Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κεφαλονιάς – Ιθάκης (Σ.Φ.Κ.Ι.) & η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.) στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016» του Δήμου Κεφαλονιάς σας προσκαλούν στην προβολή ταινιών – ντοκυμαντέρ από το αρχείο του Φεστιβάλ «ΑΓΩΝ» την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 και ώρα 21.00 στο Υπαίθριο Θέατρο ΜΕΤΕΛΑ (ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ)
– Θα προλογίσει η κα Μέμη Σπυράτου, πρόεδρος του Φεστιβάλ «ΑΓΩΝ»
– Θα προβληθούν οι ταινίες – ντοκιμαντέρ:
«Ερευνώντας τη Γη των Νεκρών», Γαλλία, 2008, 52′
«Τυμβωρύχοι των θεών», Ελλάδα/ Ιταλία, 2010, 52′
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ» (ΓΑΛΛΙΑ, 2008, 52′)
Οι παλαιοπαθολόγοι Φιλίπ Σαρλιέ και Αναστασία Τσαλίκη, μας οδηγούν σ’ ένα ταξίδι στη γη των νεκρών, των «Πλειόνων» κατά τους Αρχαίους Έλληνες. Ξεκινώντας από μια λήκυθο του μουσείου του Λούβρου και φθάνοντας έως το νησί της Δήλου, οι δύο επιστήμονες ερμηνεύουν τη σχέση που είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες με τους νεκρούς τους. Η ταινία παρουσιάζει τελετουργίες μαγείας στο νεκροταφείο του Κεραμεικού και δύο σημαντικά μαντεία, άρρηκτα συνδεδεμένα με τον κόσμο των νεκρών: Το νεκρομαντείο στην Ήπειρο και το Τροφώνιο Άντρο στη Λιβαδειά Βοιωτίας.
Σκηνοθεσία: DOMINIQUE ADT
Παραγωγή: 8 ΕΤ PLUS, FRANCE 3 PARIS, VIEW GROUP, KALIMAGO FILMS
ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
«ΤΥΜΒΩΡΥΧΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ» (ΕΛΛΑΔΑ/ΙΤΑΛΙΑ, 2010, 52′)
Πρόκειται για μία αστυνομική ιστορία τέχνης, αρχαιοκαπηλίας και ερευνητικής δημοσιογραφίας. Ταυτόχρονα, είναι η ιστορία μιας νίκης της Ελλάδας απέναντι στο διεθνές κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων και στα πανίσχυρα μουσεία του κόσμου. Μια νίκη που μεγάλο μέρος της οφείλεται στην επιμονή και την ερευνητική δουλειά του Έλληνα δημοσιοφράφου, Νικόλα Ζηργάνου.
Δύο χρόνια διήρκεσε η έρευνα του Έλληνα δημοσιογράφου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτίες.
Το κουβάρι ξετυλίχθηκε με τη βοήθεια αστυνομικών και δικαστικών σε Ελλάδα και Ιταλία και στο τέλος, η χώρα μας υποδέχθηκε ένα υπέροχης ομορφιάς και τέχνης ολόχρυσο νεκρικό στεφάνι που είχε κλαπεί στη διάρκεια παράνομης ανασκαφής στη Βόρεια Ελλάδα. Το χρυσό στεφάνι, που ήταν ένα από τα εκθέματα του μουσείου Γκετί της Αμερικής , επιστράφηκε στην Ελλάδα σκορπίζοντας ελπίδες αλλά και πολλά ερωτηματικά που αφορούν τη σχέση αρχαιοκαπήλων, συλλεκτών και διάσημων μουσείων του κόσμου.
Σκηνοθεσία: ADOLFO CONTI
Παραγωγή: DOC ART, ΕRΤ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