής, εμπνεόμαστε από τη γήινη παλέτα του ζωγράφου και δημιουργούμε το δικό μας φθινοπωρινό τοπίο.

Για παιδιά 6-12 ετών
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, 11.00-12.30
Σχεδιάζοντας με τη γραφή
Έχει η γραφή σχέση με την τέχνη; Ένας πίνακας από γραμμένες λέξεις είναι ζωγραφική; Κι ακόμη, μπορεί ο τρόπος που γράφουμε να δείξει τη διάθεσή μας;
Το έργο του Γιώργου Λαζόγκα δείχνει ότι γραφή σημαίνει ζωγραφική. Αφήνοντας να φανεί η κίνηση του χεριού πάνω στις λέξεις, γράφοντάς τες αλλού δυνατές, αλλού εύθραυστες κι αλλού μισές, και με πολλούς ακόμα τρόπους, ο ζωγράφος σχεδιάζει γράφοντας και προσφέρει μια διαφορετική εικαστική εμπειρία στο νου και το συναίσθημά μας.
Το πρόγραμμα συνοδεύεται από εικαστικό εργαστήριο, στο οποίο με μέσο τη γραφή τα παιδιά θα δώσουν μορφή σε συναισθήματα.

Για παιδιά 8-14 ετών
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, 11.00-12.30
Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών
Η μαγευτική χριστουγεννιάτικη ιστορία στη χώρα του φανταστικού της παιδικής ηλικίας… εκεί που όλα μπορεί να συμβούν! Είναι παραμονή Χριστουγέννων κι ένα μικρό κορίτσι περιμένει το δώρο από το νονό της… Ποιος θυμάται τη συνέχεια;
Η εξαιρετική μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και οι θαυμάσιες χορογραφίες του Μαριούς Πετιπά μας παρακινούν να επιλέξουμε το θέμα που θα ζωγραφίσουμε.

Για παιδιά 6-12 ετών
Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017, 17.00-18.30
Ένα ρόδι γεμάτο λαμπερές ευχές
Καρπός της υγείας, της αφθονίας, της καλοτυχίας!
Ρόδια βρέθηκαν ζωγραφισμένα σε αγγεία στη Φυλακωπή της Μήλου και στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, αγγεία σε σχήμα ροδιού ανακαλύφθηκαν στη μινωική Κρήτη, χρυσά ρόδια κοσμούν περιδέραιο των Μυκηνών, Κόρη της Ακρόπολης κρατά ρόδι στο αριστερό της χέρι, ο Μποτιτσέλι το ζωγραφίζει θαυμάσια στα έργα του…
Παραδόσεις, μύθοι και αναφορές συνοδεύουν τις υπέροχες εικόνες και μας εμπνέουν να ευχηθούμε για τον καινούριο χρόνο φτιάχνοντας το δικό μας ρόδι με πολύ κόκκινο, αγάπη και φαντασία.
Για παιδιά 6-12 ετών
Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017, 11.00-12.30
Χρώμα και ρυθμός στο έργο του Θανάση Τότσικα
Χρώμα λαμπερό, γεμάτο ενέργεια, και σχήμα στέρεο και ρυθμικό. Καμπύλες που προκαλούν ορθογώνια και φαντασία που πάει χέρι-χέρι με τη λογική. Είναι το έργο του Θανάση Τότσικα, που έλκει το βλέμμα μας ακαταμάχητα. Με βιομηχανικά υλικά και σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και με προσήλωση στη γλώσσα της ζωγραφικής, συνδυάζει με το δικό του, μοναδικό τρόπο στοιχεία της οπ αρτ και της πιο έντονης γεωμετρικής αφαίρεσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήριο.

Για παιδιά 8-14 ετών
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, 11.00-12.30
Ο χαρταετός στα σύγχρονα έργα τέχνης
Ξεκίνησε από τη μακρινή Κίνα και έφτασε στη γειτονιά μας.
Γνωρίζουμε έργα ελλήνων ζωγράφων που απεικονίζουν το χαρταετό και βλέπουμε φωτογραφίες από τους πιο πρωτότυπους χαρταετούς του κόσμου. Τέλος, με πολύχρωμα υλικά ζωγραφίζουμε το μακρινό ταξίδι του πάνω από θάλασσες και από στεριές.

