Πρωινές εκπαιδευτικές παραστάσεις Όπερας – Από την εταιρεία θεάτρου Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ σε συνεργασία με την ΟΠΕΡΑ ΝΕΩΝ COSI FAN TUTTE… in black (Έτσι κάνουν όλες) του W. A. Mozart

COSI FAN TUTTE… in black
Πρωινές εκπαιδευτικές παραστάσεις Όπερας
Όσα χρόνια κι αν περάσουν…. Στο φως ή στο σκοτάδι… COSI FAN TUTTE… Έτσι  κάνουν όλες…
Η ΟΠΕΡΑ ΝΕΩΝ σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την κωμική όπερα του W. A. Mozart «COSI FAN TUTTE… in black» (Έτσι κάνουν όλες) σε μία πρωτοποριακή σκηνοθεσία του Παναγιώτη Ναρλή με black lights, μαύρη σκηνή και επιρροές από το Μαύρο Θέατρο της Πράγας.
Η όπερα παρουσιάζεται στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Θεμελιώδης αρχή της ΟΠΕΡΑΣ ΝΕΩΝ αποτελεί το αξίωμα «μία παράσταση όπερας είναι πρώτα απ’ όλα θέατρο». Το θέατρο επιβάλλεται να είναι προνόμιο των πολλών και ιδιαιτέρως των παιδιών.
Σκοπός της είναι όχι μόνο η μελέτη της όπερας, βασιζόμενη τόσο στην λεπτομερή μελέτη του μουσικού και του ποιητικού κειμένου όσο και στη θεατρική της διάσταση, αλλά κυρίως η παρουσίαση της με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η προσέγγιση και η πλήρης κατανόηση της από τον πιο ανυποψίαστο και μη εκπαιδευμένο ακροατή – θεατή οποιασδήποτε ηλικίας.
Θέλοντας να παρέμβει πολιτιστικά με τις νέες προτάσεις που έρχεται να εισάγει, έχει σαν στόχο να κάνει την όπερα προνόμιο των πολλών, ιδιαίτερα της νέας γενιάς.
Φιλοδοξεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μη μυημένων, ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων, εκπαιδεύοντάς τους ταυτόχρονα σε αυτό το λανθασμένα χαρακτηρισμένο ως δυσνόητο και παρεξηγημένο από πολλούς είδος θεάματος και επιθυμεί να καλλιεργήσει την άποψη πως αυτό το είδος θεάτρου είναι απλά κάτι διαφορετικό, αλλά εξίσου εποικοδομητικό και ευχάριστο.
Οι αιτίες για την δημιουργία αυτής της ξεκαρδιστικής κωμωδίας από τον Lorenzo Da Ponte, αλλά και πηγή έμπνευσης για τον W. A. Mozart, είναι ο έρωτας, η αιώνια πίστη στον σύντροφο και η αμφισβήτηση, με αποτέλεσμα την δημοφιλέστερη όπερα όλων των εποχών. Και η ιστορία έχει ως εξής:
Ο Don Alfonso, μέντορας των Ferrando και Guglielmo, αλλά και έμπειρος σε θέματα ερωτικών σχέσεων, σπέρνει την αμφιβολία για την απόλυτη πίστη κι αφοσίωση των Fiordiligi και Dorabella απέναντι στους αρραβωνιαστικούς τους, με την πεποίθηση πως… έτσι κάνουν όλες!
Και είναι πρόθυμος να τους το αποδείξει, βάζοντας στοίχημα και οργανώνοντας μία καλά κουρδισμένη φάρσα, ένα κόλπο, μια αυτοσχέδια παγίδα.
Όταν αυτοί βρεθούν μακριά, οι κοπέλες Fiordiligi και Dorabella θα δοκιμαστούν, αντιμέτωπες με τον πειρασμό μιας νέας ερωτικής περιπέτειας, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους αρραβωνιαστικούς τους μεταμφιεσμένους!
Συνεργός του, η πανούργα υπηρέτρια του σπιτιού Despina, η οποία όμως, γνωρίζει τη μισή αλήθεια για το παμπόνηρο σχέδιο.
O Don Alfonso, ως ένας αληθινός διάβολος, είναι ο μόνος κυρίαρχος του παιχνιδιού, ενώ τα δύο ζευγάρια βλέπουν τον κόσμο γύρω τους να καταρρέει. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο πια…

Δευτέρα έως και Παρασκευή, ‘Ωρα ‘Εναρξης: 10:00π.μ.
Υπεύθυνη για οργάνωση παραστάσεων:
Σταματία Αντωνάτου
Τηλ.: 210 3418584 (8.30π.μ.-1.00μ.μ.),
697 4926755  (8.30π.μ.-9.30μ.μ.)
Αίθουσα: Θέατρο
Εισιτήρια: 10€

Διάρκεια: 90 λεπτά
Γλώσσα: ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία – Σχεδιασμός Φωτισμού: Παναγιώτης Ναρλής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Λυμπεράκου
Συνοδεία πιάνου – Μουσική Προετοιμασία: Μαριλίνα Τζελέπη
Κουστούμια – Επιμέλεια Φροντιστηρίου: Αιμιλία Αποστολίδου
Μακιγιάζ – Κομμώσεις/ Περούκες: Πάνος Καρλίσης
Κατασκευές: Κώστας Αβραμιώτης
Προβολή Υπερτίτλων: Κατερίνα Σκρέκη

ΔΙΑΝΟΜΗ

Fiordiligi: Μαρία Λυμπεράκου,
Φωτεινή Κωστοπούλου
Dorabella: Σοφία Καπετανάκου,
Κάλλυ Λαμπαδίτη
Ferrando: Τάσος Στέλλας
Guglielmo: Ζαφείρης Κουτελιέρης,
Βασίλης Κωστόπουλος,
Γιώργος Ματθαιακάκης,
Μιχάλης Ψύρρας
Despina: Λητώ Μεσσήνη,
Ηλέκτρα Παπασιμάκη
Don Alfonso: Τάσος Λαζάρου,
Παναγιώτης Καριώτης
Στις αλλαγές σκηνικών ως «μαγικά χέρια» οι ηθοποιοί: Δημήτρης Γάλλος,
Πάνος Καρλίσης,
Έφη Μήτση,
Σπύρος Ανδρομανέσκος

You may also like...