Προβολή της ταινίας “Freedom” και συζήτηση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

 

FREEDOM

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019, 20:00 – 22:00

Χώρος: ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου

Είσοδος ελεύθερη

Το αθηναϊκό κομμάτι του προγράμματος “Freiraum”

Το κινηματογραφικό πρότζεκτ Freedom είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Freiraum, που οργανώθηκε από το Goethe-Institut σε συνεργασία με 53 φορείς στην Ευρώπη.

FREEDOM – Η ΤΑΙΝΙΑ

Την ταινία επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ) – Δέσποινα Ζευκιλή, Γιώτα Ιωαννίδου, Ελπίδα Καραμπά, Γλυκερία Σταθοπούλου και Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου. Η ΠΑΤ εργάστηκε ερευνητικά, συνομίλησε με καλλιτέχνες, ερευνητές, ιστορικούς, διοργάνωσε εργαστήρια, έκανε ένα οδοιπορικό στη Σλοβακία, τα  μέλη της μοιράστηκαν υλικό και δοκίμασαν διαφορετικές μεθοδολογίες τεκμηρίωσης, γραφής θεωρίας, κινηματογράφησης, ερμηνείας και περφόρμανς.

Το τελικό προϊόν της ταινίας, που αποτελείται από τρία μέρη, είναι μια προσπάθεια για μια ταινία-έκθεση στην κινηματογραφική οθόνη. Τα δύο πρώτα μέρη του τρίπτυχου αντλούν από το ντοκιμαντέρ, την αυτο-εθνογραφία (ως ανοιχτή μορφή προσωπικού στοχασμού) και τις ταινίες ημερολόγιο – χωρίς όμως να προσκολλώνται σε καμία από τις συμβάσεις τους.

Το τρίπτυχο της ταινίας συνδέει, ομάδες εικόνων που αρχικά φαίνεται να είναι ασύνδετες: μια συνάντηση με μια πρώην εργάτρια σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, μια αμυδρή αναφορά στον καλλιτέχνη Yves Klein, λήψεις από το σπίτι (το σπίτι ως χώρος ελευθερίας, ως παγίδα), γάντζοι που είναι κρεμασμένοι σε αυτό που αποκαλούμε ελευθερία, που δεν είναι παρά ένα φάντασμα. Το τρίτο μέρος της ταινίας, το οποίο λειτουργεί τόσο ως χαλί όσο και ως εργαλείο ανατροπής, είναι μια αναστοχαστική αφήγηση για την εργασία και το ανθρώπινο (πολιτιστικό) κεφάλαιο στην εποχή της μέτα-ελευθερίας.

Η ταινία συνοδεύεται από έκδοση που δημοσιεύθηκε από τον οίκο ΟΜΠΛΟΣ.

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με την επιμελητική και σκηνοθετική ομάδα (ΠΑΤ): Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου,  Γιώτα Ιωαννίδου, Ελπίδα Καραμπά, Γλυκερία Σταθοπούλου και Δέσποινα Ζευκιλή.

Mε αγγλικούς υπότιτλους

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ FREIRAUM

Σκοπός του εγχειρήματος «Freiraum» είναι να αποτιμήσει πόση ελευθερία υπάρχει στις ευρωπαϊκές πόλεις. Ποια ερωτήματα προκύπτουν όταν πολίτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες σκέφτονται γύρω από την έννοια της ελευθερίας σε ένα συγκεκριμένο μέρος; Ποια είναι τα ευδιάκριτα προβλήματα σε μια πόλη; Ανταλλάσσοντας ερωτήματα σε όλη την Ευρώπη, 38 Ινστιτούτα Goethe και συνεργαζόμενοι φορείς από τους χώρους της τέχνης και της κοινωνίας των πολιτών προτείνουν δημιουργικές λύσεις για αυτά – από απόσταση, αλλά απόσταση που βοηθάει. Ακολουθεί το σκεπτικό του εγχειρήματος.

Η Ευρώπη αλλάζει. Σε πολλές χώρες της βρίσκουν απήχηση λαϊκιστικά και εθνικιστικά κόμματα. Ο σκεπτικισμός απέναντι στην ΕΕ, όπως εκδηλώθηκε, για παράδειγμα, στο δημοψήφισμα του Brexit, δεν περιορίζεται στη Μεγάλη Βρετανία. Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα υποχρεούνται να εφαρμόζουν δραστικά μέτρα λιτότητας. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προχωρά με διαφορετικές ταχύτητες, έτσι ώστε χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα συνεχίσουν να παίζουν έναν περιθωριακό ρόλο για το προσεχές μέλλον. Με λίγα λόγια, η Ευρώπη δέχεται προκλήσεις σε πολλά επίπεδα και αναζητά απαντήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

https://www.goethe.de/ins/gr/el/kul/sup/fre.html

Με την παράκληση της αναφοράς

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043

www.goethe.de/athen

You may also like...