Πρωτοχρονιάτικο gala όπερας

Dario Di VietriΠρωτοχρονιάτικο gala όπερας

Τζάκομο Πουτσίνι

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται το 2017 με πασίγνωστες άριες από τις γεμάτες δραματική ατμόσφαιρα και ποιητικό ρεαλισμό όπερες του Τζάκομο Πουτσίνι. Οι εκλεπτυσμένες μελωδίες και οι εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του σπουδαίου Ιταλού δημιουργού περιγράφουν με πάθος, αλλά και ζεστασιά, τα ανθρώπινα αισθήματα, έχοντας σταθερά στο επίκεντρό τους τη γυναίκα. O κορυφαίος συνθέτης έδωσε εξαρχής το προσωπικό του στίγμα παρουσιάζοντας την τραγική ιστορία της ‘Μανόν Λεσκώ’ με αυθεντικό ιταλικό απελπισμένο πάθος και όχι ‘με γαλλικές πούδρες και μινουέτα’ όπως ο Μασσνέ στη μεγάλη δική του επιτυχία. Στη ‘Μποέμ’ εκφράζει στο έπακρο το λυρισμό της μποέμικης ζωής, με πινελιές που δίνουν χρώμα στους πίνακές του, όπως ήθελε να ονομάζει τις πράξεις του έργου. Στην ‘Τόσκα’ δημιουργεί μία σειρά μεμονωμένων εικόνων που συνθέτουν την υπόθεση σαν κινηματογραφική ταινία, χρησιμοποιώντας με φειδώ τη μουσική. Στην ιαπωνική τραγωδία ‘Μαντάμ Μπατερφλάι’ χτίζει πάνω σε πρώτη ύλη από έναν εξωτικό πολιτισμό. Με το ‘Χελιδόνι’ προσπαθεί να δημιουργήσει μία σύγχρονη λυρική κωμωδία και συνδυάζει το βιεννέζικο βαλς με άλλους δημοφιλείς χορούς, όπως τάνγκο και φοξ τροτ. Στην κωμική όπερα ‘Τζιάννι Σκίκι’ περιγράφει μία οικογένεια που τα μέλη της είναι η προσωποποίηση της απληστίας, της υποκρισίας και της ξενοφοβίας και χρησιμοποιεί τον Αρλεκίνο της κομέντια ντελ άρτε για τον τύπο του πρωταγωνιστή του. Ο θάνατος δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει το αριστούργημά του ‘Τουραντό’, όπου περιγράφει γλαφυρά την αγριότητα της πρωταγωνίστριας και την εσωτερική πάλη υπερηφάνειας και έρωτα. Ο ρόλος του Κάλαφ είναι ο χαρακτηριστικότερος ηρωικού τενόρου στην εργογραφία του μεγάλου δημιουργού.
Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017, ώρα 19:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος
Σοπράνο: Βιολέτα Λούστα, Μυρσίνη Μαργαρίτη
Τενόρος: Dario Di Vietri
Βαρύτονος: Άκης Λαλούσης
Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
(διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου)

Πρόγραμμα:
Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924):
A Mimi tu piu non torni, από την όπερα ‘Μποέμ’
Mi chiamano Mimi, από την όπερα ‘Μποέμ’
O soave fanciulla, από την όπερα ‘Μποέμ’
Intermezzo sinfonico, από την όπερα ‘Μανόν Λεσκώ’
Sola Perduta abbandonata, από την όπερα ‘Μανόν Λεσκώ’
Chi il bel sogno di Doretta, από την όπερα ‘Το Χελιδόνι’ La Rondine
Quando m’ en vo, από την όπερα ‘Μποέμ’
O mio babbino caro, από την όπερα ‘Τζιάννι Σκίκι’
E lucevan le stelle, από την όπερα ‘Τόσκα’
Coro a bocca cerrada, από την όπερα ‘Μαντάμ Μπατερφλάι’
Signore Ascolta, από την όπερα ‘Τουραντό’
Non piangere Liu, από την όπερα ‘Τουραντό’

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης 10 €
Μειωμένο 5 €
Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990 (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)
και από το www.tsso.gr
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-18:30 την εκπομπή της Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα

You may also like...