Για παιδιά 6-12 ετών
Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, 11.00-12.30
Το θέαμα του κόσμου του Γιώργου Βακιρτζή
Όλη τη μαγεία του σινεμά μπόρεσε να χωρέσει στις γιγαντοαφίσες του ο Γιώργος Βακιρτζής. Σκηνές αξέχαστες, γεμάτες πάθη, και είδωλα της μεγάλης οθόνης, πιο μυθικά από ποτέ. Εικόνες ανεξίτηλες, που πλούτισαν τα όνειρα πολλών γενιών.
Και δίπλα σ’ αυτές, το έργο του το ζωγραφικό, ένα θέατρο εικόνων πληθωρικό, το θέατρο του κόσμου, με το αστείο και το σοβαρό αξεδιάλυτα δεμένα να δίνουν το σφυγμό της ζωής.
Το πρόγραμμα συνοδεύεται από εικαστικό εργαστήριο.

Για παιδιά 8-14 ετών
Κυριακή 2 Απριλίου 2017, 11.00-12.30
Με κλωστές και με νήματα
Προσεγγίζοντας το έργο της Εοζέν Αγκοπιάν
Με αφορμή το έργο της καλλιτέχνιδας Εοζέν Αγκοπιάν που βρίσκεται στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, αναφερόμαστε στην πολυδιάστατη εικαστική της δημιουργία, εστιάζουμε στην κλωστή σαν εκφραστικό μέσο και επιχειρούμε τη δική μας κλώστινη παρέμβαση στη ζωγραφιά μας.

“Ανέκαθεν ένοιωθα ότι υπάρχουν μικρές κλωστίτσες που ενώνουν τα πάντα στο σύμπαν.”
Εοζέν Αγκοπιάν
Για παιδιά 6-12 ετών
Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου 2017, 11.00-12.30
Σε ποιους απλώνει το χέρι;
Τι αφηγείται η παράσταση της Ανάστασης που βλέπουμε στις εκκλησίες μας; Ποιο είναι το γερασμένο ζευγάρι που του απλώνει το χέρι ο Χριστός; Πού είναι οι Ρωμαίοι και ο όχλος;
Κι απ΄ την άλλη, γιατί οι ευρωπαϊκοί πίνακες είναι τόσο διαφορετικοί; Γιατί ο Χριστός είναι σχεδόν γυμνός, γιατί κρατά σημαία;
Πραγματικά, βιβλίο γραμμένο με εικόνες ήταν η ζωγραφική τα παλιά χρόνια. Έλα, να «διαβάσουμε» μαζί την παράσταση της Ανάστασης, όπως την ζωγράφισαν οι άνθρωποι σε Ανατολή και Δύση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήριο.
Για παιδιά 9-14 ετών
Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017, 18.00-19.30
Το Πάσχα τότε και τώρα. Μια αφήγηση του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
Γνωρίζουμε τη ζωή και το έργο του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου και αντλούμε πληροφορίες από τον πίνακα “Ο χορός των Μεγάρων (Τράτα)” για το πώς γιόρταζαν οι παππούδες μας το Πάσχα. Αυτά έγιναν πολλά-πολλά χρόνια πριν… ή μήπως όχι και τόσα πολλά;
Ρώτα τους μεγαλύτερους από εσένα και φέρε στην παρέα μας τη δική σου διήγηση από τις ημέρες του Πάσχα μιας παλιότερης εποχής.
Αμέσως μετά θα συνθέσουμε τις ωραιότερες εμπειρίες και θα τις αποτυπώσουμε στο χαρτί με πολλά χρώματα και την τεχνική του κολάζ.

Για παιδιά 6-12 ετώνΗ μαγευτική χριστουγεννιάτικη ιστορία στη χώρα του φανταστικού της παιδικής ηλικίας… εκεί που όλα μπορεί να συμβούν! Είναι παραμονή Χριστουγέννων κι ένα μικρό κορίτσι περιμένει το δώρο από το νονό της… Ποιος θυμάται τη συνέχεια;
Η εξαιρετική μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και οι θαυμάσιες χορογραφίες του Μαριούς Πετιπά μας παρακινούν να επιλέξουμε το θέμα που θα ζωγραφίσουμε.

Για παιδιά 6-12 ετών

Από: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ <grtypounikaias@gmail.com>

You may also like...